Anser anser
Merihanhi on suurikokoisin harmaahanhilaji ja kesyhanhen kantamuoto. Merihanhella on kaksi alalajia: anser anser anser eli läntinen merihanhi sekä anser anser rubrirostris eli itäinen merihanhi. Lisäksi kesyhanhi anser anser domesticus luetaan merihanhen alalajiksi. Merihanhen läntinen kanta pesii Islannissa sekä pohjoisessa ja keskisessä Euroopassa. Itäinen kanta pesii Romaniassa, Turkissa ja Venäjällä sekä siitä itään aina Kiinaan asti.
Suomessa merihanhi pesii rannikolla ja saaristossa. Merihanhet pesivät yhdyskunnissa ja ovat saariston ensimmäisiä muuttajia. Naaras aloittaa muninnan tavallisesti yli kolmevuotiaana ja merihanhi muodostaa elinikäisen liiton. Pariskunta saattaa erota mikäli pesinnät eivät onnistu. Pesä on yleensä kasvimateriaalista rakennettu ja höyhenillä vuorattu matala keko, joka sijaitsee pensaan alla, ruohikossa tai avoimella paikalla rannalla. Merihanhi munii yleensä 4-6 munaa ja naaras hautoo niitä noin kuukauden, koiraan pitäessä vahtia. Poikaset lähtevät pesästä kuoriuduttuaan ja molemmat vanhemmat osallistuvat niiden hoitoon. Poikaset ovat lentokykyisiä 8-9 viikon ikäisinä.
Merihanhi on kasvinsyöjä ja sen ravinto on pääasiassa ruohoa. Merihanhet etsivät ravintoa vedestä vain harvoin ja syövät tällöin pääasiassa levää. Merihanhelle maistuu myös vilja ja marjat.
Muutto
Läntinen kanta talvehtii yleensä Etelä-Euroopassa tai Pohjois-Afrikassa. Itäisen Kannan talvehtimisaluetta ovat Azerbaidžan, Iran, Pakistan, pohjoinen Intia, Bangladesh ja Kiina. Nykyään merihanhi saattaa jäädä talvehtimaan pesimisalueilleen.
Heinäkuussa merihanhet alkavat kerääntyä suuriksi parviksi. Syysmuutto tapahtuu elo-syyskuussa ja muuttoparvet ovat kooltaan enintään 30-40 lintua. Linnut lentävät mielellään aurassa tai vinorintamassa. Kevätmuutto on aikainen ja tapahtuu pääosin huhtikuussa, joskus myös aikaisemmin.
Suojelu
Merihanhi on riistalintu ja rauhoitettu metsästysajan ulkopuolella. Merihanhi on myös rauhoitettu sisämaassa.
1900-luvulla merihanhen kanta romahti liiallisen metsästyksen sekä vesistöjen lisääntyneen käytön vuoksi. Laji rauhoitettiin vuonna 1947 ja rauhoituksen sekä riistanhoidon ansiosta merihanhen kanta elpyi niin, että 1900-luvun lopulla metsästys voitiin jälleen aloittaa. Lajin kanta kuitenkin vahvistui lähinnä rannikkoalueilla, joten merihanhi on ympäri vuoden rauhoitettu sisämaassa jonne se on vasta leviämässä.