• instagram
  • instagram

SEMMA19 - Retket

 

SEMMA19
Etusivu | Ohjelma | Majoitus | Retket | Iltajuhla | Ilmoittaudu

semma retket

 

Ke 20.3.2019 klo 12.30 retket lähialueelle

Retkiohjelmat veloituksetta. Retkiin sisältyy omakustanteinen lounasmahdollisuus (13 €/ hlö), joka laskutetaan seminaarimaksun yhteydessä. Retkille voi ilmoittautua seminaarin ilmoittautumislomakkeella (Kts. kohta "Ilmoittaudu").

 

METSÄ (bussiretki) klo 12.30 – n. 16.15
Valkeisen Loma & Poropuisto – SEDU Tuomarniemi – LehtoPeat – Ähtärin keskusta

Ähtärin maa-alasta on metsää peräti kolme neljäsosaa. Metsät kytkeytyivätkin erityisesti menneisyydessä vahvasti Ähtärin elinkeinoelämään ja teollistumiseen. Paikkakunnalla on 1800-1900-lukujen vaihteessa toiminut rautaruukki, höyrysaha ja kaksi paperitehdasta.

Tällä retkellä vieraillaan SMMY:n jäsenyritys Valkeisen Lomalla, jossa nautimme lounaan. Valkeisen Lomalla ja Poropuistossa eletään maaseutumatkailuyrityksen kiireistä arkea koko lapsiperheen voimin, luonnon helmassa. Majoitustiloista uusin on Aurinkorinne, jonne pandamatkailijoita on majoitettu viime kesästä lähtien. Poropuistossa pääset tapaamaan mm. pikkujulkkis Ville-Gallen, joka kyyditsee turisteja kotona ja tapahtumissa – onpa se esiintynyt Pyynikillä kesäteatterissakin.

Ähtäriläinen hoitoturve tunnetaan Japania myöten. Tuomarniemellä kuullaan 5000 vuotta vanhan turpeen hyödyntämisestä matkailussa, ja tutustutaan yhteen Suomen vanhimmista metsäalan oppilaitoksista. Metsäalan opetusta Ähtärissä antava Tuomarniemen oppilaitos on toiminut jo vuodesta 1903. Teknologia on kehittänyt myös opetusta ja nykyisin metsäkoneenkuljettajat harjoittelevat myös simulaattoreiden avulla. Tuomarniemellä koulutetaan työvoimaa myös alueen matkailuyritysten tarpeisiin. Perinteitäkin vaalitaan: Tuomarniemellä sijaitsevaa puulajipuistoa, eli arboretumia, kunnostetaan Leader-hankkeen avulla, samalla digitaalisuutta hyödyntäen. Vierailemme puulajipuistossa ja matkailualan opiskelijat tarjoilevat meille maittavat nokipannukahvit.

Retkellä kuulemme, miten vuoden verran Suomessa asustanut pandapariskunta on vaikuttanut alueen matkailuun ja miten maaseutuohjelman eri rahoitusvälineitä on hyödynnetty palveluiden kehittämiseen.

 

 

VESI (bussiretki) klo 12.30 – n. 16.30
Hyvölän Talo & Lomamökit – Buster venetehdas – Vanha Pappila Hetki

Ähtärin vaakunan sininen pohjaväri on tarkoin harkittu, sillä tiesitkö, että Ähtärissä on kaikkiaan peräti 169 yli hehtaarin suuruista järveä? Rantaviivaa on lähes 540 kilometriä ja vapaa-ajan asuntojakin yli 1 300 kappaletta. Vesi innoitti myös kansainvälisesti tunnettua ähtäriläistä kuvanveistäjä-professori Eero Hiirosta.

Tällä retkellä vierailemme SMMY:n jäsenyritys Hyvölän Talolla, ähtäriläisellä sukutilalla, jonka historia ulottuu aina 1570-luvulle saakka. Talon emännän sydäntä lähellä on tarjota noutopöydässä lähiruokaa ja paikallisia makuja, isäntä taas on maa- ja metsätalouden ohella kova kalamies. Lisäksi tarjotaan matkailijoille mm. majoitus- ja saunapalveluita. Retkellä vierailemme myös Busterin tehtaalla; täällä Euroopan alumiiniveneteollisuuden sydämessä valmistetut alumiiniveneet liikkuvat vesillä ympäri maailman. Retki päätetään Ähtärin keskustaan ja kahvipaussiin Vanha Pappila Hetkessä, jossa tuoreen matkailuyrittäjän voimin käynnistellään kahvila- ja majoitustoimintaa tulevalle kesäsesongille.

Retkellä kuulemme, miten vuoden verran Suomessa asustanut pandapariskunta on vaikuttanut alueen matkailuun ja miten maaseutuohjelman eri rahoitusvälineitä on hyödynnetty palveluiden kehittämiseen.

 

 

LUONTO LAUTASELLA n. klo 12.30 – 15.00
Ähtärin matkailualue / Zoo kävelykierros – Zoo Farmi

Ruoka on merkittävä osa matkailijan kokemaa kokonaispalvelua, ja ruoan takia jopa valitaan matkakohteita. Tässä toteutuksessa ryhmä tutustuu oppaan johdolla eläinpuiston alueeseen sekä tapaan liittää ruoka elämykselliseksi osaksi kokonaisuutta. Näemme ja koemme, miten paikallinen ruoka tuodaan esiin moniaistisena elämyksenä ja miten ruokamaakunnan maut liitetään vahvasti luontoon nojautuvaan ähtäriläiseen brändi-identiteettiin.

Kävelykierroksella Ähtäri Zoossa kuullaan Suomen vanhimmasta luonnonmukaisesta eläinpuistosta sekä ympäristökasvattajan työstä - miten kaikenikäisille kävijöille pyritään opettamaan eläinlajien ja luonnon tuntemusta. Zoo Farmin päätalossa, 1900-luvun alun maalaistalossa meitä odottaa ”Luonto lautasella”. Social foodina pienille vadeille asetetaan tarjolle lähiruokaa höystettynä mm. männyllä, koivulla, jäkälällä, sirkoilla ja villiyrteillä. Kuullaan paikallisten raaka-aineiden merkityksestä ravintolalle, alueen ruokakulttuurin kehitykselle sekä tuottajille ja saadaan tietoa villiyrttien käytöstä, kausiajattelusta, ruuan säveltämisestä sekä moniaistillisen ruokailuelämyksen tuottamisesta. Toteutuksesta vastaavat Juurella- ja Äärellä -ravintoloiden yrittäjä Jani Unkeri sekä E-P:n Ääniässien Sami Silén, joka toteuttaa tilaisuuteen tarinallisen multimediateoksen. Toteutus on osa Ähtäri Zoo Panda Visit -hankkeen toimintaa.

 

Retkiohjelmia rahoittaa:

 sammy eu logot

 

 

 

 

 

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot