Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Eläintarhoista luontoon -milloin ja miten se voidaan toteuttaa?

Luontoon palauttaminen

Elinvoimainen tarhakanta mahdollistaa eläinten palauttamisen luontoon alueille, joilta laji on kokonaan hävinnyt tai joissa se tarvitsee muuten vahvistamista. Vastuulliset luontoon palautukset tehdään Euroopan eläintarhajärjestö EAZA:n ohjeiden mukaan, myös Ähtärin eläinpuisto kuuluu EAZA:an ja noudattaa sen luomia raameja eläintarhatoiminnalle.

Luontoon palautushankkeisiin osallistuvat eläintarhojen lisäksi monet kansainväliset suojelujärjestöt sekä paikalliset asukkaat, joille palautukset tuovat myös uusia työpaikkoja esimerkiksi metsänvartijoina ja tutkimusavustajina. Lopullista luontoon palautusta edeltää monesti totutustarhausjakso, jossa eläin opettelee vapautusalueella sijaitsevassa laajassa tarhassa pärjäämään luonnon oloissa.

Luontoon palautuksella on ehtonsa

Tarhattuja eläimiä voidaan palauttaa luontoon ainoastaan, kun tietyt ehdot täyttyvät:

  1. Uhanalaisuuden syyt on korjattu.
  2. Eläinten sopeutuminen on mahdollistettu totutustarhassa.
  3. Sopiva elinympäristö on löydetty, siellä on tarpeeksi ravintoa ja suojaa.
  4. Eläimet on tautitestattu, jotta tauteja ei pääse leviämään luontoon uusille alueille.
  5. Seuranta ja tuki on jatkuttava vielä pitkään palauttamisen jälkeen, kunnes eläimet ovat täysin sopeutuneet.

Tämä prosessi vaatii huolellista suunnittelua, jatkuvaa seurantaa ja tieteidenvälistä yhteistyötä varmistaakseen, että eläimet voivat menestyksekkäästi palata luontoon ja osallistua luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Hector-visentin tuleva paluu Romanian luontoon

Viimeinen luonnonvarainen visentti ammuttiin vuonna 1921. Eläintarhoissa oli tuolloin kuitenkin viitisenkymmentä visenttiä, joita alettiin järjestelmällisesti lisäännyttää ja joiden avulla laji saatiin palautettua luontoon Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsevalle Bialowiezan metsäalueelle 1950-luvulla. Myöhemmin visenttejä on palautettu luontoon muuallekin, mm. Venäjälle, Latviaan ja Liettuaan.

Ähtärin eläinpuistosta Hector-visentti palaa luontoon osana ECBB:n (European Bison Conservation Center) ja Ruotsin WWF:n projektia Romaniaan Karpaattien vuoristoon. Romaniassa visenttien luontoon palautusta hoitaa FCC-säätiö (Foundation Conservation Carpathia). Palautushankkeessa luontoon palasi viimeksi syksyllä 2023 muualta kolme naarasvisenttiä ja yksi urosvisentti. Keväällä 2024 valmistaudutaan isompaan palautukseen, jonka osaksi Hector toivottavasti pääsee.

Ison eläimen siirto on logistisesti haastava operaatio, koska ensin eläin pitää saada kuljetuslaatikkoon, jossa matka kohti määränpäätä sujuu turvallisesti. Helpoiten tämä sujuu, jos eläin on koulutettu kulkemaan kuljetuslaatikkoon itse. Hectoriakin valmistellaan jo hyvissä ajoin tulevaan matkaan harjoittelemalla kuljetuslaatikkoon menoa kokeneiden eläintenhoitajien avulla, siten matkasta tulee mahdollisimman vähän stressaava.

On hienoa olla mukana suojeluhankkeessa, jossa Ähtärin eläinpuistossa syntynyt ja kasvanut eläin pääsee luontoon. Tämä on yksiä hienoimmista hetkistä eläintarhatyössä!

Uutiset

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….
Valkoturpakauriit (Cervus albirostris) ovat isokokoisia hirvieläimiä, jotka ovat kotoisin Tiibetin ylängöiltä Kiinasta. Kuten moni muu laji, myös…
Viime viikon perjantaina Ähtärin eläinpuiston pikkupanda naaras Phoenixiä puri nuori kyy. Iltaruokintakierroksella ollut hoitaja sattui paikalle ja…
Lähes jokainen suomalainen osallistuu elämänsä aikana ainakin kerran talkoisiin. Ja miksipä ei! Talkoisiin kuuluu usein läheisen tai…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.