Eurooppalainen tumma hunajamehiläinen Apis Mellifera Mellifera tunnetaan yleisemmin nimellä pohjoismainen tumma mehiläinen tai musta mehiläinen. Suomeen se tuotiin ensimmäisen kerran 1750-luvulla, mutta ensimmäiset mehiläiset kuolivat Suomen kylmiin talviin. Ensimmäinen henkiin jäänyt mehiläisyhteiskunta tuotiin Ruotsista 1777 olkipesässä Turkuun. Siitä alkoi Suomen mehiläishoito.
Suomesta tumma mehiläinen hävisi lähes kokonaan 1960-luvulle tultaessa. Euroopassa kuitenkin huomattiin 1980-luvulla, että arvokas geenivaranto oli häviämässä joten onneksi siitä lähtien pohjoismaista tummaa mehiläisrotua on alettu lisätä ja jalostaa. Nykyään lähes jokaisessa Euroopan valtiossa on oma järjestönsä hoitamassa pohjoismaisen mehiläisen jalostustoimintaa.
Suomessa perustettiin vuoden 2017 alussa Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat ry. Yhdistyksen myötä tumman mehiläisen suojelutyö sai paremmat edellytykset. Nyt tätä Suomen olosuhteisiin sopeutunutta pölyttäjälajia pyrkii säilyttämään joukko ihmisiä, joita yhdistää yhtenäinen halukkuus lajin suojeluun. Yhdistyksen tavoitteena on Pohjolan tumman mehiläisen geeniperimän säilyttäminen, hoitotekniikan opiskelu ja kehittäminen, tutkimustoiminta sekä tiedon lisääminen. – Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhdistyksen toimintaan, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Markku Pöyhönen.
Ähtäri Zoon Pandakahvilassa on ollut kesän ajan esillä valokuvanäyttely -Tumma mehiläinen. Näyttely on kaikkien nähtävissä vielä elokuun loppuun. Mehiläishoitaja Markku Pöyhösen kokoama näyttely on tehty yhteistyössä Ruotsin Nordbin ja Uumajan yliopiston kanssa, ja esillä on 14 elektonimikroskoopilla otettua kuvaa tummasta mehiläisestä ja pesän tuotteista. Kuvien tekstit ovat suomeksi, englanniksi sekä ruotsiksi. Tervetuloa Pandakahvilaan tutustumaan todella ainutlaatuiseen näyttelyyn! Myymälästämme on myös mahdollista ostaa tumman mehiläisen hunajaa.