Ähtäri Zoon Pandatalon peruskiven asiakirjalieriö ja perustamisasiakirja muurattiin tänään 30.5.2017 Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Asko Peltolan toimiessa kunniatehtävässä. Ähtäri Zoo Pandatalo on ainutlaatuinen rakennus, josta tulee koti kahdelle jättiläispandalle. Tämä Pandatalo on 14. maailmassa ja tulee olemaan merkittävä osa myös Ähtärin ja Suomen historiaa. Pandojen suojeluhanke merkitsee myös 44 -vuotiaalle Ähtärin Eläinpuistolle tunnustusta pitkästä suojelutyöstä uhanalaisten lajien parissa ja laajentaa Ähtärin Eläinpuiston työn merkitystä kansainvälisesti. Suomen ja Kiinan valtioiden välille allekirjoitettiin 5.4.2017 molempien maiden presidenttien, Sauli Niinistön ja Jinping Xin, läsnä ollessa 15-vuotinen yhteistyösopimus jättiläispandan tutkimus- ja suojeluhankkeesta, joka toteutetaan yhdessä Kiinan metsähallinnon pandansuojeluohjelman kanssa. Sopimus on solmittu Ähtärin Eläinpuiston ja Kiinan kansallisen pandahallinnon välille. Tämän sopimuksen myötä osallistutaan jättiläispandojen ja niiden kotimetsien suojelutyöhön Kiinan Sichuanin vuoristossa.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi joulukuussa 2014 Ähtärin Eläinpuisto Oy:n esityksen jättiläispandakarhujen sijoittamisesta Suomeen osana maamme 100-vuotisjuhlia vuonna 2017. Taustalla on Ähtärin Eläinpuiston hyvä kansainvälinen asema uhanalaisten lajien suojelussa, osana Euroopan eläintarhaliiton (EAZA) toimintaa. Suomen ja Kiinan välinen pandojen suojeluhanke on neuvoteltu vuosien 2014-2017 aikana Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion johdolla. Ähtärin Eläinpuistoa neuvotteluissa ovat edustaneet toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi, intendentti Mauno Seppäkoski, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Elina Viitanen, professori Jukka Salo ja Ähtärin kaupungin taholta kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki. Hankkeella on ollut myös alusta asti vahva maakunnallinen tuki Etelä-Pohjanmaan liiton johdolla.

Tämän Pandatalon rakentamisen pääurakoitsija on Lemminkäinen Talo Oy ja Arkkitehtitoimisto Jyrki Jääskeläinen Oy. Tilaajan valvojana toimivat rakennusinsinööri Antti Leskinen ja Ahma Insinöörit Oy. Kiinasta saapuva pandapariskunta muuttaa maailman pohjoisimpaan pandojen kotitarhaan, jonka luonnossuunnitelman teki arkkitehti Pasi Jaakkola, Suunnittelutalo PPG Oy. Rakennuksen asiakaskokemuksen ja pandaelämyksen on suunnitellut Muutostoimisto Flow Oy ja sisustussuunnitelma on Pinto Design Oy:n käsialaa.

Toivotamme onnea ja menestystä uudelle Pandatalolle, joka tuo oman roolin Ähtärin Eläinpuistolle maailmanlaajuisesti ja myös Ähtärin kaupungille merkittävänä pandakaupunkina, josta voimme kaikki olla ylpeitä.

Ähtäri 30.5.2017

 

VARAA OMA ÄHTÄRIN LOMASI Saapumispäivä: Lähtöpäivä: Min. henkilömäärä: