Ähtäri Zoo toteuttaa kansainvälistä uhanalaisten lajien suojeluohjelmaa, jonka puitteissa huolellisten valmistelujen jälkeen nuori lumileopardiuros saatiin vihdoin Ähtäriin. Nuori uros syntyi Thrigby Hall Wildlife Gardens eläinpuistossa kesäkuussa 2016 ja on nimeltään Jamal, joka tarkoittaa suomeksi ”kaunis”. Tämä komea kissaeläin on kotiutunut hyvin Ähtäriin.

Eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen on erikoistunut lumileopardien hoitoon ja hän on ollut tiiviissä yhteydessä Thrigby Hall Wildlife Gardens´n eläintenhoitajiin, jotta kaikki mahdollinen tieto siirtyy uroksen hoidon ja hyvinvoinnin kannalta tänne Ähtäriin.


Jamal tarkkailee keskittyneesti uutta kotitarhaansa pesän ovelta.
(kuva Timo Ahopelto)

”Jamal on kotiutunut oikein hyvin uuteen kotitarhaansa ja olemme todella iloisia siitä, että meidän lumileopardi-neito Shila sai itselleen kaverin” kertoo Tiina Sarkkinen. ”Riistakameroista näkee, kuinka nämä isot kissat tulevat hyvin toimeen, ne  leikkivät onnellisina kissamaiseen tapaan yhdessä. Ne kiehnäävät ja kieriskelevät lumihangessa ja nauttivat toistensa seurasta” hän jatkaa.

 
Shila-neito on onnellinen, kun sai uuden ystävän Jamal´sta.
(kuva Timo Ahopelto)

Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkoski on tehnyt eläintenhoitohenkilökuntansa kanssa hyvin pitkään menestyksekästä kansainvälistä yhteistyötä Euroopan eläintarhojen kanssa, jotka ovat EAZA:n jäseniä. Ähtäri Zoossa aikaisemmat lumileopardipariskunta sai useat pennut, jotka asustelevat nyt eri puolilla Eurooppaa.  Lumileopardien kantakirjasta sekä koordinaatiosta eri tarhojen välillä huolehditaan globaalisti ja näillä siirroilla turvataan se, että lumileopardien perimä säilyy puhtaana. Nämä kissaeläimet kuuluvat maailman uhanalaisimpaan lajiin. Lumileopardin siirto eläintarhasta toiseen on laillista, luvanvaraista CITES -tuontia, jota valvoo mm. lentotulli, Suomen Riistakeskus ja EVIRA sekä lähettävän maan vastaavat tahot.   

Lentomatka Suomeen

Lumileopardi saapui Helsinkiin keskiviikkona 18.1. iltapäivällä Finnairin suoralla lennolla AY832 Lontoosta. Lento laskeutui klo 15:15. Lumileopardin kuljetuksesta vastasi suomalainen logistiikkayritys ATC Global Solutions, joka on erikoistunut eläinten kansainvälisiin lentokuljetuksiin. - Kansainväliset eläinkuljetukset vaativat tarkkaa ja huolellista suunnittelua, sillä kaiken on onnistuttava 110 prosenttisesti, kertoo toimitusjohtaja Mattias Sjöberg, ATC Global Solution:sta. Kuljetuksissa on noudatettava sekä kansainvälistä lainsäädäntöä että IATA:n määräyksiä. Tämän lisäksi on erittäin tärkeää ottaa huomioon kuljetettavan eläimen hyvinvointi koko kuljetusketjun ajan. Lennot suunnitellaan siten, että kuljetusaika on mahdollisimman lyhyt. Lumileopardin kuljetus on ainutlaatuinen tapahtuma. Mattias Sjöbergin mukaan on suuri kunnia järjestää eläinkuljetuksia Ähtärin eläinpuistolle erikoiskoulutetulla henkilökunnalla, sillä puisto tekee erittäin tärkeää työtä suojellessaan harvinaisia ja uhanalaisia eläinlajeja.

Lisätiedot
Mauno Seppäkoski,
intendentti, Ähtäri Zoo
mauno.seppakoski(at)ahtarizoo.fi, puh. +358400 267 393 

Kuvapyynnöt
Elina Viitanen
markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Ähtäri Zoo
elina.viitanen(at)ahtarizoo.fi, puh. +358 40 630 1500

Lisätiedot lentokuljetuksesta
Mattias Sjöberg, toimitusjohtaja ATC Global Solutions Oy Ab,
mattias.sjoberg(at)travelcargo.fi, puh. +358 440 801094


VARAA OMA ÄHTÄRIN LOMASI Saapumispäivä: Lähtöpäivä: Min. henkilömäärä: