• instagram
 • instagram

Ajankohtaista

kivia taskussa kuva

 

Martti Suosalon ja Mika Nuojuan komediailmiö

Kiviä taskussa

Ähtäri-hallissa la 17.8. klo 15

Kauan odotettu Helsingin kaupunginteatterin vierailuesitys.
Charlie ja Jake, Martti Suosalo ja Mika Nuojua, kulkevat Kiviä taskussa -näytelmässä läpi monen miehen elämän.
Pentti Kotkaniemen ohjauksessa ihmiskohtaloihin ja kokemuksiin limittyy myös Irlannin historia.
Kiviä taskussa on ilmiö Suomen teatterikentällä – sitä on esitetty loppuunmyytynä jo vuodesta 2002.

Kesto n. 2h (sis. väliajan)
Herkullinen lounas ja väliaikatarjoilut Pandatalon Snowpanda Deli & Cafessa klo 11-17. 
Lisätiedot sekä varaukset myyntipalvelusta.
Osta liput 


Irlantilaisnäytelmä kertoo kahdesta kaveruksesta, Charliesta ja Jakesta, jotka menevät avustajiksi amerikkalaisen elokuvan kuvauksiin ja joutuvatkin tekemään aivan muuta kuin ennakkoon aavistavat. Charlie ja Jake, Martti Suosalo ja Mika Nuojua, kulkevat Kiviä taskussa -näytelmässä läpi monen miehen elämän. Pentti Kotkaniemen ohjauksessa ihmiskohtaloihin ja kokemuksiin limittyy myös Irlannin historia.

Näytelmä on kahden virtuoosinäyttelijän teatteria. Martti Suosalo ja Mika Nuojua tekevät näytelmässä kahteen mieheen yhteensä 15 roolia, salamannopein vaihdoin ja niukoin ulkoisin apukeinoin. Rooleina vilahtavat niin hemaisevat amerikkalaiskaunottaret kuin vanhat maalaisukkelit. Kiviä taskussa on saavuttanut suursuosion sekä kotinäyttämöllä Helsingissä että kiertueilla.

Ohjaaja Kotkaniemi sanoo, että näytelmä on tyypillistä näyttelijöiden teatteria. "Siksi molempien herrojen pitää olla virtuooseja. Onneksi he ovat, ja se on ohjaajan lottovoitto."

Helsingin kaupunginteatterin vierailuesitys
Marie Jones: Kiviä taskussa ”Stones in His Pockets”
Rooleissa: Martti Suosalo ja Mika Nuojua
Suomennos: Henri Kapulainen
Ohjaus: Pentti Kotkaniemi
Koreografia: Tuovi Rantanen
Lavastus ja puvut: Jyrki Seppä
Äänisuunittelu: Ari-Pekka Saarikko
Valosuunnittelu: Teppo Saarinen
Tekijänoikeuksia valvoo Suomessa Suomen Teatteritoimisto Teateragenturen i Finland Ab
www.teatteritoimisto.fi

Ryhmämyynti, lisätiedot ja majoitusvaraukset:
Ähtäri Zoo myyntipalvelu (ark. klo 9-18), 
p. 030 62 150, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Kesä jatkuu eläinpuistossa! Tälle sivulle olemme koonneet vinkkilistan elokuussa meillä vieraileville. Lämpimästi tervetuloa!

Aukioloajat ja tarjoukset

Olemme auki 31.8.2019 saakka joka päivä klo 10 – 17. Huomioithan, että lipunmyynti ja portit sulkeutuvat kuitenkin klo 16, eli viimeinen tunti on rauhoitettu kierroksella jo kulkeville tai pandoja ihasteleville asiakkaille 😊!

Nyt erityisesti kannattaa suunnata eläinpuistoon lasten kanssa: puolitimme nimittäin lastenlipun hinnan elo-syyskuun ajaksi. Hotelli Mesikämmenessä majoittuvat saavat lisäksi -20 % alen Zoo Shopin tuotteista!

Pieneen ja isoon nälkään

Pandatalon Deli&Café palvelee sekä eläinpuiston kävijöitä että muita asiakkaita elokuussa päivittäin klo 10 – 17. Päivän lounasta tarjoillaan klo 11-15, ja suosittelemme toki muitakin listalta löytyviä herkkuja, kuten hampurilaisia ja pasta-annoksia. Monipuolinen kahvilan vitriini puolestaan on täynnä suolaista ja makeaa  – täältä voit napata kahvia ja eväitä myös mukaasi kätevästi takeaway-rasioissa.
Kahvilalaiva Lokki palvelee puistokierroksen varrella janoisia ja pikkunälkäisiä päivittäin klo 10 – 16.

Hotelli Mesikämmenen ravintola on myös avoinna päivittäin. Aamiaiselle ovat tervetulleita muutkin kuin hotellissa majoittuvat, ja päivällinen tarjoillaan klo 17-21. A la Carte -listan herkkuja pääsee nauttimaan arkisin su-to klo 17-22 ja pe-la klo 17-22.

Tekemistä ja kokemista

Keilailu on hauskaa hupia niin pienille kuin isoille harrastajille, ja onnistuu säällä kuin säällä. Hotelli Mesikämmenen upouusi keilahalli on avoinna elokuussa päivittäin klo 12-22, varaukset ja lisätietoja saat hotellin vastaanotosta.

Flowpark Ähtäri Zoo on seikkailuhaluisten ykköskohde, joka sijaitsee aivan eläinpuiston kupeessa. Köysiseikkailupuisto on avoinna 11.8. saakka joka päivä, ja sen jälkeen viikonloppuisin aina lokakuulle saakka. Tai miltä kuulostaisi aloittaa aamu järvimaisemassa pandamaisen rennosti tai-chin merkeissä? Elokuun puoliväliin saakka vieraillemme on tarjolla myös muita kivoja kesäaktiviteetteja, Tutustu ja varaa: www.ahtarizoo.fi/suvikivaa Huomioithan, että aktiviteetteja on tarjolla myös tilauksesta esimerkiksi pikku ryhmille. Voit ottaa yhteyttä myyntipalveluumme p. 030 6215444 | Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ähtärin järvi- ja harjumaisemat tarjoavat mukavat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja Eläinpuiston ympäristössä onkin mukavat retkeilymahdollisuudet. Perheporukalle suosittelemme iltakävelyä Mesikämmenen rannassa kulkevalla Nallen Polulla – helppokulkuisella kävelyreitillä on upeat järvimaisemat! Eläinpuiston lähettyvillä Ähtärin matkailualueella on myös lenkkipolkuja, jotka liittyvät laajempaan luonto- ja ulkoilureittien verkostoon Suomenselän alueella. Lue lisää >>

Tapahtumia mm.

17.8. Kiviä taskussa – komediailmiö Ähtäri Hallissa
24.8. Hotelli Mesikämmenen tanssi-ilta: Blueberry Hills Band
31.8. Suomen luonnon päivä ja Nuku yö ulkona: käydessäsi eläinpuistossa suosittelemme myös osallistumista lähistöllä järjestettävään ohjelmaan ja aktiviteetteihin Arpaisilla

Pidätämme oikeudet aukioloaikojen ja muiden tietojen muutoksiin.

 

Ähtäri Zoon uusin asukas on osa EEP-suojeluohjelmaa

-Vajaa viikko sitten meille saapui uusi saukko Korkeasaaresta: noin vuoden ikäinen naaras, joka sai meillä nimen Kaisla. Korkeasaareen saukko päätyi villieläinsairaalan kautta, jonne se oli tullut orvoksi jääneenä poikasena. Saukko oli villieläinsairaalaan saapuessaan niin nuori, että se tarvitsi vielä maitoruokintaa. Ihmisen hoidossa saukko kuitenkin kesyyntyi niin paljon, ettei olisi enää pärjännyt luonnossa. Niinpä saukko sai ensin luvan jäädä Korkeasaareen, josta se nyt muutti meille Ähtäriin, kertoo eläintenhoitaja Outi Saarinen.

Saukko on osa Euroopan eläintarhayhdistys EAZAn EEP-suojeluohjelmaa (European Endangered species Programme). EAZAn jäsentarhoissa asuvista saukoista pitää kirjaa koordinaattori, jollainen löytyy jokaiselta suojeluohjelmaan kuuluvalta lajilta. Koordinaattorilla on kaikkien ohjelmaan kuuluvien saukkojen tiedot ja hän valitsee jokaiselle saukolle sille suvullisesti parhaiten sopivan kumppanin. Ähtäri Zoon Valtteri-saukkolle etsittiin naarasta kumppaniksi, kun taas Korkeasaaren saukkolan remontti lähestyi. Niinpä saukkokoordinaattorin suostumuksella Kaislan uudeksi kodiksi valikoitu Ähtäri Zoo. -Toivomme tulevan parin lisääntyvän, sillä parin jälkeläiset olisivat arvokkaita suojeluohjelmalle. Pelkästään jo Kaislan luonnonvaraisten vanhempien geenit ovat arvokkaita suljetummalle tarhakannalle, mutta myös Valtterin molemmat vanhemmat olivat aikanaan tulleet meille luonnosta orpoina. Aika kuitenkin näyttää, miten saukot toisiinsa suhtautuvat, Outi Saarinen jatkaa.

Kaisla ei vielä ole yleisön nähtävillä, sillä se tarvitsee aluksi aikaa tottuakseen uusiin hoitajiinsa ja tilohinsa. Myös Valtterin kanssa tutustutaan pikkuhiljaa. Mikäli kaikki menee hyvin, Kaislan pitäisi päästä yleisön näkyville syksyn aikana.

 

Ähtäri ZOO - hauskaa tekemistä ympäri vuoden!

Ähtärin Eläinpuisto, Hotelli Mesikämmen ja Snowpanda Resort Ähtäri Zoo - Osakeyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2018 n. 11 M€ ja tulos erinomainen. Yhtiöt omistaa Ähtärin kaupunki. www.ahtarizoo.fi

Etsimme nyt

TOIMITUSJOHTAJAA

vastaamaan yhtiöiden liiketoiminnoista ja niiden kehittämisestä. Lisäksi tehtäviin kuuluu kiinteistöyhtiö Moksunniemi Oy:n sekä hankeyhtiö Ähtäri Zoo Resort Oy:n toimitusjohtajuus. Raportoit työstäsi yhtiön hallitukselle ja olet yhteydessä myös omistajaan, Ähtärin kaupunkiin.

Toimitusjohtajana johdat osakeyhtiöiden toimintaa hallituksen asettamien tavoitteiden mukaisesti, tuet aktiivisesti henkilöstön työtä ja kehität liiketoimintaa. Lisäksi otat haltuusi hallinnon, taloudenpidon ja viestinnän sekä pystytät toimintasi tueksi tehokkaan tiimin ja hallinnoit sitä. Toimitusjohtajana olet yhteydessä kansallisiin ja kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin.

Odotamme Sinulta

Tehtävään sopivaa koulutusta
Ymmärrystä ja osaamista matkailupalvelujen toteutuksesta ja kehittämisestä
Kansainvälistä markkinointi- ja myyntikokemusta
Analyyttistä otetta talouden johtamiseen
Kokemusta organisaation johtamisesta ja taitoa organisoida ja kehittää toimintoja
Vakuuttavaa esiintymistaitoa julkisuudessa ja mediassa
Sosiaalista lahjakkuutta - taitoa tehdä aktiivisesti yhteistyötä ja verkostoitua eri sidosryhmien kanssa myös kansainvälisesti
Kielitaitoa; suomi ja englanti, ruotsi on etu
Persoonaltasi olet innovatiivinen, myyntihenkinen ja energinen. Sinulla on yrittäjämäinen asenne ja haluat keskittyä vahvaan kasvuun. Rakennat organisaatioon vahvat ja luottamukselliset suhteet.

Tarjoamme Sinulle

Erittäin mielenkiintoisen näköalapaikan mielenkiintoisella toimialalla
Kilpailukykyiset edut
Mahdollisuuden kehittyä ja kehittää, hyvät vaikutusmahdollisuudet
Vahvan omistajan tuen
Jätä tästä linkistä CV ja lyhyt hakemus palkkatoiveineen heti tai viimeistään 16.8.2019 mennessä. Aloitamme haastattelut välittömästi. 

 

Ähtäri Zoon urospanda Hua Bao suomalaiselta lempinimeltään Pyry täyttää kuusi vuotta 10.7.2019

Ähtäri Zoon urospanda Hua Bao, suomalaiselta lempinimeltään Pyry, täyttää kuusi vuotta keskiviikkona 10.7.2019!
Merkkipäivän kunniaksi luvassa on tietenkin kakkua ja lahjoja :)

Päivän aikana Pandatalossa tapahtuu:

klo 11.00 Ylläripaketti Pyrylle, lahjoittajana Ähtäri Zoon kumppani Local Crew
klo 13.00 Pyry saa pandahoitaja Annan valmistaman synttärikakun
klo 13.00 Opas paikalla kertomassa pandoista
klo 14.30 Halipanda jakaa pikku lahjoja lapsille
klo 15.00 Opas paikalla kertomassa pandoista
klo 15.30 Halipanda jakaa pikku lahjoja lapsille

* Päivän mittaan piirrustuspisteellä piirretään Pyrylle synttärikakkuja, parhaat piirrustukset palkitaan!
* Herkuttele päivänsankarin kunniaksi - Deli&Cafén synttäripäivän tarjouksena leivoskahvit 4,00 e!

Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan. Osta lippusi ennakkoon netistä tai paikan päällä lipunmyyntipisteiltämme.

Mahdolliset muistamiset voi osoittaa luonnonsuojelun tukemiseksi WWF:lle

Tervetuloa!

 

Ähtärin Eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu

Yhtiökokous on myös valinnut uuden hallituksen

Jonna Pietilä jättää toimitusjohtajan tehtävät elokuussa. Uuden toimitusjohtajan rekrytointi aloitetaan kesän kuluessa. Väliaikaista toimitusjohtajaa ei valita, vaan toimitusjohtajan tehtävät jaetaan organisaation johtoryhmän jäsenten ja hallituksen puheenjohtajan kesken.

”Jätän yhtiön luottavaisena. Organisaatio toimii hyvin ja johtoryhmän jäsenet ovat kaikki hyvin valmiita kantamaan vastuuta ja osaamisellaan sekä sitoutuneisuudellaan luotsaamaan yhtiötä eteenpäin, kunnes seuraajani on valittu”, Pietilä kertoo ja jatkaa: ”On ollut suuri ilo ja kunnia olla osa ainutlaatuista pandatarinaa Ähtärissä”.

Jonna Pietilä jättää toimitusjohtajan tehtävät saatuaan tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Pietilä siirtyy Kassiopeia Finlandin palvelukseen Leville. ”Sielu ja sydän ovat lapissa. Pitkä rupeama Saariselällä ennen Ähtäriä varmisti sen, että tyttö voi lähteä lapista, mutta lappi ei lähde tytöstä ja näin ollen tyttökin palaa lappiin. Tästä on kuitenkin seuraajani hyvä jatkaa”, Pietilä toteaa ja haikeana kiittää: ”Kiitos hallitukselle ja henkilökunnalle luottamuksesta ja avoimesta kanssakäymisestä. Kiitos kaikille kumppaneille Ähtärissä ja sen ulkopuolella hienosta yhteistyöstä. Iloa, onnea ja menestystä jatkoon, teidän kanssanne on ollut upeaa tehdä hommia!”

Yhtiökokous on nimennyt myös uuden hallituksen. Hallituksen uutena puheenjohtajana aloittaa Ähtärin kaupungin talousjohtaja Arja Väliaho. Väistyvä hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola kiittää Pietilää merkittävästä työpanoksesta Ähtärin matkailun eteen sekä ammattitaitoisesta ja kehittävästä työotteesta, joka on nostanut Ähtärin Eläinpuiston ja sen tytäryhtiöiden koko organisaation uudelle tasolle niin osaamiseltaan kuin yhteishengeltäänkin.

”Puheenjohtajuudesta luopuminen oli oma päätökseni. On ollut kunnia toimia ensin Ähtärin lippulaivan hallituksen jäsenenä ja sen jälkeen hallituksen puheenjohtajana. Haluan kiittää koko henkilöstöä, hallitusta ja Ähtärin kaupunkia yhteisestä ajasta ja upeasta matkasta, jonka aikana Ähtäri Zoo sai pandojen saapumisen myötä toimintaansa roimasti uutta vauhtia. Useiden jo olemassa olevien ja uusien luottamustehtävien alla koen yhtiön kannalta paremmaksi, että Ähtärin Eläinpuisto Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimii Ähtärissä viikollakin fyysisesti paikalla oleva henkilö”, kertoo Savola.

Arja Väliaho aloittaa uutena hallituksen puheenjohtajana ja kiittää saamastaan luottamuksesta. "Eläinpuisto on Väinö Jaakolan aloitteesta 1973 syntynyt Suomen vanhin luonnonmukainen eläinpuisto, jonka toiminta on monipuolistunut ja kansainvälistynyt pandojen saapumisen myötä. Yhtiötä on viime vuodet luotsattu ammattitaidolla hallituksen puheenjohtajan Mikko Savolan ja toimitusjohtaja Jonna Pietilän johdolla, josta on osoituksena viime vuonna yhtiöiden tekemät huipputulokset. Kiitämme heitä erinomaisesta työstä ja toivotamme onnea uusiin tehtäviin" Väliaho toteaa.

Väliaho tuo yhtiöön vahvaa konsernituntemusta sekä talousjohtamista ja osaamista. Lisäksi eläimet, eläinten hyvinvointi sekä rakkaus eläimiin ja luontoon on hänen elämässä aina ollut hyvin tärkeää, unohtamatta myöskään positiivista asennetta, jolla hän on tottunut työskentelemään. Uusi hallituksen puheenjohtaja Arja Väliaho aloittaa uuden tehtävän motivoituneena ja innokkaana tekemään yhteistyötä alueen matkailun hyväksi.

Kesän ruoka- ja kahvipaikat

Nälkä kurnii ja kahvihammasta kolottaa? Tai kaipaatko kesäterassia ja lasillista kuplivaa? Meillä eläinpuiston alueella on kesäaikaan useita ruoka- ja kahvipaikkoja, joissa taltuttaa niin nälän, janon kuin herkkumieliteotkin. Olemme laatineet puistokävijöitä varten oheisen vinkkilistan.

Hotelli Mesikämmenen Kesäbuffat & A la Carte

mesiburger kuva 900x400

Noutopöytälounas sopii moneen makuun

Mesikämmenen kesälounasbuffa sisältää raikkaita salaatteja, kaksi lämminruokavaihtoehtoa (liha/kala), kahvin ja pienen makean – lapsille jälkkäriksi jäätelöä tai mehujäätä. Santsatakin saa! Noutopöydän ohella voit myös valita lounaan ravintolan suosituslistalta. Kesälounas on tarjolla päivittäin klo 12 – 15 (4.8. saakka).

Nauti päivällisbuffet - lyhyellä tai pitkällä kaavalla

Mesikämmenen kesäpäivällisen runsaassa noutopöydässä on tarjolla useita salaattivaihtoehtoja, liha- ja kalalisukkeita, kaksi lämminruokavaihtoehtoa (liha/kala) sekä jälkiruoka. Pienempään nälkään voit myös valita pelkän salaatti- ja jälkiruokapöydän. Kesäpäivällinen on tarjolla päivittäin klo 17 – 21 (4.8. saakka).

Kesäinen A la Carte

Ilta-aikaan palvelee Hotelli Mesikämmenen à la carte -ravintola, jonka kesälista on mukavan monipuolinen. Pyydäthän henkilökunnalta myös viinisuosituksia! Listalla on huomioitu myös erityisruokavaliot. Ravintolan isolta terassilta on upeat näkymät Hankavedelle, ja erilliseltä terassilistalta nappaat sopivat purtavat esimerkiksi tuopillisen kaveriksi. Ravintola on ilta-aikaan avoinna maanantaista lauantaihin klo 17 – 23, sunnuntaisin klo 17 – 22. Keittiö on auki iltakymmeneen (4.8. saakka)

 

Snowpanda Deli&Café

deli cafe kuva 900x400 01

Pandatalon Deli&Cafen keittiö tarjoilee lämpimät ruuat joka päivä klo 11-18. Café palvelee vielä hiukan laajemmin, klo 10 – 19 (4.8. saakka).

Delin ruoka-annokset

Modernissa Pandatalossa sijaitseva Snowpanda Deli&Café on avoinna kaikille, ei siis pelkästään pandoja katsomaan saapuville. Nauti päivän keittolounas tai seuraa kun sinulle valmistetaan paikan päällä oma wok-annos tai vaikkapa pandaburger.

Kahvila

Snowpanda Cafén vitriini houkuttelee herkuttelemaan leivoksilla, ja usein täällä tuoksuvat tuoreet paikan päällä paistetut munkkirinkilät. Kakut ja piirakat ovat keränneet paljon kiitosta erityisruokavaliota noudattavien keskuudessa. Suosittelemme myös erikoiskahveja sekä Lumi&Pyry -suklaata lähituottajalta. Halutessasi voit napata tuotteita mukaasi kätevissä takeaway-pakkauksissa. Näin pääset nauttimaan esimerkiksi runsaista eväsleivistä eläinpuistokierroksella tai lähistön luontokohteissa retkeillessäsi.

 

Ähtäri Zoo Camping

camping kahvila kuva 900x400

Mekkorannassa Zoo Campingillä voit poiketa nauttimassa terassisäästä tai pikku hiukopalalla. Campingin vastaanotto ja kahvila minimarketteineen on avoinna päivittäin klo 12 – 19 (4.8. saakka).

 

Taukopaikkoja zoo-kierroksen varrella

farmin kahvila kuva 900x400 01

Kahvilalaiva Lokki

Kahvilalaiva Lokki on pirteä ilmestys keskeisellä paikalla, kahden puistoreittimme risteyskohdassa. Tänä kesänä eläinpuistoon ankkurinsa laskeneella Lokki-laivalla on iso terassi, jossa voi viivähtää nauttimassa kahvia, jäätelöä ja virvokkeita. Tai suolaisennälkään esim. konstailemattoman lihiksen eli lihapiirakan! Tästä kahvilapisteestämme löytyy nyt myös saniteettitilat. Avoinna kesäaikaan 4.8. saakka joka päivä klo 11-18.

Kaakkolammen Kahvio Kaarna

Perinteikäs Kaakkolammen taukopaikkamme pitää sisällään Kahvio Kaarnan, jäätelökioskin sekä lasten leikkipaikan. Nauti täällä jätskit kahdella pallolla kesäloman kunniaksi, tai haukkaa vaikka hodari! Kahvio Kaarna palvelee joka päivä klo 10 – 18, jäätelökioski avoinna päivittäin klo 11 – 17 (4.8. saakka).

Farmin kahvila

Tämä ihana taukopaikka sijaitsee zoo-kierroksen loppupuolella. Farmin piiat tarjoilevat punaisen pohjalaistalon ikkunaluukusta esimerkiksi jäätelöä, kahvia, voisilmäpullaa, piirakkaa, eväsleipiä ja muuta pikkupurtavaa. Avoinna kesäaikaan päivittäin klo 11.30 – 18.00 (4.8. saakka).

 

Pidätämme oikeudet pieniin muutoksiin aukioloajoissa ja tarjonnassa, tarkistathan saatavuuden paikan päällä.

 

"En ole ehkä missin mitoissa, mutta huoleton tyylini poseerata, konjakin värinen karvoitus ja pitkät luomuripset sinetöivät voittoni!" 

 

Zoon Juhannusneitonen 2019 -kilpailu on päättynyt. Kilpailu oli alusta alkaen kahden finalistin kauppa, sillä villisika Tytti ja länsisuomenlehmä Muurain ottivat heti tiukan etumatkan muihin kilpailijoihin. Siinä missä äänestäjät kehuivat Tytin hyvin hoidettuja sorkkia ja napakkaa poseeraamista, Muuramen tyyliä olla kuvassa verrattiin jopa legendaariseen Marilyn Monroehin. Äänestys ratkesi lopulta Muuraimen voitoksi, prosenttilukemin 59%- 41%. 

"Voittajan on helppo hymyillä, etenkin kun omistaa näin siistin hammasrivistön!" 

Muurain on neljävuotias hieho, joka asustaa Ähtäri Zoo Farmilla. Juhannusneitonen -kisaan hän päätyi sattumalta, sen kummempia asiaa märehtimättä. Sanotaan, että Turussa on Suomen kauneimmat naiset, mutta tämä likka on syntyisin Tampereelta, joten sanontaa voitaneen miettiä uudestaan, ainakin tamperelaisten mielestä! Muurain on kaksosvasikka ja usein se tarkoittaa sitä, että luvassa on myöhemmin tiinehtymisvaikeuksia. Näin kävi myös Muuraimelle, vaikka se sai Tampereen aikoinaan repostella vapaasti sonnin kanssa. Koska Muuraimesta ei ollut maitoa tuottamaan, se muutti Ähtäri Zoo Farmille, jossa sen tarvitsee olla vain nätti ja hyvätapainen rotunsa malliesimerkki. 

"Perintöprinsessan titteli todistaa, että seniori-ikäinen sikakin voi pärjätä kauneuskilpailussa. Kun uskoo itseensä, mikään ei ole mahdotonta!" 

Muuraimen perintöprinsessaksi seppelöitiin 17-vuotias Tytti-sika, jota kuvailtiin muun muassa näin: 

"Hieno otsatukka tekee vaikutuksen!"

"Kaiken muun lisäksi kauniit karvakorvat kruunaavat kaiken!"

"Tässä neidossa on asennetta!" 

Tytin kauneuden salaisuus on säännölliset mutakylvyt, sekä kasvisruokavalio. Eläkepäiviään hän viettää yhdessä Härski-karjun kanssa. 

"Ehkäpä ensi vuonna kirkastan kruununi, aika ei ehkä ollut nyt kypsä!" 

Perinteinen missityyppi ei tänä vuonna ollut selkeästikään se, mitä haettiin, sillä tuomariston voittajasuosikki Pippuri jäi taistossa kauas Tytin ja Muuraimen taakse. Tämä herkkä neitokainen sai ääniä kuitenkin toisen perintöprinsessan seppeleen arvoisesti. Kuten eräs äänestäjä kommentoi, aika ei ehkä ollut vielä kypsä, mutta hänen vuoronsa loistaa tulee vielä! 

Mukana finaaliviisikossa oli myös tasa-arvon nimissä muutama uros, mutta heidän rahkeensa eivät riittäneet mitalisijoille. Ilo-hirvi sai jonkin verran sympatiaääniä elämäntilanteensa vuoksi (rouvat pomottavat vasojen hoidon lomassa, ne äitiyshormonit, ne äitiyshormonit!) ja Topi-takini sai letkeällä ilmeellään muutamia ääniä. 

"Ei tullut kultaa eikä kunniaa näissä kisoissa...tämän joutaa siis syödä!" 

 

ÄÄNESTÄNEIDEN KESKEN ON ARVOTTU 2 PÄÄSYLIPPUA ZOOHON, FARMILLE JA PANDATALOON, SEKÄ MUUTAMA ELÄINAIHEINEN YLLÄTYS! VOITTAJIIN ON OLTU YHTEYDESSÄ HENKILÖKOHTAISESTI. 

keilahalli banneri sivuille

Ähtärin UUSI, kauan odotettu keilahalli avaa ovensa juhannusaattona 21.6.! Keilahallissa on 8 rataa ja lapsikeilaajia varten voidaan nostaa laidat rännien eteen. Tervetuloa keilaamaan! 

Juhannuksen ajan (21.–23.6.) keilaamaan pääsee klo 16-21

klo 16-21 20€ / rata / 55 min
Tutustumistarjouksena pelikengät sisältyy hintaan. Vapaa parkkeeraus.

Tutustu lisää >

METSÄPALOVAROITUS - FOREST FIRE WARNING

Metsäpalovaroitus on voimassa. Metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Tästä johtuen tulenteko myös eläinpuiston alueella on kielletty eivätkä grillauspaikat ole käytössä.

Forest fire warning
A forest fire warning in Ähtäri Zoo is in force. Danger of forest fires is pronounced due to soil dryness. In case of windy weather forest fires spread quickly.

 

Juhannus lähestyy ja on aika valita Ähtäri Zoon oma Juhannusneitonen! Tiukan esikarsinnan jälkeen tuomaristo kelpuutti finaaliin 5 kilpailijaa, ja tasa-arvon nimissä joukossa on neitojen lisäksi myös muutama uros. Tuomaristo kiinnitti valinnoissa huomiota ryhdikkyyteen, kärsivällisyyteen sekä siihen, että kilpailija malttoi olla kuvauksen aikana maistamatta kukkaseppelettä. 

Ja tässä he ovat, Ähtäri Zoon Juhannusneitonen-ehdokkaat vuosimallia 2019! 

 

Kilpailija nro 1: Tytti 

Tytin vahvuus kisassa on aistikas ilme, hyvin hoidetut sorkat ja karkea karvoitus. Seppeleen voi heittää huolettomasti toiselle korvalle, jotta muodikas otsatukka pääsee oikeuksiinsa. Tytin ulkonäön salaisuus on monipuolinen kasvisravinto sekä päivittäiset mutakylvyt. 

 

Kilpailija nro 2: Pippuri 

Valkohäntäpeura Pippuri edustaa perinteistä "missityyppiä" pitkine säärineen ja harkittuine askelineen. Suuret silmät ja pitkä kaula ovat myös tyypillisiä missituomariston arvostamia piirteitä. Pippurin taustalta löytyy uskomaton selviytymistarina, josta varmasti voidaan lukea lisää kilpailun ratkettua!   

 

Kilpailija nro 3: Muurain 

Tämä muurain kukkii läpi vuoden! Huomatkaa huoleton poseeraus ja tarkasti rajatut silmät. Räpsyripsillä hurmaa sonnin kuin sonnin -  ja mikä parasta, ripset ovat ihan luomut, ei salongissa liimatut! Muurain nappasi finaalipaikan viileästi muiden nautojen nenän edestä: siinä missä lapinlehmä yritti syödä seppeleen ja kyyttö juosta karkuun, Muurain otti seppeleen kutreilleen ja jatkoi märehtimistä. Coolia! 

 

Kilpailija nro 4: Ilo 

"Mikä ilo ja onni, tähän kisaan sopi myös sonni!" Ilo on hirviperheen pää, vaikka tällä hetkellä lieneekin parempi pysyä poissa rouvasväen jaloista. Vasojaan hoitava Usva-rouva on näyttänyt hirvitarhassa kaapin paikan ja siihen asiaan ei ole Ilolla puuttuminen: siis seppele päähän ja juhannusneitokisaan! Ilo säväyttää pitkillä säärillään, sopusuhtaisilla kasvoillaan ja samettisilla sarvillaan. Ja onhan se aika symppis, tossun alla oleva hirvisonni. 

 

Kilpailija nro 5: Topi 

Topi tuo kisaan tuulahduksen Aasiaa. Hyvin napattu edustusselfie korostaa Topin parhaimpia puolia: aistikasta turpaa ja suurta suuta. Mikäli kisassa ei lohkea voittoa, se ei Topia suuremmin sureta - häneltä kun löytyy päästä kruunumaiset sarvet ihan omasta takaa. Seppelekään ei kauan kutreilla keikkunut:  "hyvä oli, joskaan ei täyttävä!", tuumasi Topi. 

 

ÄÄNESTÄÄ VOI ÄHTÄRI ZOON FACEBOOK-SIVUILLA: https://www.facebook.com/AhtariZoo/

Etsintäkuulutus: kasvaako sinun puutarhassasi ähtäriläinen Mummon puu?

Puu on onnellisesti löytynyt! 


Ähtäri Zoo Farmi on eläinpuistokierroksen lopussa sijaitseva kotieläintila, jossa palataan menneeseen aikaan ja vaalitaan alkuperäisiä suomalaisia lajeja. Laitumella märehtivä suomenkarja, vikkelät suomenvuohet ja jyviä nokkivat maatiaiskanat ovat osa perinnemaisemaa, joka koostuu sekä rakennuksista, eläimistöstä että pihapiirin kasvistosta.
Yhtä lailla farmilla halutaan tuoda esiin maatiaiseläinten lisäksi myös kasveja, jotka ovat osa elävää kulttuuriperintöämme. Farmin puutarhassa kasvaa peruna ja raparperi, talonnurkalla lipstikka ja juhannusruusu. Herukkapensaiden läheisyyteen haaveillaan omenapuita, ja etsinnässä on ähtäriläinen omenalajike, viralliselta nimeltään Mummon puu. Kyseisiä taimia on kyselty eri paikoista toistaiseksi tuloksetta. Paikalliset puutarhakasvien kannat unohtuvat helposti uusien lajikkeiden yleistyessä, mutta arvokkaan paikallisen kasviperinnön säilyttämiseksi kannattaa olla hereillä.
Koska taimia ei tunnu Mummon puusta ihan helposti löytyvän, Farmilla haaveillaan kyseisen lajin saamisesta pihaan varttamisen avulla. Varttaminen tarkoittaa sitä, että lisäykseen halutusta, vanhasta omenapuusta leikataan talvella ohut oksa puun ollessa lepotilassa. Leikattu oksa liitetään perusrunkoon kasvukauden kynnyksellä. Oksa ja runko kasvavat yhteen, ja näin saadaan uusi puu.
Jotta farmille saataisiin perinteinen ähtäriläinen omenapuu, etsintäkuulutammekin nyt ihmisiä, joiden puutarhassa tämä puu kasvaa.
Mikäli tunnistat etsimämme lajikkeen ja tiedät jonkun, jolla kyseinen puu kasvaa, ilmianna hänet meille! Varttamista varten tarvitsemme puusta oksan ja leikkaaminen tullaan tekemään ensi talvena, kun omenapuu on lepotilassa.
Yhteystiedot
Asta Kestinmäki
p. 0447021029
asta.kestinmaki(a)ahtarizoo.fi

Puu on löytynyt ja löytää tiensä Ähtäri Zoo Farmille.

Pandoja ja palvelupolkuja - Matkailijan elämys syntyy yhteistyöllä

Palvelumuotoilu on nykypäivän haasteisiin ja mahdollisuuksiin vastaava kehittämismenetelmä ja työtapa, jota hyödynnetään enenevässä määrin myös matkailualalla. Kymmenet eteläpohjalaiset matkailutoimijat ovat perehtyneet palvelumuotoilun työkaluihin Ähtäri Zoo Panda Visit -hankkeessa, jota on toteutettu yhdessä asiakkaiden ja matkailualan asiantuntijoiden kanssa. Yhteiskehittämisestä hyötyy sekä palveluntarjoaja että asiakas: hankkeessa on mm. lisätty matkailuyritysten asiakasymmärrystä ja kehitetty yhteistuotteita – matkailijan elämyksiä.

Tänään 17.6. julkaistavassa Pandoja ja palvelupolkuja – Matkailijan elämys syntyy yhteistyöllä -julkaisussa esitellään hankkeen keskeisiä kehittämisteemoja, kokeiluja ja tuloksia. Haluamme, että julkaisu toimii helppolukuisena ja innostavana oppaana alueen matkailuyrityksille myös hankkeen päättyessä, toteaa Ähtäri Zoo Panda Visit -hankkeen projektipäällikkö Satu Keski-Valkama. Julkaisun kautta myös mahdolliset uudet aloittavat matkailuyritykset voivat jäsentää ja kehittää omaa ajatteluaan muun muassa asiakaslähtöisyydestä ja alueellisesta yhteistyöstä. Toivomme, että artikkelit antavat myös ideoita oman yrityksen tuotekehitykseen ja innostavat jatkossakin rohkeaan kokeilukulttuuriin, kannustaa Keski-Valkama.

Ähtäri Zoo Panda Visit -hanketta on hallinnoinut Ähtärin Eläinpuisto Oy hankekumppaninaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, ja sitä on rahoitettu maaseudun kehittämisrahastosta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta ajalla 25.5.2017 – 30.6.2019.

Hankkeen digijulkaisu on selailtavissa osoitteessa
www.e-julkaisu.fi/ahtari-zoo/pandoja-ja-palvelupolkuja/

Lisätietoja:

Satu Keski-Valkama, projektipäällikkö, Ähtärin Eläinpuisto Oy
p. 044 539 3550, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Petteri Ohtonen, tutkimuspäällikkö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
p. 040 826 8183, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ähtäri Golfin AVOIN reikäpelimestaruus ratkaistaan uudella yksipäiväisellä kilpailulla, jossa on 18 reiän reikäpeliosuus ja sen jälkeen pelattava 8 parhaan shootout - osuus.

Kilpailussa huomioidaan pelaajan tasoituksesta 50% , slope pyöristetään ylöspäin. Tarkemmat tiedot tästä

PELIN JÄLKEEN:

Osallistumismaksuun kuuluu Hotelli Mesikämmenessä:

Kylpyläkäynti pelin jälkeen

Ruokailu ja palkintojenjako

LIve -musiikkia by Mr. Breathless

Mukavaa seurustelua

Pääsyliput Lippu.fi tai porteiltamme

Ähtäri Zoon oma ja virallinen lipunmyyntikanavamme on lippu.fi. Ostoksille pääset tästä https://www.lippu.fi/
Myös porteiltamme voi ostaa pääsylippuja: https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/hinnat
Tervetuloa!
Lue myös Kuluttajavirasto kehottaa varovaisuuteen Viagogon kanssa

 

Lasten huomioiminen asiakkaina perehdytyskoulutuksen keskiössä


Hotelli Mesikämmenessä järjestetty kaksiosainen alueperehdytys- ja asiakaspalvelukoulutus kiinnosti ja keräsi runsaan osallistujajoukon paikalle. Kaksiosainen koulutus pidettiin omina tilaisuuksinaan 22.5. ja 3.6. Ensimmäiseen osallistuivat ähtäriläisten matkailuyritysten vakituiset työntekijät ja yrittäjät. Vastaava 3.6. pidetty koulutus kokosi Hotelli Mesikämmeneen 66 kausityöntekijää ähtäriläisistä matkailuyrityksistä ja kulttuurikohteista. Yhteensä tilaisuuksissa kouluttautui 88 henkilöä. Nyt toista vuotta toteutettavan keväisen alueperehdytyksen tarkoitus on jakaa tietoa kesäsesongin aikana matkailijoita kohtaaville asiakaspalvelijoille. Koulutuksessa opastettiin ohjaamaan asiakkaita erilaisten palveluiden äärelle – näkemään, kokemaan ja majoittumaan. Ryhmätöinä pohdittiin mm. mistä hyvä asiakaskokemus koostuu ja mitä on hyvä palvelu. Pohdittiin yhdessä kaikille tärkeää lasten huomioimista palvelun kohderyhmänä. Kysehän ei ole täysin yhtenäisestä ryhmästä vaan mm. lapsen ikä vaikuttaa paljon. Yhteistä kaikille lapsiperheille kuitenkin on se, että kun lapsi viihtyy, niin koko perheen loma on onnistunut.

-Jokainen – riippumatta missä työtehtävässä matkailualueella on – voi olla ähtäriläisten palveluiden osa-aikainen markkinoija ja myyjä. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan muistaa ulkoa – riittää kun tietää mistä tietoa voi hankkia, toteaa koulutustilaisuudet koolle kutsunut projektipäällikkö Satu Keski-Valkama. Koulutuksessa osallistujille esiteltiin mm. Ähtäri Äpin käyttöä, Visit Ähtärin matkailusivustoa, E-P:n tapahtumakalenteria sekä tiedonhankintaa Ähtäri Zoon kotisivuilta.

Järjestettyjen tilaisuuksien aikana useampi matkailuyrittäjä vaihtoi yhteystietoja, eli monenlaisia virityksiä jatkon yhteistyölle varmasti myös syntyi. Koulutuksen palautekyselyssä osallistujilta tiedusteltiin, mitkä kolme suositeltavaa palvelua perehdytystilaisuudesta jäi erityisesti mieleen. Vastausten kirjo oli erittäin monipuolinen - tämä kertonee siitä, että tietämys alueen palveluista kasvoi. Joku lupaa suositella ulkoilureittejä, toinen kesäaktiviteetteja, kolmas uusia kahviloita ja Zoon eläinopastuksia.

Koulutukset järjesti Ähtärin Eläinpuisto Oy:n hallinnoima Ähtäri Zoo Panda Visit -hanke yhteistyössä Ähtärin kaupungin, Visit Ähtärin sekä Flowpark Ähtäri Zoon kanssa.

Ähtäri Zoo Panda Visit -hanketta rahoitetaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Kuva kausityöntekijöiden perehdytystilaisuudesta Hotelli Mesikämmenestä.

Lisätiedot

Satu Keski-Valkama

projektipäällikkö | Project Manager

Ähtäri Zoo Panda Visit (35781)

Ähtäri Zoo – Ähtärin Eläinpuisto Oy

Karhunkierros 150, FI-63700 Ähtäri

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.pandaportal.fi

 

Ähtäri Zoo osallistuu kestävän kehityksen viikkoon

Osallistumme Kestävän Kehityksen viikkoon (30.5.-5.6.)! Meille Ähtärin Eläinpuistossa on tärkeää, että ihmisten ja eläinten lisäksi koko luonto voi hyvin. Haluamme tehdä osamme ympäristön hyvinvoinnin eteen ja olemme laatineet toimenpidesitoumuksen, jolla olemme mukana rakentamassa parempaa Suomea ja maailmaa. Sitoudumme vähentämään toiminnastamme syntyvän biojätteen määrää 25 %:lla ja poltettavan jätteen määrää 15 %:lla vuoden 2022 loppuun mennessä. Kannustamme kaikkia työntekijöitämme, asiakkaitamme ja toimittajiamme sitoutumaan ja edistämään yhteistä tavoitettamme!

Lue lisää sitoumuksestamme: https://www.sitoumus2050.fi/…/sitoumus20…/selaa-sitoumuksia…

#ESDW #Agenda2030 #sitoumus2050

 

Ähtäri Zoo ja pandat valloittivat Ruotsissa ja Venäjällä

Visit Finlandin venäläisille loppukuluttajille suuntaama PR-tapahtuma Day of Finland -festivaali järjestettiin Pietarissa 25.5. Myös Ähtäri Zoon pandamaskotti Pyry matkusti paikalle markkinoimaan Suomen maaseudun matkailumahdollisuuksia Lomalaidun ry:n johdolla. Pyry-panda vetikin puoleensa niin lapsia kuin aikuisia. Ähtäriläisiä paikalla edusti Hyvölän Talon Ari Hyvölä, joka totesi pandamaskotin saaneen suupielet hymyyn ja asiakkaita juttusille. -Siinä oli todellinen jäänsärkijä! Pyryn kanssa haluttiin ottaa selfieitä, halata, jumpata, leikkiä. Iso kiitos Lomalaitumen Kimmo Aallolle, joka laittoi itsensä sananmukaisesti likoon ja esiintyi Pyrynä koko päivän kestäneen tapahtuman ajan. Saimme tuoda tuliaisina kotiin kontakteja ja konkreettisia tuloksia tilausten muodossa, kiittelee Ari.

Samaan aikaan lahden toisella puolella Ruotsissa Visit Vaasan ja Wasalinen yhteisessä promotapahtumassa tavoitettiin vaaleihin ja äitienpäivään valmistautuvia uumajalaisia. Uumajassa Ähtäri Zoon tunnettuus vaikuttaisi pandojen myötä kasvaneen. Lumi -pandamaskotin läsnäolo ja tapahtumassa lapsiperheille jaetut pandakorvat värittivät hauskasti katukuvaa. Yhteistyö Wasaline -laivayhtiön kanssa näkyy käytännössä tuotteena, joka sisältää laivamatkan, majoituksen ja pääsylipun Eläinpuistoon samassa paketissa.
Ähtäri Zoon myynti- ja markkinointijohtaja Minna Salo muistuttaakin markkinoinnin olevan pitkäjänteistä työtä, ja näkyvyyttä täytyy ylläpitää jatkuvasti. Seuraavan kerran Ähtäri Zoo on esillä Uumajassa jo parin viikon kuluttua, osana Pohjois-Ruotsiin suuntautuvaa promokiertuetta.
Viime viikonvaihteen PR-tapahtumat osuivat sopivasti jääkiekon MM-kisojen huipennukseen.

Finaaliottelua seuranneet huomasivat varmasti tutunoloisen kaupallisen tiedotteen katkon aikana. Ähtäri Zoo oli osaltaan kannustamassa Leijonia voittoon.

 

Metsäpeuroille vasoja – hirvimammalle kaksoset

Ähtäri Zoon vierailijoita ihmetellään tänäkin keväänä aivan uusin silmin. Eläinpuistoon on syntynyt toukokuun aikana vasoja niin metsäpeuroille kuin hirville. Uudet tulokkaat viettävät vielä paljon aikaansa piilossa, mutta vähitellen uteliaisuus ja rohkeus kasvaa. Vierailija ei kuitenkaan välttämättä huomaa heinikossa lepäävää ruskeaa nyyttiä, vaikka tämä ruohonjuuritason tarkkailija saattaa olla hyvinkin lähellä. Perheenlisäystä on vielä odotettavissa ainakin metsä- ja valkohäntäkauriiden perheisiin. Toiveissa on myös saada loppukesästä uusia lauman jäseniä täpläkauristarhaan, eli kuusipeuroille.

Hirvimamma Usva on pyöräyttänyt sorjat kaksoset. Vasat nousevat pitkille jaloilleen jo ensimmäisten elintuntiensa aikana. Nyt Usvaa seuraavat jo vaivattomasti lähituntumassa Sade ja Salama. Koska sukupuoli ei vielä ole tiedossa, on tässä vaiheessa kyse ns. työnimistä. Sade ja Salama nauttivat pitkälle syksyyn pääravintonaan äidinmaitoa, mutta jo muutaman vuorokauden ikäisenä hamutaan äidin mallin mukaisesti kiinteääkin purtavaa.

MetsäpeuraLIFE -hankkeen kanta on kasvanut neljällä uudella jäsenellä. Eläinpuistossa vieraileva saattaa saada havainnon kolmesta pitkäsäärestä, joista kaksi on tyttöjä. Tytöt ovat hankkeen jatkumon kannalta arvokkaita, sillä ne todennäköisesti synnyttävät tulevaisuudessa uusia jälkeläisiä. Poissa yleisön näkyviltä on vain jokin aika sitten syntynyt poikavasa. Kaikki vasat voivat hyvin.

Ähtärin Eläinpuisto on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpänä tavoitteena on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle. Metsäpeuroja on siirretty mm. Ähtärin Eläinpuistosta Lauhavuoren ja Seitsemisen totutustarhoihin. Totutustarhoissa eläimet harjoittelevat luonnossa selviytymistä ihmisen valvonnassa ja ovat suojassa pedoilta. Metsähallituksen koordinoimassa hankkeessa ovat Ähtärin Eläinpuiston lisäksi kumppaneina mm. Korkeasaaren eläintarha, Ranuan Eläinpuisto ja Luonnonvarakeskus.

"Näitä tämmösiä meillä oli kotona! Yks oli oikein pahapäinen, hyväksy lypsäjäksi vaan äitin. Muut kun yritti, niin sorkkaa nosteli ja kaatoi sangot. Orvokki sen nimi oli." 

Ähtäri Zoo ei ole vain lapsiperheen retkikohde - hienoja elämyksiä on tarjolla myös senioreille. Zoon Farmilla mieli palaa usein lapsuuteen, jossa lypsettiin suomenkarjaa, usein kovapäisiäkin, ja pyykkiä pestiin käsin nyrkit hellinä. 

"Heinänajossa meidän lasten tehtävänä oli hyppiä ladon vintiltä heinäkasoihin. Sitä heinää tivistettiin. Heinänajon jälkeen mentiin uimaan, siinä kinttuja kirveli, kun heinä oli repinyt sääret pienille haavoille."

 

"Tämmönen rautias meillä oli kotonakin, mutta se joutu sottaan. Tuli säikkynä takasin, pelkäs lentokonneita." 

Eläinpuistokierroksella nähtävillä on sekä havumetsävyöhykkeen eläimiä että Aasian alueen uhanalaisia lajeja. Kävelyretken kauniin luonnon keskellä voi tehdä omaan tahtiin tai tilata ryhmälle myyntipalvelusta opastuksen. 

"Kyllä oon elämän varrella monta kertaa kuullut, ettei marjametässä kannata kiivetä karhua puuhun karkuun. Mutta enpä olis uskonut, että se tosissaan nuin ketterästi sinne itsensä heilauttaa!"  

 

"Ensin eppäiltiin, ettei jakseta koko kierrosta kiertää. Mutta olihan siellä se lyhyempi reitti ja huilattiin välillä, oli niitä levähdyspaikkoja hyvin, joissa vähän istuskella. Lumileopardia ei ensin näkyny missään, mutta kun siinä penkillä päätettiin huilata, niin yhtäkkiä se siihen ilmesty ihan odottamatta meitä kahtomaan ja kävi kierroksen, niin ku ois esittäytymässä käyny. Mahtava häntä!" 

Eläinpuistokierros on noin kolme kilometriä pitkä ja sen varrella on runsaasti tauko- ja istuskelupaikkoja. Sesonkiaikoina kierroksen varrella palvelee kaksi kahvilaa. Myös omia eväitä voi varata mukaan ja nautiskella nuotiomakkaraa hyvässä seurassa hirvitarhalla! Mikäli kierroksen pituus arveluttaa, on valittavana myös lyhyempi reitti (1, 2 km). Lipunmyynnistä voi lainata kierrokselle myös pyörätuoleja, avustajat pääsevät kierrokselle veloituksetta. 

"Kyllä on pieni verrattuna suomalaiseen karhuun...ja tuommoset hampaat, eikä syö kuin kasveja! Että on tämäkin ihme nyt nähty!"

Ähtäri Zoon alueella on eläinten lisäksi myös muuta mielenkiintoista ohjelmaa ja katsottavaa. Vastapäätä eläinpuistoa seisoo kallioon louhittu Hotelli Mesikämmen, joka on arkkitehtiveljesten Timo ja Tuomo Suomalaisen taidonnäyte. Mesikämmenessä pääsee pulahtamaan myös kylpylän poreisiin ja nautiskelemaan ravintolan herkuista. 

 

Historiallista hirsirakentamista pääsee ihastelemaan Zoo Farmin lisäksi myös Mesikämmenen pihassa, johon on siirretty vanha kappeli, jonka ovesta löytyy vuosiluku 1772. Tiettävästi rakennus on Ähtärin vanhin asuintalona käytetty rakennus. Kappeliin pääsee hiljentymään milloin vain, avaimen saa lainaksi hotellin vastaanotosta. 

 "Meistä piettiin niin hyvää huolta! Syötiin mahat täyteen, hiljennyttiin vanhassa kappelissa, käveltiin luontopolkua rannassa. Lähtiessä käytiin ottamassa kahvit ja konjakit pandatalon delissä." 

Varaa mieleenpainuva retki Ähtäri Zoohon, myyntipalvelumme kertoo vaihtoehdoista lisää! 

SNOWPANDA RESORT ÄHTÄRI ZOO
Myyntipalvelu 
Arkisin klo 9-18
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 030 6215444

 

Ähtäriläisiä elämyksiä matkailijoille!


- Visit Ähtäri liittyy osaksi Doerz-yhteisöä.

Ähtärin alueen matkailumarkkinoinnista vastaava Visit Ähtäri lanseeraa Doerz-elämysportaalin osaksi visitahtari.fi -kokonaisuutta. Doerz tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden ryhtyä elämystarjoajaksi ja toivottaa alueella liikkuvat matkailijat tervetulleiksi mitä erilaisin keinoin ja elämyksin.
Turusta lähtöisin olevan mallin kautta paikalliset voivat myydä alle 24 tunnin elämyksiä matkailijoille ja näin laajentaa alueen ohjelmatarjontaa rajattomasti. Maailmalla Doerz-elämyksiä ovat mm. ”Päivä startupissa”, oman laulun tekeminen, marjanpoiminta ja mattojen pesu. Tärkeintä on, että elämys on uniikki ja mielekäs.
”Doerz tarjoaa meille mahtavan alustan Ähtäriä ja ähtäriläisten esittelyä varten. Samaan aikaan se myös vastaa ohjelmapalvelutarpeeseen ja toivottavasti myös lujittaa ähtäriläisten uskoa omaan alueeseensa ja omaan tekemiseensä. Jokaisella meistä on varmasti tarjottavaa matkailijoille”, toteaa Visit Ähtärin markkinointipäällikkö Johannes Aalto ja kannustaa kaikkia luomaan Visit Ähtärin portaaliin vierailijoita varten omannäköisensä elämyksen. Niiden luominen on sujuva ja nopea prosessi, mutta ongelmatilanteissa Visit Ähtärin väki auttaa mielellään elämyksiä kehitteleviä toimijoita.
Tällä hetkellä portaali löytyy osoitteesta https://fi.doerz.com/visitahtari, mutta se tullaan integroimaan osaksi visitahtari.fi -kokonaisuutta.
Lisätiedot:
Jani Takamaa, Elinvoimapäällikkö, Ähtärin kaupunki Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. +358 40 641 2202
Johannes Aalto Markkinointipäällikkö, Visit Ähtäri Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. +358 40 669 8244

 

Movet Oy tekee yhteistyötä Ähtäri Zoon kanssa


Keväällä lumen alta paljastuu yhtä sun toista yllätystä - eläintenhoitajien ei tarvitse salille suunnata, kun siivoustalkoissa saa kyllikseen heilua talikonvarressa! Samalla on hyvä aika kerätä vuosittaiset kakkanäytteet eläinpuiston asukeilta ja katsoa, olisiko joku madotuksen tarpeessa.

Oikein valittu ja vain sitä tarvitseville eläimille annettu loishäätölääke edistää eläinten terveyttä ja ehkäisee lääkkeiden vastustuskyvyn kehittymistä loisissa, oli kyse sitten eläinpuiston asukista, lemmikkikoirasta tai vaikka harrastehevosesta. Siksi kannattaa ensin tutkia, sitten vasta hutkia - meitä tässä auttaa uusi yhteistyökumppanimme Movet 🙂

 

 

"Kattokaa miten pulleita lampaita!" 

Moni luokkaretkeläinen on hyrähtänyt nauruun Ähtäri Zoo Farmin lammaslauman nähdessään. Piiat ovat korjailleet, että ei, ne eivät ole pulleita, ne ovat vain villavia. Lampaan hyvinvoinnin kannalta villan leikkaaminen eli kerintä on suoritettava vähintään kerran vuodessa. Farmilla on otettu käytännöksi keriä lampaat sekä syksyllä että keväällä, koska jo puoli vuotta päällä kulkenut villatakki alkaa olla todella muhkea. 

Nykyään lampaat keritään pääasiassa koneella, ennen vanhaan kerintä hoidettiin keritsimillä. Farmin lampaat ovat tottuneet sekä kone- että käsikerintään, mutta pääasiassa farmilla tehdään kerintä vanhaa aikaa mukaillen, näytösluontoisesti saksilla. Kerintä on sijoitettu Farmilla joka kevät toukokuulle, jotta mahdollisimman moni luokkaretkeläinen pääsisi katsomaan, kuinka toimenpide tehdään. Tänäkin vuonna lampaat keritään Farmin pihassa vanhan ajan tyyliin, mikäli sää niin sallii. 

 

Farmilla lampaat keritään "wanhan ajan tyyliin". Kerintää pääsee katsomaan 21.5 ja 22.5. klo 12 alkaen. 

Kerinnän yhteydessä tarkistetaan yleensä myös jokaisen lampaat sorkat. Yhden lampaan kerimiseen käsin menee kahdesta kolmeen tuntia, riippuen lampaasta. Farmilla lampaita ei "istuteta" kerinnän ajaksi, vaan ne saavat seistä ja syödä heinää samalla, kun piiat kerivät villaa talteen. Villaa saadaan yhdestä lampaasta noin kolme kiloa. Hyvälaatuinen villa varastoidaan kesää varten ja kehrätään näytösluontoisesti langaksi Farmin pihamaalla heinäkuussa. 

"Oonko määää jo valmis?"

 

 

Kävijöiden suositteleman Ähtäri Zoon tilinpäätös 2018

Ähtäri Zoo -yhtiöiden vuoden 2018 tilinpäätös on vahvistettu. Liikevaihto kaksinkertaistui edelliseen vuoteen nähden, ollen 11 milj. € ja tuloksen päätyessä 1,2 milj. euroon. 
Toimitusjohtaja Jonna Pietilä haluaa kiittää lämpimästi kaikkia asiakkaita, jotka ovat vierailleet Ähtärin luonnonmukaisessa eläinpuistossa. - Jokainen lipun ostanut on mukana tukemassa Eläinpuiston tekemää kansainvälistä lajien suojelutyötä ja mahdollistaa olemassaolomme. Samalla toivotan niin vanhat kuin uudetkin asiakkaamme tervetulleiksi kohtaamaan suositellun Eläinpuiston ja Farmin eläimiä sekä suloisia pandojamme tänäkin vuonna. Käynti eläinpuistossa opettaa ymmärtämään luonnon kiertokulkua.
Vuonna 2018 eläinpuistovierailijoita oli n. 275 000, joista kävijätutkimusten*) mukaan yli 90% suosittelee kokemansa perusteella Ähtäri Zoota.


Eläinpuistossa käynti opettaa ymmärtämään luonnon kiertokulkua
Kevään myötä pandat Lumi ja Pyry ovat viihtyneet pitempiä aikoja ulkotarhoissaan ja ruokintaakin on siirretty ulos. Kuonot on käännetty kohti aurinkoa, mutta ruokavaliossa noudatellaan edelleen hieman raskaampaa talvikattausta. Bambujen rungot kuoritaan huolellisesti ja ne rouskutetaan lehtien ohessa. Kesällä siirrytään salaattiin ja syödään enemmän pelkkiä lehtiä. Pandojen ulkonäkö ei auringossa oleilusta muutu, kuono on yhtä musta kesät talvet. Alkukevään tunnekuohujen jälkeen pandojen elämä on tasoittunut ennalleen ja päivät kuluvat mukavasti omissa tarhoissa.

Vastoinkäymiset kuuluvat nekin joskus eläinpuiston elämään, enää emme voi kohdata rakastettua lumileopardinaarasta, Shilaa. Se menehtyi vakavan, harvinaisen synnytysvaikeuden seurauksena. Myös sen kaksi pentua menehtyivät ja eläinpuiston toiveikas odotus vaihtui suureksi suruksi. Shilaa tullaan muistamaan vielä kauan.
Kuitenkin myös vauvauutisista on saatu iloita. Villisikaemo Sanelma pyöräytti viirutakkisen pesueen. Sanelman porsaat kasvavat ja samalla niiden vauhti kiihtyy. Farmin vuohiperhe kasvoi kahdella vilkkaalla kilillä ja ennen pääsiäistä syntyi pupuja, tipuja ja kaunis lapinlehmän vasikka. Vasomiskausi on juuri alkamaisillaan. Jälkeläisiä odotetaan valkohäntäpeuroille, kuusipeuroille ja metsäpeuroille. Ähtäri Zoo on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpiä tavoitteita on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

Eläinopastukset kuuluvat Ähtäri Zoon kevät- ja kesäkauteen
Mitä eläimet syövät aamupalaksi? Kuinka eläintenhoitajaksi tullaan? Ähtäri Zoon eläintenhoitaja-oppaat vastaavat toukokuusta elokuulle kysymyksiin ja kertovat niin eläinlajista, kuin yksilöistäkin. Oppaat osallistuvat eläinten hoitoon ja pystyvät siksi kertomaan tarinoita tarhan asukkaiden elämästä, ruoasta ja virikkeistä, sekä keskinäisistä suhteista. Eläinopastusten aikataulut https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/ajankohtaista/385-kevaeaen-elaeinopastukset-pandatalossa-ja-zoossa-2-31-5

Puistokierroksella on myös ns. älykylttejä, joista saa NFC-ominaisuudella varustetuilla älypuhelimilla interaktiivista sisältöä eläimistä ja ympäröivästä luonnosta.

 

*) Ähtäri Zoo Panda Visit kävijätutkimukset 02/18, 07/18, 02/19. Saadut asiakaspalautteet 2018-2019

Lumileopardinaaras Shila menehtyi harvinaisen, vakavan synnytysvaikeuden seurauksena

Eläinpuiston työntekijöiden vappua varjosti iso menetys. Lumileopardinaaraamme Shila menehtyi harvinaisen, vakavan synnytysvaikeuden seurauksena. Lajin suojeluohjelmallekin tärkeiden pentujen innostunut odotus vaihtui suruun hoitajille rakkaan ja monelle kävijälle tutun eläimen sekä sen kahden pennun menettämisestä. 

Vastoinkäymiset kuuluvat nekin joskus eläinpuiston elämään, mutta jokainen yksilö jättää meihin jälkensä. Shilaa tullaan muistamaan vielä kauan. 

Heini Niinimäki

Intendentti / Intendant

Eläinlääkäri / Veterinarian

Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoon lippuja on saatavana www.lippu.fi ja suoraan lipunmyynnistämme porteilta. Huom! Lippu.fi on ainoa virallinen yhteistyökumppanimme. Viagogon sivujen tiedot loppuunmyynnistä eivät pidä paikkaansa.  

 

Ammattiopisto Luovi ja Ähtäri Zoo tekevät yhteistyötä

Ähtäri Zoo on tarjonnut Ammattiopisto Luovin opiskelijoille työharjoittelupaikan ja mahdollisuuden opiskella käytännön työssä. Samalla on voitu harjoitella työelämässä vaadittavia taitoja. Oppimisympäristönä on ollut Zoon matkamuistomyymälä ja kiinteistöpuolen eri tehtäväpisteet. -Opiskelijat ovat olleet todella valmiita tarttumaan toimeen ja asenne on kohdallaan, kiittelee Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä. Opiskelijat puolestaan kertovat viihtyneensä Ähtäri Zoon monimuotoisessa oppimisympäristössä.

Ammattiopisto Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa opiskelevat tarvitsevat opinnoissa ja työllistymisessä erityistä tukea. Luovissa voi suorittaa ammatillisen tutkinnon tai valmentavan koulutuksen. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA) opiskellaan sekä kotona että työssä tarvittavia arjen taitoja. Ammatilliseen kolutukseen valmentavassa koulutuksessa (VALMA) saa hyvän otteen arjesta ja opiskelusta.

-TELMA -koulutuksessa opiskellaan valmiuksia ja taitoja mahdollisimman itsenäistä elämää varten sekä työntekemisen taitoja aidoissa työelämän ympäristöissä. Opiskelijat tarvitsevat hyvin erilaisia tukimuotoja ja Ähtäri Zoo on voinut tarjota joustavia mahdollisuuksia tutustua käytännön työtehtäviin. Iloitsen että nuoret ovat päässeet oikeisiin töihin ja voivat sitä kautta olla osallisena yhteiskunnassamme. Jokaisessa työyhteisössä on varmasti sopivia tehtäviä, joille tarvittaisiin käsipari niitä tekemään. Täytyy vain osata tarkastella tarvetta oikeasta näkökulmasta, muotoilee Ammattiopisto Luovin ammatillinen erityisopettaja Susanna Österlund.

Luovin kiinteistönhoitajalinjan -opiskelijat ovat työskennelleet Ähtäri Zoossa jo pitempään. Ryhmän ohjaaja Juha Saarimäki kertoo, että monenlaisia kohteita on kunnostettu ja hoidettu. Esimerkkinä hotellihuoneet, kokoustilat, aitaukset, viheralueet, kesäkalusteiden huolto ja kunnostus. Oman mielenkiintoisen lisänsä työhön tuovat eläinpuiston eläimet ja niiden läheisyys. -Turvallisuudesta pidetään aina huolta, mutta onhan se elämys, kun työmaan lähituntumassa hengittelee yli 1000 -kiloinen visentti.

Matkamuistomyymälässä on tehty lajittelu-, kokoonpano- ja pakkaustehtäviä sekä myymälän siisteydestä huolehtimista kuten järjestelyä ja pölyjen pyyhkimistä myymälähyllyistä.

Yhteistyö Ähtäri Zoon kanssa on ollut sujuvaa, toteaa Etelä-Pohjanmaalla vierailulla ollut Riikka Ahonvala Tekijätorilta. Ahonvala painottaakin, että johdon asenne yhteistyön sujumisessa on ratkaisevaa molemmin puolisen onnistumisen kannalta. Tekijätori on maksuton palvelu, jonka avulla erityistä tukea tarvitsevat 15 – 29 vuotiaat nuoret voivat löytää työpaikkoja työssäoppimista varten. Yritykset ja oppilaitokset voivat liittyä Tekijätorin jäseniksi. Palvelun tuottaa yhdistys Me osalliset ry – Vi delaktiga rf.  

Opetuksellisuus on Ähtäri Zoon arvomaailmassa tärkeässä roolissa. -Aina se ei tarkoita sitä, että Ähtäri Zoo opettaa vierailijoilleen, vaan tässä tapauksessa me itse opimme vuorovaikutuksesta.  Yhteistyömme Ammattiopisto Luovin kanssa on tapa toteuttaa yrityksen yhteiskuntavastuuta. Nykypäivää kuitenkin on, että kaikki osapuolet voittavat. Tähtäin on edetä askel askeleelta ja myöhemmässä vaiheessa myös työllistää näitä nuoria sopivien tehtävien ja henkilöiden kohdatessa.

 

Sedu Tuomarniemen metsuri- ja arboristiopiskelijoita opettajiensa kanssa harjoitustöissä Ähtäri Zoon alueella


Ensi viikolla, siis pääsiäisenjälkeisellä viikolla ti-pe Zoon alueella on Sedu Tuomarniemen metsuri- ja arboristiopiskelijoita opettajiensa kanssa harjoitustöissä. Arboristiopiskelijoita saattaa bongata työskentelemässä korkealla puussa, ja työkohteita on ainakin karhulan, hirviaidan ja kanalintutalon tuntumassa. Metsuriopiskelijoiden työmaa on susitarhan aidan vieressä huoltoreitin puolella. Eilen oli jo kahdeksan reipasta tulevaa metsuria työstämässä puupölkyistä luonnonmukaisia kukka-astioita, ja valmista saatiin! Tulokset näkyvät reitin varrella kevään mittaan.

Mitä eläimet syövät aamupalaksi? Kuinka eläintenhoitajaksi tullaan? Ähtäri Zoon eläintenhoitaja-oppaat osaavat vastata kysymyksiisi ja kertovat niin eläinlajista, kuin yksilöistäkin. Oppaat osallistuvat eläinten hoitoon ja pystyvät siksi kertomaan tarinoita tarhan asukkaiden elämästä, ruoasta ja virikkeistä, sekä keskinäisistä suhteista. Tätä tietoa et muualta saa! Opastukset kestävät kerrallaan puoli tuntia, mutta ei haittaa vaikkei paikalle ehtisi heti alusta.


Pandatalossa opas paikalla arkisin.

Aamuisin 10.00 - 10.20
11.00 - 11.20
Iltapäivisin 13.00 - 13.20


Eläinopastukset Ähtäri Zoossa (puistokierroksella) arkisin

Pikkupanda 10.15 - 10.35
Karhu 10.45 - 11.05
Susi 11.15 - 11.35
Villisika 13.00 - 13.20
Lumileopardi 13.45 - 14.05
Ahma 14.15 - 14.35


Puistokierroksella ja Pandatalossa myös interaktiivisia älykylttejä

Ähtäri Zoon alueelta löytyy useita älykylttejä, joista saa NFC-ominaisuudella varustetuilla älypuhelimilla interaktiivista sisältöä mm. eläimistä. Palvelu toimii myös osoitteessa www.ahtari.boordi.com

boordi malli ahtarizoo

 

Vierailijoista 93% suosittelee Ähtäri Zoon aluetta

Talvilomaviikkojen aikana toteutetun asiakastutkimuksen mukaan Ähtäri Zoon henkilökunnan ystävällisyys, turvallisuus ja siisteys sekä maine saavat kiitettävät arvosanat. Vierailua Ähtärin Zoon alueelle suosittelisi 93% vastanneista (hyvin todennäköisesti 54% ja melko todennäköisesti 39%). Tutkimusaiheena mukana oli myös vastuullista matkailua selvittävä osuus. Noin 60% tutkimukseen vastanneista kertoi tuntevansa vastuullisen matkailun teemaa. Alueen yritysten ja käyntikohteiden osalta asiakkaille näkyvimmäksi asioiksi ja huomioiksi nousivat jätteiden lajittelu/vähentämiseen liittyvät asiat, erityisryhmien huomioiminen ja palvelujen esteettömyys. Eniten kehittämistä vastuullisuuteen liittyvistä asioista tarvitaan henkilökunnan taitoon kertoa yritysten vastuullisesta toiminnasta. Kaiken kaikkiaan vastuullisuudessa on Ähtärin alueen yrityksillä ja toimijoilla vielä kehitettävää. Tämä arvio koskee monia muitakin Suomen matkailualueita ja Visit Finland onkin käynnistänyt vastuullisen matkailun kehityshankkeita vastuullisen matkailuun liittyen. Lisätietoja Visit Finlandin kehitystyöstä kestavä matkailu lyhyesti<https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/verkostot/matkailu/vastuullisuus/kestava-matkailu-lyhyesti/> sivustoilta.

Ähtärin alue vastannut hyvin kävijöiden odotuksia
Viisi tärkeintä syytä tulla Ähtärin alueelle ovat jättiläispandat Lumi ja Pyry, Eläinpuisto kokonaisuutena, loman viettäminen, perheen yhdessäolo ja kokemuksen antaminen lapselle. Kysymykseen kuinka Ähtärin alue vastasi odotuksia vastattiin mm. ”Different style of zoo, hieno, siisti, ystävällinen paikka, hyvin tyylikäs paikka, pandat ihania, uskon hyvään eläintarhaan, luonnonläheinen tunnelma, luonto oli hyvin huomioitu, luonto, järvet joka kerta kauniimmat, pandatalo, pandatalo on hieno paikka, pandatalon erinomainen siisteys, pandojen olot todella hyvät, parantunut viime käynniltä, selkeä reititys eläinpuistossa ja muualla.”
Arvioitaessa Ähtäri Zoon ja lähialueen palveluja lapsiperheen kannalta hieman alle 80% piti joko hyvänä tai erittäin hyvänä alle kouluikäisille lapsille. Yli 80% piti palveluntarjontaa 7-12 vuotiaille hyvänä tai erittäin hyvänä. Yli 60% mielestä palveluntarjonta 13-17 vuotiaille oli hyvää tai erittäin hyvänä.
Parannusehdotuksena toivottiin erityisesti lapsille jotain yhteistä puuhaa tai kilpailuja, kiipeilyleikkipuistoa tms.

Yöpymiseen ja kulkuyhteyksiin käytettiin eniten rahaa
Perheiden rahankäyttö (keskikoko 3,6 henkilöä) päätulokset ovat seuraavat, mediaani-tulos:
•Majoitusta ostaneet käyttivät yöpymiseen n. 200 €
•Kulkuyhteyksiin käytettiin n. 110 €
•Käyntikohteiden lippujen ostajat käyttivät rahaa keskimäärin n. 100 €
•Ostoksia kaupoissa tehneet käyttivät rahaa n. 50 €
•Polttoainetta ostaneet käyttivät rahaa n. 50 €
•Kahvila-ja ravintolapalveluihin käytettiin n. 50 €

Jatkuvan seurannan periaate
Ähtäri Zoo Panda Visit -hanke toteutti asiakastutkimuksen henkilöhaastatteluina 18.2.-3.3.19. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää asiakaskokemusta Eläinpuiston, Pandatalon, Hotelli Mesikämmenen ja muiden alueella toimivien yritysten asiakkailta. Tulosten luotettavuus on hyvä, vastaajamäärä 209 henkilöä, on riittävä luotettavan kokonaisanalyysin tekemiseen. Noin 200 henkilön otoksella tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan +/-7 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tulosten analysoinnin ja raportoinnin teki Haaga-Helia amk. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin alihankkijan toimesta ja haastattelijat koulutettiin tiedonkeruutyöhön henkilökohtaisesti. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotantaa. Ähtäri Zoo toteuttaa vastaavia tutkimuksia säännöllisin väliajoin kehittyäkseen palvelun tarjoajana edelleen.

 

 

 

 

56539273 10157019745437225 5464623874387738624 o

Farmilla on ollut varsinainen vauvakevät! Talven aikana on saatu iloisia perheuutisia niin lehmille kuin kuttulaan ja pupulaankin. Toistaiseksi tämän vuoden kätilönhommat ovat emännän ja piikojen osalta ohi. Onneksi poikimiset ja synnytykset ovat menneet sen verran hyvin, ettei ihmisen ole niihin tarvinnut puuttua. 

Ensimmäisenä perhettään kasvatti Lysti, joka sai helmikuussa kaksi vekkulia pukkikiliä. Aiemmin elämiseen melko kevyesti suhtautunut Lysti kasvoi yhdessä illassa vastuuntuntoiseksi emokutuksi, joka paitsi hoitaa kilinsä mallikkaasti, myös osoittaa Lempille ja Lyyralle, että "kuttulassa määrään nyt minä!" 

Kilit ristittiin Hipaksi ja Jekuksi ja ne ulkoilevat jo joka päivä. Vuohitarhassa onkin nähtävissä melkoista rallia ja taivaaseen kurkottelua, kun sisäänrakennettu kiipeilemisvietti ajaa kilikaksosia kohti kiipeilytelineen huippua. Välillä lyödään viisaita päitä yhteen pukkien tyyliin! 

 zoohuhti 2749 1

Lapinlehmä Lahja sai pontevan sonnivasikan maaliskuun lopussa. Toistaiseksi Lahja ja Riemuksi ristitty vasikka viettävät aikaansa navetassa, sillä ulkotarha on vielä sen verran jäinen, etteivät piiat ja emäntä ole uskaltaneet päästää vasikkaa ulkoilemaan. Riemuhyppelyitä mahtuu onneksi tekemään myös omassa karsinassa, ilman pelkoa siitä, että sorkat lipeävät alta!  

zoohuhti 2799 1

Risteytyspupu Muru sai hiihtolomien aikaan sulhasen ja lemmenloman hedelminä syntyi kolmisen viikkoa takaperin viisi suloista kaninpoikasta. Muru sai tehtyä vauvansa hieman salaa, sillä mahdollinen synnyttämisen hetki oli merkitty navetan kalenteriin viikkoa myöhemmäksi. Ilmeisesti Muru oli päässyt sulhasensa kanssa salatreffeille jo ennen varsinaista astuttamista, jonka perusteella synnytysaikakin oli arvioitu. Eräänä aamuna piika huomasi Murun vahtivan yhtä pesämökeistään harvinaisen tiukasti ja epäilyt heräsivät. Pesässä olikin jo karvapeitteisiä poikasia, jonka perusteella arveltiin niiden olevan jo muutaman päivän ikäisiä. Poikaset ovat saaneet olla pesässä emon hoidettavina, eikä niihin ole menty koskemaan. Ensimmäisen kerran poikaset kävivät pesän ulkopuolella viime keskiviikkona, joten pääsiäisen aikaan pikkupupuja voi jo hyvinkin päästä näkemään. 

Navetassa asustaa myös piikkiöläisiä maatiaiskanoja. Yleensä Hulda-kana on aloittanut haudonnan vasta myöhemmin keväällä, eikä se tänäkään vuonna ole tehnyt poikkeusta. Farmin emäntä sen sijaan päätti aloittaa haudonnan koneellisesti ja aprillipäivänä haudontakoneessa alkoikin tapahtua. Farmille saatiin 4 somaa tipua, jotka ovat nähtävillä kanalassa, toistaiseksi erillään muusta parvesta. Konehaudonnasta ja munan kehittymisestä tipuksi on luvassa päivityksiä pääsiäisviikolla. 

 

 

Ilves lopetettiin poliisin päätöksellä 

07.04.2019 klo 14.38 Pohjanmaan poliisi tiedottaa

Ähtärin Eläinpuiston alueella tuhoja tehnyt villi ilves lopetettiin tänään aamulla poliisin tekemällä lopetuspäätöksellä. Tämä yksilö ei kuulunut eläinpuiston omaan eläimistöön, vaan oli ilmaantunut paikalle eläinpuistoa ympäröivästä luonnosta maaliskuun lopulla.

Ilves oli tappanut perjantain ja lauantain välisenä yönä eläinpuiston eläimistä kolme kuusipeuraa ja yhden kauriin. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ilves ehti tappaa vielä yhden kauriin ennen kuin eläin saatiin lopetettua poliisin tehtävään nimeämän SRVA- ryhmän avustuksella.

Lopetettu eläin oli liikkunut alueella päiväsaikaan välittämättä alueella olleista ihmisistä päästäen ihmisen noin 10 metrin etäisyydelle. Se oli menettänyt luontaisen ihmisarkuutensa ja käyttäytyi lajille epätyypillisellä tavalla. Kun otetaan huomioon eläinpuistossa päivittäin liikkuvien ihmisten turvallisuus sekä eläimen eläinpuistolle aiheuttamat vahingot päätti poliisi lopettaa eläimen Poliisilaki 2 luku 16 §:n perusteella.

 

 

Ähtäri Zoossa päästy todistamaan pandojen kiima-aika
Suvun jatkaminen ei vielä ajankohtaista

Maaliskuun loppupuolella moni vierailija tiedusteli, mahtaako jättiläispandoilla olla kevättä rinnassa kun ovat kovin äänekkäitä ja toimeliaita? Oikein arvattu - tänä keväänä pääsimme ensimmäisen kerran todistamaan pandojen kiima-aikaa. Kiinan meille suomalaisten hoivaan luovuttama pandapariskunta opetti nopeasti Ähtäri Zoon henkilökunnalle, että keväällä pandanaaraan sanavarasto kasvaa kohisten ja jopa bambun pureskelu jää tärkeämmän puuhastelun jalkoihin.
Lumi täytti viime syksynä 4 vuotta ja Pyry puolestaan juhli 5 -vuotissyntymäpäiviään heinäkuussa. Pandoilla on kiima vain kerran vuodessa. Ne tulevat yleensä sukukypsiksi 4 - 8 vuoden iässä, urokset tyypillisesti naaraita myöhemmin. Luonnollinen parittelu edellyttää eläimiltä riittävää kypsyyttä ja usein harjoitteluakin. Suurin osa eläintarhoissa syntyvistä pandan pennuista syntyy yhä keinohedelmöityksen avulla, mutta kannan eläinvoimaisuudelle on tärkeää, että myös luonnollinen lisääntyminen onnistuu jatkossa nykyistä paremmin. Siksi Ähtärissä halutaan panostaa pandojen hoidon ja ympäristön olosuhteiden kehittämiseen. Edellä mainitut tukevat pandojen välistä yksilökemiaa, jolloin luonnolliselle lisääntymiselle on parhaat mahdolliset edellytykset.
Valon lisääntyminen vaikuttaa pandojen hormonitoimintaan
Pandoilla on kiima vain kerran vuodessa, yleensä suunnilleen kevään korvilla päivän pituuden ylittäessä 12 h:n rajapyykin. Valon määrän lisääntyminen on mitä ilmeisimmin yksi tärkeimmistä pandojen hormonitoiminnan laukaisevista tekijöistä. Niinpä kevätpäivän tasauksen tienoilla tyttöpanda Lumi alkoi osoittamaan ensimmäisiä selviä merkkejä kiima-ajan lähestymisestä. Tämä kävi selväksi muun muassa lisääntyvästä vaeltelusta ja levottomuudesta, korkeista kutsuäänistä, ruokahalun vähenemisestä sekä runsaasta hajumerkkailusta ja vedellä leikkimisestä sekä purossa istuskelusta. 
Myös urospanda Pyry oli selkeästi kiinnostunut naapurista kantautuvista viesteistä. Pandat pääsivätkin useana päivänä tekemään entistä läheisempää tuttavuutta. Niiden välissä pidettiin kuitenkin edelleen yksi turvaverkko, sillä erityisesti Pyry vaikuttaa vielä tarvitsevan aikaa aikuistuakseen. Nuorille pandoille on kuitenkin tärkeää päästä kiima-aikana viestittämään toisilleen äänin, tuoksuin ja toisiaan koskettamalla. Näin ne opettelevat taitoja, joita tarvitsevat ollessaan valmiita ja riittävän kypsiä yrittämään parittelua. Nyt Pyry muun muassa oppi, miltä kuulostaa, kun pandanaaras kehottaa napakasti sulhoehdokasta poistumaan takavasemmalle - ja ennen kaikkea Pyry huomasi, että joskus kannattaa silti myöhemmin kohteliaasti palata juttusille!
Pandojen luontainen kiinnostus toisiinsa ilouutinen hankkeen etenemisen kannalta  
Viime viikot ovat olleet Ähtäri Zoon pandatiimille varsin jännittäviä ja opettavaisia. Ennen kaikkea pandojen luontainen kiinnostus toisiaan kohtaan on iloinen uutinen pandahankkeen etenemisen kannalta. Lajin suojelu on Kiinan ja Suomen välisen pandayhteistyön ydintavoite, johon pyritään monin eri keinoin. Sukukypsyyden saavuttaminen oikea-aikaisesti ja lajille tyypillisesti ilmennyt kiima ovat merkki siitä, että olosuhteet ovat Ähtärissä pandoille sopivat ja mahdollistavat tutkimustyön. Tutkimustyön avulla voidaan saada lisätietoa pandojen lisääntymiseen vaikuttavista tekijöistä. Tämän tärkeän työn olemme nyt voineet aloittaa. Pandahoitajat ovat keränneet käyttäytymistietojen lisäksi runsaasti erilaisia näytteitä, joiden avulla voidaan seurata eläinten hormonitoimintaa, aineenvaihduntaa ja oppia lisää tästä kiehtovasta eläinlajista.
 Ähtäri Zoon pandatiimi on valmistautunut pandojen sukukypsäksi tuloon jo pitkään. Tänä keväänä pandojen on annettu tutustua toistensa hajuviesteihin vaihtamalla niitä välillä toistensa tiloihin. Eläinten käyttäytymistä ja ruokahalua on seurattu tarkasti. Pandoja on myös koulutettu osallistumaan vapaaehtoisesti pieniin toimenpiteisiin, kuten verinäytteen ottamiseen, ultraäänitutkimukseen ja sukuelinten tarkastamiseen. Näin eläinten vointia voidaan seurata ilman, että tutkimuksilla aiheutetaan niille stressiä. 

Lisätiedot:                                                                                                Haastattelupyynnöt ja kuvat:
Heini Niinimäki                                                                                          Lea Lahtinen
Intendentti / Intendant                                                                               Viestintäpäällikkö
Eläinlääkäri / Veterinarian                                                                          +358 30 621 5234
Ähtäri Zoo                                                                                                  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 30 6215236
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ähtäri Zoolta patentoitu kosmetiikka- ja hyvinvointituotesarja Zoo Faunas 1.4.


Ähtäri Zoo toteuttaa kestävää kehitystä oman luonnollisen kosmetiikka- ja hyvinvointituotesarjan kautta. Tuotesarja Zoo Faunas on saanut inspiraationsa luonnonmukaisen Eläinpuiston asukkaiden merkki- ja signaalikielestä, faunasta ja niiden feromoneista. Zoo Faunas on asiakkaiden saatavilla 1.4. Sarjan kärkituote on tuoksukynttilä, jossa feromonien käyttöspektrin potentiaali on erityisen monipuolinen. Muita sarjan tuotteita ovat mm. hiustenhoitoon tarkoitetut tuotteet, silmänympärysvoide, luonnolliset tuoksut ja hammastahna. Kaikki ainesosat on uutettu eläin- ja kasvikunnasta. Tuotekehitys- ja -testausprojektista on vastannut Ähtäri Zoon intendentti Heini Niinimäki lähes vapaaehtoisen testausryhmänsä kanssa.

Pandojen tuottamaa maailmanlaajuista hyvinvointia
Zoo Faunasin kärkituotteessa, tuoksukynttilässä, on paras feromonien käyttöspektrin potentiaali. Kynttilään tiivistyy hyvinvointi, rauha ja rakkaudelliset teot palavan liekin muodossa. Kynttilän vaikutuspiirissä hengittäminen auttaa unettomuuteen. Erityisesti keväällä talteen kerätyt feromonit ovat hyvin voimakkaita ja kynttilä tuottaa rakkaudellisia tekoja huonetilassaan. Vaikutusta voi laajentaa polttamalla useampia kynttilöitä samanaikaisesti. -Eläintarhojen tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla voinemme tulevaisuudessa saada maailman eri pandatarhoista kerättyä materiaalia riittävän suureen kynttiläerään. Tässä voisi olla ratkaisu maailmanlaajuiseen hyvinvointiin, pohtii intendentti Heini Niinimäki.
Kynttilän valmistamiseen on kerätty ainesosia yli vuoden ajan. Ainesosat kyetään erottelemaan tarkkuutta vaativana käsityönä Pandatalon seinistä ja kasvillisuudesta. Pandojen hengitys tiivistyy kastepisaroiksi kasvien terälehdille, josta se pisara kerrallaan valutetaan talteen. Emulgoivana ainesosana toimii pandojen omatoimisesti seiniin siirtämät feromonit.

Hitaasti palava tuoksukynttilä ei tuota pienhiukkasia ilmakehään ja kasvattaa kasvisten syönnin suosimista. Tällä hetkellä tuoksukynttilöitä saa ainoastaan Ähtäri Zoon verkkokaupasta. 

Zoo Faunas on testattu ihmisillä
Kaikki sarjan tuotteet ovat gluteenittomia, dermatologisesti ja kulinaarisesti Ähtäri Zoon henkilökunnalla testattuja, turvallisia käyttää.
-Olemme tehneet tuotekehitys- ja -testaustyötä reilun vuoden ajan. Henkilöstöstä koottu lähes vapaaehtoinen testiryhmä on tehnyt suuren työn. Testien tulokset ovat olleet pelkästään positiivisia. Lisäksi viimeisin pitkäkestoinen vaihe oli vääntö Patentti- ja Rekisterihallituksen kanssa, koska jouduimme huomioimaan myös Brexitin mahdolliset vaikutukset EU-tavaramerkkien, yhteisömallien ja patenttien voimassaoloon Britannian markkinoilla. Edinburghin eläintarhalta saamamme tuen ansiosta, saimme jo tässä vaiheessa Brexit -neuvotteluja patentin Zoo Faunas -tuotesarjallemme, kertoo intendentti Niinimäki.
Zoo Faunas -tuoteperheen tuotteet 1.4. alkaen Ähtäri Zoon verkkokaupassa osoitteessa www.ahtarizoo.fi/huhtikuu1

Lisätiedot:
https://www.facebook.com/AhtariZoo/
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 Villi metsäpeurahirvas totutustarhasta Ähtärin Eläinpuistoon


Lauhanvuoren kansallispuistoon rakennetusta metsäpeurojen totutustarhasta on siirretty villihirvas Ähtärin Eläinpuistoon. Operaation järjestivät ähtäriläiset. Luonnonvarakeskus oli pyydystänyt kyseisen villin metsäpeurahirvaan Kuhmosta 2017 siitoshirvaaksi Lauhavuoreen, eli isäksi tuleville luontoon vapautettaville yksilöille. Nyt tuli ajankohtaiseksi vaihtaa siitoshirvasta. Lappajärveltä Suomenselän osakannasta pyydettiinkin uusi villi metsäpeurahirvas tilalle Lauhavuoren totutustarhaan. Vaihdolla halutaan taata luontoon vapautettaville metsäpeuroille mahdollisimman monipuolinen geneettinen perimä.


Ähtärin Eläinpuistoon siirretty metsäpeurahirvas on sopeutunut hyvin uuteen laumaansa ja paikkaan. Eläintenhoitajilta saadun tiedon mukaan eläin saa laumasta rohkeutta totutellessaan uusiin olosuhteisiin ja alueella liikkuviin ihmisiin. Eläinpuiston metsäpeurat eivät ole varsinaisesti kesyjä, mutta tottuneempia ihmisen läsnäoloon. Metsäpeurahirvas nimettiin Kalle-Juhaniksi, sillä nimeäminen helpottaa eläintenhoitajien työtä. Totutustarhojen metsäpeuroja ei nimetä.


Kalle-Juhani jatkaa tehtäväänsä Ähtärin Eläinpuistossa huolehtien nyt puiston metsäpeurojen geneettisen perimän rikastamisesta. Jälkeläisiä toivotaan voitavan käyttää tulevaisuudessa laajemminkin eläintarhojen metsäpeurakannan perimän monipuolistamiseen.


Ähtärin Eläinpuisto on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpänä tavoitteena on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle. Metsäpeuroja on siirretty mm. Ähtärin Eläinpuistosta Lauhavuoren ja Seitsemisen totutustarhoihin. Totutustarhoissa eläimet harjoittelevat luonnossa selviytymistä ihmisen valvonnassa ja ovat suojassa pedoilta. Metsähallituksen koordinoimassa hankkeessa ovat Ähtärin Eläinpuiston lisäksi kumppaneina mm. Korkeasaaren eläintarha, Ranuan Eläinpuisto ja Luonnonvarakeskus.

hanke logot natura life


Lisätiedot:
Heini Niinimäki Veterinarian / Eläinlääkäri Ähtäri Zoo +358 30 6215236 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Sakari Mykrä-Pohja Projektipäällikkö Metsähallitus 020 639 5082; 040 631 8527 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

SMMY:n seminaarissa Hotelli Mesikämmenessä jaettiin palkintoja

Ähtäri Zoon, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n ja Lomalaidun ry:n kanssa yhteistyössä järjestämässä valtakunnallisessa maaseutumatkailuyrittäjien ja –kehittäjien seminaarissa Hotelli Mesikämmenessä palkittiin Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys ja Maaseutumatkailun Kellokas. Vuoden kellokkaana palkittiin Lomakartano Kivennapa ja Vuoden kehittyvän maaseutumatkailuyrityksen tunnustuksen sai Vimpa Islands, Hamina.

Vuoden 2019 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Vimpa Islands

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry hallituksineen haluavat rohkaista nuoria ja uusia sukupolvia jatkajiksi ja kannustavat heitä kehittämään maaseutumatkailua. Huomionosoituksena tästä myönnetään yritykselle, henkilölle tai henkilöille Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus. Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus ja rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Palkittava voi olla uusi yrittäjä, joka aloittaa tyhjältä pöydältä tai toimivan yrityksen jatkaja, joka on lähtenyt kehittämään yritystä selkeästi uusille urille. Palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi.

Tunnustus jaetaan nyt 12. kerran. Palkittava yritys on tehnyt erittäin määrätietoista työtä ja palvellut kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita yhtenä itäisen Suomenlahden rannikkomatkailun kärkiyrityksenä. Investointeja, tuotekehitystä, uuden ideointia, markkinointia ja myyntiä yhdistää asiakkaalle tarjottavat elämykset ja laadukkaaseen palveluun panostaminen. Idearikkaus ja rohkea ote yhdistää alueen luontokokemusta, perinteitä ja historiaa ovat vieneet yritystä ja sen matkailupalveluja vahvasti eteenpäin. Yrittäjäpariskunnalla on erityisen vahva osaaminen ja kokemus asiakaslähtöisyyden huomioiseen ja laatuun panostamiseen.    

Kehittyvä maaseutumatkailuyritys 2019:

Vimpa Islands, Hamina

Pertti ja Virpi Illi

 

Vimpa Islands on perustettu vuonna 1999 ja täyttää siten tänä vuonna 20 vuotta. Yritys toimii Haminan saaristossa, mantereella Vimpasaaressa ja ekologisella Rakinkotkan Viikinki-saarella. Yrityksen toiminta-ajatuksena on järjestää yrityksille sekä yksityisille matkailijoille laadukkaita ja unohtumattomia kokous-, kalastus- ja elämysmatkoja. Yritys tuottaa palvelut omilla kiinteistöillä sekä kalustolla sekä tekee yhteistyötä monien paikallisten palvelutarjoajien kanssa Haminassa.

Maaseutumatkailun Kellokas vuonna 2019 on Lomakartano Kivennapa

Maaseutumatkailun Kellokas on Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n myöntämä korkein tunnustus yritykselle/henkilölle/henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla.

Valinnassa huomioidaan palkittavan toimiminen alueellisesti ja valtakunnallisesti maaseutumatkailun hyväksi, liiketoiminnan pitkäjänteisyys ja laatu sekä verkostoituminen muiden alueen yrittäjien kanssa. Näihin kriteereihin, ominaisuuksiin ja toimintaan maaseutumatkailun hyväksi Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry toteaa tämänvuotisen palkittavan täyttävän Vuoden Kellokas -tunnustuksen kritteerit erityisen täydellisesti. Positiivinen, ahkera ja sinnikäs ote oman yritystoiminnan sekä maaseudun matkailun ja matkailuyrittäjyyden kehityksen ja kasvun eteen, luonnehtivat nyt palkittavaa yritystä.

Vuoden Kellokas -palkinto jaetaan nyt 20. kerran eri puolilla Suomea vuosittain järjestettävän 45. maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaarin yhteydessä, tänä vuonna Ähtärissä 20.3.2019

Vuoden Kellokas:

Lomakartano Kivennapa

Kaija ja Martti Kähönen

 

Kivennavan matkailutoiminta Pohjois-Savossa Muuruvedellä alkoi pienesti gasthaus-periaatteella vuonna 1987 lihakarjan kasvatuksen ohella.  Liikeidea syntyi erään välityksestä tulleen pienen sonnivasikan mukana.

-Emäntä oli vasikkakorttiin kirjoittanut perustietojen lisäksi hoito-ohjeeksi, että ”Mullia tulee silittää kolme kertaa päivässä”.

- Ajattelin niin, että tässä on minulle toisen polven karjalaiselle pojalle hyvä liikeidea matkailun sarallekin (ei ole tarvinnut muuttaa vieläkään), matkailuyrittäjä Martti Kähönen muistelee.

 

 

SUOMEN MAASEUTUMATKAILUYRITTÄJIEN JA –KEHITTÄJIEN VALTAKUNNALLINEN SEMINAARI ÄHTÄRISSÄ 19.-21.3.2019

Ähtäri Zoo järjestää yhteistyössä Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n ja Lomalaidun ry:n kanssa valtakunnallisen maaseutumatkailuyrittäjien ja –kehittäjien seminaarin Hotelli Mesikämmenessä 19.-21.3.2019. Seminaariin kokoontuu reilut 100 vierasta. Päivien tavoitteena on kehittää maaseutumatkailua, luoda verkostoja ja jakaa hyviä käytäntöjä. Vuoden 2019 teemaksi on nostettu kestävä matkailu, vaikuttajamarkkinointi sekä maaseudun matkailubrändit ja –ilmiöt. Tapahtuma järjestään nyt 45:n kerran, mutta ensimmäistä kertaa Ähtärissä.  Seminaaria koordinoi Ähtäri Zoo yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa. Seminaari alkaa 19.3. vuosikokouksella Valkeisen Lomassa. Varsinaiset seminaaripäivät 20.-21.3. täyttyvät mielenkiintoisista puhujista, lähiseuduille tehtävistä retkistä KATSO TÄSTÄ sekä iltajuhlasta KATSO TÄSTÄ. Seminaarin aikana vieraillaan myös pandatalossa ja järjestään mm. kaikille avoin Meet & Greet  Sampo Kaulanen.

Maaseutumatkailupäivien kohderyhmänä ovat matkailuorganisaatiot, seudulliset kehitysyhtiöt, matkailualan oppilaitokset ja maaseutumatkailun kehittäjäorganisaatiot sekä tietysti maaseutumatkailuyrittäjät eri puolilta Suomea. Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on valtakunnallinen maaseutumatkailuyrittäjien yhteinen edunvalvontajärjestö, joka edistää ja kehittää maaseutumatkailua sekä toimii maaseutumatkailupalveluita tuottavien yrittäjien yhdyssiteenä. Järjestö valvoo jäsentensä ammatillisia, sosiaalisia ja taloudellisia etuja. Lomalaidun ry on puolestaan valtakunnallinen maaseutumatkailua kehittävä yhdistys. Lomalaidun ry:n tehtävänä on kehittää ja edistää maaseutumatkailua elinkeinona, parantaa maaseutumatkailualan yritysten ja yrittäjien toiminnan edellytyksiä ja toimia alan asiantuntijana.

 

 

Talikon varressa, ammattina eläimet: Tiina Sarkkinen tuli Ähtäri Zoohon työharjoitteluun vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Työssä kiehtoo se, että luonnonmukaisessa eläinpuistossa eläin saa toteuttaa lajille tyypillistä käyttäytymistään, eikä sen tarvitse välttämättä miellyttää ihmistä. 

IMG 20190313 110207

Tiina Sarkkinen on lapsena kiertänyt vanhempiensa kanssa asuntovaunulla Eurooppaa, mutta ei muista maita tai kaupunkeja. Ainoastaan hanhen, jota piti juosta karkuun ja Biancan, itävaltalaisen koiran, joka oli satuttanut itsensä piikkilankaan. Lapsuusmuistoista voidaan päätellä, että Tiina on katsellut maailmaa eläinten kulmasta jo ihan pienestä saakka.

- Olen aina yrittänyt parhaani mukaan päätyä työhön, jossa saan olla tekemisissä eläinten kanssa. 

Keravalta kotoisin oleva Tiina päätyi Ähtärin Eläinpuistoon vuonna 2006, jolloin hän aloitti työharjoittelijana. Tiina opiskeli tuolloin Länsi-Lapin ammatti-instituutissa eläinhoitolanpitäjäksi. Harjoittelujakso poiki kesätyöpaikan ja jalan niin hyvin oven väliin, että Tiinasta tuli vakituinen työntekijä vuonna 2012. Sitä ennen hän oli työskennellyt eläinpuistossa sesonkiaikoina ja toiminut eläintenhoidon lisäksi myös oppaana.

- Varsinaisesti tarhaeläintenhoitajan ammatista en ole koskaan haaveillut. Minua kuitenkin kiehtoo se, että tarhaeläinten ei ole pakko hyppiä ihmisten pillin mukaan, vaan ne saavat olla rauhassa oman lajinsa edustajia, eikä niiden tarvitse niin suuressa määrin mukautua ihmisten maailman vaatimuksiin. Se on jotenkin lohdullista!

Sillä, että eläinten ei ole pakko hyppiä ihmisten pillin mukaan, Tiina viittaa siihen, että Ähtäri Zoo on luonnonmukainen eläinpuisto, joissa pyritään järjestämään eläimille mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet ja mahdollisuus lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että hoitajan ja eläimen suhde ei perustu eläimen kesyttämiseen, vaan eläintä hoidetaan ja tarkkaillaan etäältä.

Koska eläimiin pyritään pitämään tietty etäisyys, Tiina lyttää monen haavekuvan työpäivistä, joihin sisältyy eläinten paijaamista ja rapsuttelua.

- Näitä eläimiä ei rapsutella, muutamia poikkeuksia toki on, kuten valkohäntäpeura Pippuri.

Pippuri on luonnosta tullut ja ihmisen hoivassa kasvanut yksilö, joka on pysynyt kesynä myös aikuisena. Valkohäntäpeuralaumassa on muitakin ihmisen kasvattamia eläimiä, mutta ne ovat halunneet aikuistuessaan laumautua ja ottaa ihmisiin etäisyyttä. Pippuri on kuitenkin päättänyt pysyä tuttavallisena.

Tiina on ulkopuolisten silmissä profiloitunut karhujenhoitajaksi, mutta hänen vastuueläiminään ovat myös ilvekset, ahmat, lumileopardit ja osa metsäpeuroista. Tiina kuitenkin korostaa, että eläinpuiston eläintenhoitajat hoitavat muitakin kuin oman vastuualueensa eläimiä.

Täysin tyypillistä työpäivää ei eläintenhoitajilla ole. Jokaiseen päivään toki kuuluu eläinten ruokkimista, hyvinvoinnin seuraamista ja tarhojen siivoamista, mutta usein päivän kulku selviää vasta töihin tullessa – siitä pitävät huolen eläimet, joiden kanssa muuttujia riittää.

Tarhaeläinhoitajan työ eroaa tuotanto- tai lemmikkieläinhoitajien työstä siten, että eläinten lisäksi hoitajan tulee huomioida myös puistossa vierailevat asiakkaat. Myös eläinten terveydenhoito on mutkikkaampaa: käsiksi ei käydä, ellei ole pakko ja diagnoosin tekeminenkin yritetään ensisijaisesti tehdä etäältä. 

IMG 20190308 WA0004

Tiina lomamatkalla vuonna 1979 Ähtärin Eläinpuistossa, silloisessa Moksun kotieläinpuistossa. 

Villieläinten hoitamisessa tulee Tiinan mielestä muistaa erityisen hyvin eläimen ja sen lajityypillisen käyttäytymisen kunnioittaminen.

- Kun eläin on villi, sitä ei saa ahdistella liikaa. Täytyy itse olla hyvin tarkkana, kuinka paljon paineistaa eläintä, kun joutuu tunkeutumaan sen reviirille.

Kun työkavereina on karhuja, lumileopardeja ja muita petoeläimiä, tulee väkisinkin mieleen työn turvallisuus. Riskejä tapaturmille Tiina pitää kuitenkin samanveroisina kuin lemmikkien kanssa työskentelevillä. Joskus lemmikkieläimet voivat olla jopa vaarallisempia kuin villieläimet, jotka ensisijaisesti välttävät ihmistä.

Lempieläimen nimeämistä Tiina empii.

- Vähän haluttomasti nimeän varsinaista lempieläintä. Jos jostain eläimestä ei pidä, silloin on yleensä vika ihmisessä itsessään: ihminen ei luultavasti tiedä eläimestä ja sen käyttäytymisestä tarpeeksi.

Jokaisesta eläimestä löytyy Tiinan mielestä jotakin mielenkiintoista ja omalla kohdalla esimerkiksi ahma on ollut lajina yllättävä.

- Niistä on löytynyt puolia, joiden olemassa oloa ei tiennyt, ennen kuin niihin tutustui.

Tiinan mukaan ahmat ovat hyvin kohteliaita eläimiä, eikä ahmatarhaan mennessä tarvitse olla huolissaan. Vaikka päivä olisi huono tai hoitaja ajatuksissaan, ahmat eivät käytä tilannetta hyväkseen vaan välttävät konflikteja parhaansa mukaan. Suurin riski ahmatarhassa on, että hoitaja astuu ajatuksissaan ahman kaivamaan kuoppaan ja nyrjäyttää nilkkansa.

Hoitajan näkökulmasta ahma on myös siitä mukava eläin, että se viihtyy hyvin tarhaolosuhteissa ja sille on helppo keksiä virikkeitä sen uteliaan luonteen ansiosta. Tiinan mukaan ahmat ovat kiinnostuneita aivan kaikesta!


- Eräänä talvena kiikutin potkukelkalla ahmalaan ruokaa ja mukanani oli myös kymmenen litran kanisterillinen vettä. Jätin kanisterin tarhan sisälle alaovelle ja päätin ennen juomavesien vaihtamista viedä ahmoille ruoat. Palatessani kanisterin luokse, sitä ei ollutkaan missään. Aloin epäillä itseäni, sillä kymmenen litraa vettä painaa sen verran paljon, ettei se yhtäkkiä voi hävitä jäljettömiin. Tarkistin, olinko jättänyt kanisterin potkukelkkaan, sitten mietin, olinko ottanut vettä ollenkaan mukaan rehukeittiöltä lähtiessäni.

Lopulta kanisterin arvoitus selvisi, kun Tiina nosti katseensa ahmalan ylärinteeseen. Nuori ahma oli hoksannut mielenkiintoisen esineen ja lähtenyt raahaamaan sitä mukanaan. Se kiskoi vimmatusti kanisteria ylämäkeä ylös ja huomatessaan jääneensä kiinni, sen ilme kertoi, että ”iik, nyt jäin kiinni!”. 

- Kiinnijäämisen jälkeen se kaksinkertaisti ponnistelunsa ehtiäkseen kanisterin kanssa piiloon!

Kuuluisimmista hoidettavistaan karhuista Tiina mainitsee, että ne ovat iloisia, älykkäitä ja uteliaita. Ulkomuoto on nallukkamainen, mutta niillä on kuitenkin karhun voimat, kynnet ja hampaat, joten niihin pitää aina suhtautua tietyllä kunnioituksella.

- Niiden hoitamisessa on omat juttunsa ja riskit, jotka pitää tiedostaa. Ne eivät kuitenkaan tarkoita satuttaa ihmistä, eivät etenkään tuttua hoitajaa.

Karhut nukkuvat talviunta myös tarhaoloissa. Hoitajilleen karhut siis antavat usean kuukauden tauon hoitorutiineista. Talviunille valmistautuminen alkaa loppukesästä, jolloin karhuille tarjotaan runsaasti ruokaa. Syksyn edetessä karhut vähentävät syömistään luontaisesti itse ja samalla hoitajat vähentävät ruoan tarjoamista ja antavat sen sijaan pesäntekomateriaaleja, kuten olkia ja havuja. Kun karhut ovat vaipuneet uneen, hoitajien tehtäväksi jää varmistaa, että pesän vieressä on ”vesilasi” eli lunta saatavilla suunkostukkeeksi.

Vaikka Tiina hoitaa eläimiä työkseen, riittää hänellä aikaa ja intoa myös omille lemmikeille. Kotona arkea ovat piristämässä länsigöötanmaanpystykorva Nokkonen ja sekarotuinen Ariva. 

 

 

MetsähallitusSusikannan muutokset huomioidaan metsäpeurojen vapautuksissa

Tiedote. Julkaistu: 06.03.2019, 09:00
Metsähallitus

Metsäpeurojen palautusistutus Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa on edennyt pisteeseen, jossa ensimmäisten eläinten vapauttamista totutustarhoista luontoon on ryhdytty suunnittelemaan. Susikannan painopisteen siirtyminen läntiseen Suomeen saattaa vaikuttaa Lauhanvuoren metsäpeurojen vapautuskäytäntöihin.

MetsäpeuraLIFE-hankkeen tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Palautusistutusalueet päätettiin hankkeen suunnitteluvaiheessa neljä vuotta sitten. Valintakriteereinä olivat muun muassa metsäpeuralle sovelias elinympäristö sekä suhteellisen alhainen suurpetotiheys seudulla.

Ihanneoloissakin metsäpeurakanta kasvaa hitaasti, koska metsäpeuranaaras eli -vaadin saa vain yhden vasan vuodessa. Totutustarhoista voidaan vapauttaa aluksi muutamia yksilöitä kerrallaan, joten kannan kasvupotentiaali ensimmäisten vuosien aikana on pieni.

”Tämän takia mikä tahansa eläinten kuntoa heikentävä tai kuolleisuutta lisäävä tekijä voi vaikuttaa merkittävästi palautusistutuksen onnistumiseen”, kertoo projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksen Eräpalveluista.

Susikannan painopiste on siirtynyt hankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen läntiseen Suomeen. Viime vuonna annetun tuoreimman susikanta-arvion mukaan Etelä-Pohjanmaalla oli maaliskuussa 2018 neljä susilaumaa, joista kaksi Lauhanvuoren lähialueilla. Seuraava kanta-arvio saadaan ensi kesäkuussa, ja se kuvaa maaliskuun 2019 tilanteen.

Suden saalistus on vain yksi metsäpeurakantaan vaikuttavista tekijöistä, mutta sen tiedetään olevan merkittävin pannoitettujen metsäpeurojen kuolinsyy Kainuussa.

”Vaikka sudet eivät aktiivisesti etsisi totutustarhasta vapautettuja metsäpeuroja, eivät metsäpeurakannan kasvun edellytykset Lauhanvuoren alueella ole suden kanta-arvioon peilaten tällä hetkellä kovinkaan hyvät”, toteaa Mykrä-Pohja.

Vaihtoehtoiset vapautussuunnitelmat harkinnassa

Alun perin tarkoitus oli vapauttaa ensimmäiset metsäpeurat molemmista totutustarhoista vuoden 2019 loppupuolella. Nyt vaihtoehtoja ovat ainakin Lauhanvuoren metsäpeurojen vapautusten siirtäminen myöhempään ajankohtaan sekä alkuvaiheen vapautusten keskittäminen Seitsemisen kansallispuistoon.

”Palautusalueiden olosuhteiden muutoksista aiheutuvien riskien hallinta on keskeinen syy sille, miksi totutustarhoja ylipäätään rakennettiin yhden sijasta kaksi”, muistuttaa Mykrä-Pohja. Päätöksen ensimmäisten vapautusten toteutuksesta tekee hankkeen ohjausryhmä kesän 2019 aikana.

Susi kuuluu EU:n luontodirektiivin IV-liitteeseen, eli se on tiukasti suojeltu laji. Susien tappaminen on tällä hetkellä mahdollista vain Suomen riistakeskuksen myöntämällä vahinkoperusteisella poikkeusluvalla. Poikkeusluvan myöntämisestä päätetään aina tapauskohtaisesti, ja se edellyttää tapahtuneen vahingon lisäksi sitä, että muuta tyydyttävää ratkaisua ei ole. Näin ollen susikannan ennaltaehkäisevä rajoittaminen metsäpeurojen palautusistutusalueilla ei ole mahdollista.

Metsäpeurojen palautusistutukset ovat osa syksyllä 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, MetsäpeuraLIFE-hanke
p. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Valokuva: Metsäpeuranvasa Lauhanvuoren totutustarhassa. Kuvaaja Milla Niemi, MetsäpeuraLIFE / Metsähallitus, Eräpalvelut.

Metsähallitus, Eräpalvelut järjestää valtion maiden metsästys- ja kalastusasiat sekä valvoo luvallisuutta ja laillisuutta. Eräluvat ovat sijoitus luontoon, sillä metsästys- ja kalastusluvista saadut tulot ohjataan kalavesien ja riistaelinympäristön hoitoon.

Puutarhurin mietteitä: Alppiruusu on metka kasvi. Jos jokin on vinksallaan, se mököttää ja lurpsauttaa lehtensä alas, tai kylmällä käärii ne rullalle, kuin mennäkseen piiloon kuivattavaa pakkasilmaa. Silloin tummanvihreät lehdet valkoista lumihankea vasten ovat eksoottinen näky. Kun kaikki on taas hyvin, lehdet kohoavat ennalleen. Lähellä pintaa kasvava herkkä juuristo tarvitsee pehmeän maan ja sopivasti kosteutta. Kun olosuhteet osuvat kohdalleen on kukinta parhaimmillaan niin lumoavaa, että Rhododendron vie mukanaan. Monelle on käynyt niin. Vaan pitävätkö Lumi ja Pyry alppiruusuista? Eivät, sillä rhodot ovat jonkin verran myrkyllisiä. Siksi istutukset tehdään pandojen tarhojen ulkopuolelle. 

Alppiruusujen istutusalueet on perustettu Kekkilän havu- ja rhodomullalla, joka on näille kasveille juuri sopivan ilmava ja humuspitoinen kasvualusta. Rhodot tuovat ähtäriläiseen havumetsään väriä, ja yhdessä bambuistutusten kanssa tuovat pienen aavistuksen kiinalaisesta vuoristomaisemasta Lumin ja Pyryn kotiseuduilta. Alppiruusuja kasvaa luonnonvaraisena mm. Lounais-Kiinan vuoristometsien rinteillä. Ne ovat kooltaan usein pensaita, mutta voivat olla myös puita, tai pieniä varpuja. Suomessa alppiruusut ja atsaleat tunnetaan koristekasveina. Suomen ”omia” alppiruusuja ovat Lapissa kasvava lapinalppiruusu (Rhododendron lapponicum), sekä koko Suomessa kasvava suopursu (Rhododendron tomentosum ent. Ledum palustre).

Ähtäri Zoossa on talven aikana valmistauduttu tulevaan kesään ja vierailijoiden viihtyvyyden lisäämiseen. On kaadettu huonokuntoisia puita ja tehty vihersuunnitelmia. Ähtäri Zoon vihersuunnittelija ja eläinopas Tiina Tarkkosen työpäivä on sanojensa mukaan tyypillinen, kun siihen kuuluu lapio, rautakanki, excel, opastuskierros, ja pari palaveria. Tiina osallistuu myös säännöllisesti eläinten hoitoon, joten eläimet tuntevat puutarhurin ja päinvastoin.​

Lumi ja Pyry rouskuttelevat bambua eivätkä ole kiinnostuneita Pandatalon sisätiloihin istutetuista kasveista.  Pandatalon yleisötiloihin on istutettu mm. neidonhiuspuita ja  teepensaita.  Mulperipuun (Morus alba) kasvatusta siemenestä kokeillaan.  Mulperin lehdet ovat ikiajoista lähtien olleet aidon silkintuottajien, silkkiäisperhosten toukkien mieluisinta ravintoa. Siksi mulperia viljellään laajalti Kiinassa, Japanissa ja myös Etelä-Euroopassa.

Pandatalon ympäristössä ensimmäisinä valmistuvat istutusalueet alppiruusuja ja bambuja varten. Tuleva kesä näyttää, miten kasvit juurtuvat ja viihtyvät. Kesäkaudella terasseilla tuulessa rentouttavasti kahisevat, viihtyisyyttä luovat ruukkubambut ovat koristekasveja, jotka talvehtivat Ähtäri Zoon vesilintuhallin kasvihuoneessa. Bambu on koristekasvinakin haasteellinen, mutta mielenkiintoinen kasvi kasvattaa Suomen oloissa.

Ähtäri Zoon kulkureittien varsille valitaan meidän ilmastossamme selviytyviä kasveja, jotka ovat tuttuja ja turvallisia, eivätkä leviä luontoon. Istutuspaikkoina hyödynnetään valmiita painanteita ja kallionkoloja, ja siistitään rakennustöiden jälkiä kasvillisuuden avulla. Luonnonmukaisessa viherrakentamisessa ja kasvilisuuden hoitotöissä suositaan mahdollisimman paljon paikan omia luonnonkasveja, esimerkiksi niitä, joista on hyötyä pölyttäjille ja perhosille, ja karsitaan ei- toivottuja, esim. vieraslajeja.  Samoin kaikki istutus- ja hoitotyöt tehdään eläinten ehdoilla. Eläintenhoitajilta tuleekin hyviä vinkkejä, mihin kohtaan kaivattaisiin kasvillisuutta varjoa tuomaan, tai missä on sopiva kolo istuttaa puu tai pensas.

Pandalan reitin ja Aasia- reitin varsia täydennetään mahdollisuuksien mukaan tarinaan sopivilla kasveilla.  Kun jonkin tutun kasvin levinneisyyskarttoja alaa tutkia, tai puutarhakasvina tunnetun, jalostetun lajikkeen alkuperää selvitellä, saattaa huomata olevansa virtuaalimatkalla Siperiassa, Himalajalla, tai Kiinassa. Moni tuttu koristekasvi on siis pandojen tapaan alunperin kotoisin Kiinasta, tai pikkupandojen tapaan Himalajalta – paitsi jo edellä mainitut alppiruusut, myös vaikkapa muutamat kurjenpolvet ja nauhukset.  Lisäksi  esimerkiksi männyn sukuiset puut, sekä C-vitamiinipitoisuudestaan tunnettu tyrni, tunnetaan hyvin sekä Kiinassa että Suomessa. Kasvimaailmasta löytyy yllättävän paljon näitä eri maailmankolkkia yhdistäviä tekijöitä. Ja kuten eläimiin, moniin kasveihinkin liittyy merkityksiä, mytologiaa ja symboliikkaa, jotka vaihtelevat eri kulttuureissa. Näihin syventyessä riittää mietittävää, joka vie ajatukset välillä arjen yläpuolelle.

Ihmisen, kasvien ja eläinten välinen yhteys eri muodoissaan ja eri laajuuksissa, alkaen tutuista perusasioista, kuten marjanpoiminnasta, kotitarveviljelystä ja kotieläinten hoitamisesta, on kiehtonut mieltä pienestä pitäen, kertoo Tiina ja toteaa viihtyvänsä hyvin Ähtäri Zoon vihersuunnittelijana ja oppaana. Tehtävät täydentävät toisiaan. Työpiste sijaitsee arkisen toiminnan ytimessä, jossa kuulee eläintenhoitajien päivittäiset jutut ja eläinten kuulumiset. Verkostoon kuuluu myös kiinteistöpuoli, Ähtärin kaupungin puistotoimi, ja zoon ympäristökasvattaja. Asiantuntijana suunnittelutyössä on toiminut professori Jukka Salo.

Mitkä sitten ovat Tiinan omia suosikkikasveja?  Ainakin sinivihreä pensassembra, joka kuuluu mäntyihin. Kangasajuruoho, joka vetää kimalaisia ja perhosia puoleensa. Ja tietenkin kaikille tuttu ahomansikka. 

Ähtäri Zoo tukee hyväntekeväisyyspyöräilijöitä

Suomesta pyöräilee kesällä seitsemän hyväntekeväisyysjoukkuetta Pariisiin. Team Rynkeby – God Morgon -joukkueiden (TR-GM) tavoitteena on ajaa 1 200 kilometriä ja kerätä tempauksella varoja syöpäsairaiden lasten ja nuorten hoitoon ja tutkimukseen. Ähtäri Zoo on mukana tukemassa pyöräilytapahtumaa.
Voit seurata viimeisimpiä uutisia tästä:

 (www.facebook.com/teamrynkeby) and LinkedIn (www.team-rynkeby.com/LinkedIn). 

Pyöräilijöiden täytyy ajaa joukkueensa kanssa 2500 harjoituskilometriä. He myös maksavat itse omat osallistumiskustannuksensa.  Lahjoitukset menevät lyhentämättöminä syöpäsairaiden lasten ja nuorten hyväksi. Suomessa lahjoitukset ohjataan Aamu Säätiölle ja Sylva ry:lle. Viime vuonna eri maiden joukkueet keräsivät yhteensä n. 9 milj. euroa.

 

Tutustu Facebook -sivujemme kyselyyn https://www.facebook.com/AhtariZoo/

Haluamme kehittää toimintaamme yhä ympäristövastuullisempaan suuntaan. Nyt pohdimme keinoja, kuinka vähentää ravintoloissamme syntyvän ruokahävikin määrää. Esim. viime vuonna kesäkuun ja marraskuun välisenä aikana yhden kahvila-ravintolan biojätemäärä oli yli 6 tuhatta kiloa. Lähinnä se koostui ruoasta, jota ei jaksettu syödä. Asiakkaiden mielipiteet ovat meille tärkeitä, ja nyt kysymmekin teiltä, millaisilla keinoilla te ehdottaisitte pienentämään ruokahävikin määrää ravintoloissamme? Jätä oma ehdotuksesi 28.2. mennessä kommentoimalla tätä julkaisua tai lähettämällä meille yksityisviesti. Paras idea palkitaan!

 

Ähtäri Zoon Lumi on suosituin panda Kiinan ulkopuolella

Ähtäri Zoon isopanda Jin Baobao, lempinimeltään Lumi, voitti ensimmäisen palkinnon yleisön suosikkina isopandojen välisessä kilpailussa Giant Panda Global Awardseissa. Palkinnot jaettiin tänään iltapäivällä järjestetyssä suuressa pandagaalassa Ouwehansin eläintarhassa Hollannissa. Lumi kisaili palkinnosta sarjassa ”Suosituin panda Kiinan ulkopuolella” kymmenen muun isopandan kanssa.

 

Ja voittaja on…
Giant Panda Global Awards 2018 -tulokset julkaistaan 18.2.

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Panda-asiantuntijat ja -fanit ympäri maailmaa ovat äänestäneet suosikkiaan Giant Panda Global Awards 2018 -voittajaksi. Laskettuja ääniä on annettu 303 496 kpl, kisakategorioita on 15. Jännityksellä odotamme oman ehdokkaamme Jin Baobaon sijoittumista sekä hienon Pandatalon mahdollisuuksia omassa sarjassaan. Ähtäri Zoota on paikan päällä edustamassa pandahoitaja Anna Palmroth.

 

Lumi ja Pyry vaihtelevat tarhoja


Ähtäri Zoossa vieraileva saattaa huomata, että Lumi ja Pyry eivät olekaan tutuissa tarhoissaan. Syy tarhojen vaihteluun on antaa pandoille mahdollisuus tutustua toistensa hajuviesteihin. Tämä saattaa aikanaan edesauttaa kiimaan tuloa ja myöhemmin lisääntymistä. Toistaiseksi ne kuitenkin ovat vain chattailevia teinejä ja aikuisuuteen on vielä pitkä matka. Pandoja voikin tällä hetkellä verrata murrosikäiseen ihmiseen, jota vastakkainen sukupuoli on jo alkanut hieman kiinnostaa.

Aikuistuvan Pyryn käytöksessä näkyy entistä suurempi tietoisuus omasta reviiristä. Vaistojensa ohjaamana se kiertää ja merkkaa tarhaansa, niin että muut kulmakunnan pandat tietäisivät pyörtää reviirin rajalta. Pandat eivät ole lemmikkejä, joten niiden luontaiset vaistot ovat edelleen teräviä ja tallella. Vaistot kehottavat huolehtimaan selviytymisestä ja reviiritietoisuudesta. -Pyry yrittää laittaa reviirimerkinnät mahdollisimman korkealle. Silloin kilpailevat urokset saavat vihjeen tosi isosta pandasta. Samalla Pyry toivoo Lumin huomaavan, millainen lupaava kosija naapurustossa majailee, paljastaa pandojen hoitaja Anna Palmroth. Luonne-erojakin pandoilla on. Lumi on pidättyväisempi ja vahvasti kiintynyt hoitajaansa. Se haluaa, että tuttu hoitaja on huolehtii sen tarpeista. -Lumi on prinsessa, joka valitsee itse hoitajansa. Pyry puolestaan on suoraviivaisempi ja aktiivisempi, mutta myös kärsimättömämpi, naurahtaa Anna. Annan lisäksi toisena pandahoitajana toimii eläintenhoitaja Jenna Heinonen.

Ruokaa, leikkiä ja lepoa
Lumin ja Pyryn ruoan kokonaiskulutus on pysynyt lähes samanlaisena, n. 15 – 30 kg bambua päivässä, vaikka murkkuikäinen pandapoika syökin välillä käsittämättömiä määriä. Paino vaihtelee hieman vuoden aikojen mukaan, samoin ruokailutottumukset. Talvella syödään enemmän bambujen runkoja ja kesällä lehtiä. Lumi painaa tällä hetkellä 110 kg ja Pyry 125 kg. Pandojen mielestä paras ja ainoa janojuoma on vesi. Niillä on tarhoissaan vesiautomaatit, ns. uimurikupit, jotka täyttyvät koko ajan automaattisesti. Villieläiminä ne juovat vettä myös tarhojensa puroista. Yöt vietetään sisätiloissa, joko omissa kammareissa tai joskus myös sisätarhojen lavitsoilla.

Pandojen näköaisti ei ole kovin hyvä, sen sijaan haju- ja kuuloaistit ovat erinomaiset. Isotkaan vierailijamäärät eivät aiheuta niille stressiä, kunhan vierailijat käyttäytyvät rauhallisesti ja välttävät kovaa äänenkäyttöä.

 

 

SeAMK Yrityspäivä järjestetään 06.02.2019 Frami Kampuksella Seinäjoella
Kesätöitä tarjolla Hotelli Mesikämmenessä ja Ähtäri Zoossa

Osallistumme SeAMK:n Yrityspäivään Seinäjoella 6.2. Tule tapaamaan Outia, Astaa ja Hannua ja kysy lisää Suomen pandamaisimmista kesätöistä! Emme tarvitse ainoastaan eläintenhoitajia, vaan myyntihenkilöitä, ravintolatyöntekijöitä, kokkeja, oppaita jne. jne. Ähtäri Zoo on suosittu ja ympärivuotinen matkailukohde, jossa asiakkaiden viihtyvyys on avainasemassa. Eläinpuisto ja ympäröivä luonto vesialueineen luovat viihtyvyyteen erinomaiset puitteet ja henkilökunta haluaa omalla työpanoksellaan saada vierailijan tuntemaan olonsa tervetulleeksi.  Avoimia työpaikkojamme voit hakea osoitteissa https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat ja https://www.seamk.fi/yrityksille/opiskelijarekry/ Toimi nopeasti ja täytä hakemus pandamaiseen kesätyöhön!


Suosittu ja monipuolinen kesätyöllistäjä

 -Luonnollisesti kesä on matkailun kiihkeintä sesonkiaikaa, jolloin Ähtäri Zoon työvoimatarve moninkertaistuu. Kesäksi tarvitsemme eri alojen osaajia: ravintolatyöntekijöitä, kokkeja, eläintenhoitajia, hotellin vastaanottovirkailijoita, lippujen-, matkamuistojen ja jäätelönmyyjiä, sekä kahvilatyöntekijöitä ja mahdollisesti eläinoppaita, toteaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä ja jatkaa: -olemme merkittävä kesätyöpaikkojen tarjoaja, sillä yhteensä lisäkäsityöparien tarve on n. 65 henkilöä. Voimme tarjota varmasti mielenkiintoisen ja kansainvälistyvän työympäristön, jossa on mahdollisuus saada arvokasta kokemusta erilaisista palvelutilanteista ja asiakkaista, kasvattaa paineensietokykyään ja mahdollisuutta kehittyä eri tehtävissä. Osassa tehtäviä vaaditaan enemmän kielitaitoa tai vaikkapa hygienia- tai alkoholipassia. Yhteistä kaikkien tehtävien hoitamisessa on reipas, iloinen ja aktiivinen ote.  Katso silmiin, puhu kuuluvalla ja ystävällisellä äänellä, ole läsnä. Asenne ratkaisee. Avoimia työpaikkoja voi hakea nettisivujemme kautta osoitteessa https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat 

Kansainvälistyvä ja ympärivuotinen matkailukohde

 Ähtäri Zoo ympäristöineen on puhtaasta luonnosta, eläimistä ja erilaisista aktiviteeteista nauttivan vierailijan kohde keskellä Suomea. Luonnonmukainen eläinpuisto on avoinna ympäri vuoden. Alueella palvelee Hotelli Mesikämmen ravintoloineen, Pandatalon Deli&Cafe ja kesäaikaan puistokierroksen kahvila sekä kioskit. Myös Zoo Camping, leirintä- ja caravanalue on kesäkaudella avoinna palveluineen. 

Ähtärin kaupunki sijaitsee vain muutaman tunnin ajomatkan päässä suurista kaupungeistamme. Matkailualueelle pääsee junalla ja linja-autoyhteydet toimivat. Vuonna 2018 Ähtäri Zoossa vieraili pandojen innostamina n. 275 000 kävijää. Tämän vuoden osalta odotetaan matkailijamääriin n. 5 – 7%:n kasvua.  

Lisä- ja yhteystiedot  https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat Täytä hakemus pandamaiseen kesätyöhön!

 

ELÄIN (numero puistokartassa) KELLONAIKA
   
Pikkupanda (1) 10.45-11.15
Susi (6) 11.30-12.00
Ilves (14) 12.15-12.45
Ahma (23) 13.30-14.00
Lumileopardi (21) 14.15-14.45

 

Ähtäri Zoo on mukana Meirän rekry -messutapahtumassa

Ähtäri Zoo on suosittu ja ympärivuotinen matkailukohde, jossa asiakkaiden viihtyvyys on avainasemassa. Eläinpuisto ja ympäröivä luonto vesialueineen luovat viihtyvyyteen erinomaiset puitteet ja henkilökunta haluaa omalla työpanoksellaan saada vierailijan tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Työpaikkana Ähtäri Zoo on esittäytymässä Meirän rekry -tapahtumassa Seinäjoella 24.1. Tervetuloa tapaamaan edustajiamme Outia, Astaa ja Hannua. Avoimia työpaikkoja voi hakea osoitteessa https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat Täytä hakemus pandamaiseen kesätyöhön!


Suosittu ja monipuolinen kesätyöllistäjä

 -Luonnollisesti kesä on matkailun kiihkeintä sesonkiaikaa, jolloin Ähtäri Zoon työvoimatarve moninkertaistuu. Kesäksi tarvitsemme eri alojen osaajia: ravintolatyöntekijöitä, kokkeja, eläintenhoitajia, hotellin vastaanottovirkailijoita, lippujen-, matkamuistojen ja jäätelönmyyjiä, sekä kahvilatyöntekijöitä ja mahdollisesti eläinoppaita, toteaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä ja jatkaa: -olemme merkittävä kesätyöpaikkojen tarjoaja, sillä yhteensä lisäkäsityöparien tarve on n. 65 henkilöä. Voimme tarjota varmasti mielenkiintoisen ja kansainvälistyvän työympäristön, jossa on mahdollisuus saada arvokasta kokemusta erilaisista palvelutilanteista ja asiakkaista, kasvattaa paineensietokykyään ja mahdollisuutta kehittyä eri tehtävissä. Osassa tehtäviä vaaditaan enemmän kielitaitoa tai vaikkapa hygienia- tai alkoholipassia. Yhteistä kaikkien tehtävien hoitamisessa on reipas, iloinen ja aktiivinen ote.  Katso silmiin, puhu kuuluvalla ja ystävällisellä äänellä, ole läsnä. Asenne ratkaisee. Avoimia työpaikkoja voi hakea nettisivujemme kautta osoitteessa https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat 

 

Kansainvälistyvä ja ympärivuotinen matkailukohde

 Ähtäri Zoo ympäristöineen on puhtaasta luonnosta, eläimistä ja erilaisista aktiviteeteista nauttivan vierailijan kohde keskellä Suomea. Luonnonmukainen eläinpuisto on avoinna ympäri vuoden. Alueella palvelee Hotelli Mesikämmen ravintoloineen, Pandatalon Deli&Cafe ja kesäaikaan kahvilat sekä kioskit. Myös Zoo Camping, leirintä- ja caravanalue on kesäkaudella avoinna palveluineen. 

Ähtärin kaupunki sijaitsee vain muutaman tunnin ajomatkan päässä suurista kaupungeistamme. Matkailualueelle pääsee junalla ja linja-autoyhteydet toimivat. Vuonna 2018 Ähtäri Zoossa vieraili pandojen innostamina n. 275 000 kävijää. Tämän vuoden osalta odotetaan matkailijamääriin n. 5 – 7%:n kasvua.  

Lisä- ja yhteystiedot  https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/info/tyopaikat Täytä hakemus pandamaiseen kesätyöhön!

 

Pandojen saapumisesta Ähtäriin kulunut tasan vuosi

Viime vuoden tammikuun 18. päivä saapui Ähtäriin illansuussa ja sakeassa lumipyryssä pandakaksikko Jin Baobao ja Huabao. Aikaisemmin aamupäivällä nämä valtiovieraat oli otettu vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä virallisin juhlallisuuksin, Ähtärissä oli vastassa pandakarnevaali, johon osallistuttiin sankoin joukoin.  Ensimmäinen pandavuosi on sujunut kaikin tavoin hyvin, pandojen hyvinvointi on aina etusijalla. Ensimmäisen pandavuoden aikana Ähtäri Zoossa vieraili 275 000 kävijää, mikä on n. 100 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tyttöpanda Jin Baobao, l. Lumi, on ehdolla Giant Panda Global Awards 2018 kilpailussa suosituimmaksi pandaksi Kiinan ulkopuolella. Professori Jukka Salo vuoden 2018 pandapersoonaksi. Asiantuntijat ja suuri yleisö voi käydä äänestämässä suosikkiaan osoitteessa  www.GiantPandaGlobalAwards.com helmikuun 10 päivään saakka. Kulta-, hopea- ja pronssimitallit jaetaan 18.2. Ouwehands Dierenpark Rhenen Hollannissa, joka toimii tilaisuuden isäntänä tänä vuonna.   The Giant Panda Global Awards tukee isopandojen suojelua ympäri maailman, lisää tästä www.GiantPandaGlobal.com

"There are only 1.864 giant pandas left in the wild. The captive population today exists of
548 individuals. The work of the Chinese panda experts on ex-situ and in-situ panda
conservation is a sign that there is hope for vulnerable and endangered species.
The giant panda is a real ambassador for wildlife and many other species benefit from
the efforts that are made in the panda conservation field." said panda expert Jeroen Jacobs, the man behind
www.GiantPandaGlobal.com. “Our online experiences, the giant panda conservation
program and the world have changed so much over the past years. “

 

 

Ähtäri Zoon intendentti vaihtuu 1.2.

Ähtäri Zoon pitkäaikainen intendentti Mauno Seppäkoski jää eläkkeelle 1.helmikuuta. Hän aloitti Ähtärin Eläinpuistossa vastaavan eläintenhoitajan tehtävässä vuonna 1978. Intendenttinä hän on toiminut vuodesta 1998. Mauno Seppäkoski pitää Ähtärin Eläinpuistoa yhtenä ainutlaatuisimmista maailmassa. Ihmisen ja eläimen kohtaaminen toteutuu eläinten ehdoilla laajoissa, puistomaisissa olosuhteissa. Ähtäri Zoon uutena intendenttinä aloittaa Zoon eläinlääkärinä toimiva Heini Niinimäki.


Suojeluhankkeet sydäntä lähinnä
Mauno Seppäkosken sydäntä lähinnä on ollut erilaisiin suojeluhankkeisiin osallistuminen. Aivan erityinen hanke on ollut suomenpeuran l.
metsäpeuran uhanalaiseksi käyneen lajin kannanhoito/suojeluhanke, jonka yhtenä osana on luontoon palautus. Metsäpeurojen suojeluhankkeessa Ähtäri Zoo on keskeinen toimija ja hanke on jo kantanut hedelmää. Ensimmäiset metsäpeuran vasat ovat syntyneet totutustarhoissa. Euroopan eri eläintarhat ja -puistot tekevät yhteistyötä eläinlajien suojelemiseksi ja säilyttämiseksi. Eläintarhat tekevät myös eläinten siirtoja Euroopan eläintarhojen yhdistyksen (European Association of Zoos and Aquaria) EAZA:n jäsentarhojen välillä uhanalaisten eläinten geneettisen perimän monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Eri eläinlajien koordinoinnin seuraaminen ja eläinten siirtojen valmistelut siirtoineen ovat iso osa intendentin tehtävää. Lisäksi intendentti on vuorovaikutuksessa eläintenhoidon, huollon, asiakaspalvelun, viranomaisten ja muiden eläintarhojen kanssa. Läheistä yhteistyötä tehdään lähes päivittäin. -Yli 40 -vuoden aikana olemme yhdessä kokeneet monenlaista. Hyvät suhteet ja työilmapiiri ovat auttaneet jaksamaan, kiittelee Seppäkoski. Menestys suojeluhankkeissa ja mm. mukanaolo kansainvälisessä lumileopardin suojelutyössä olivat vahvoja syitä saada pandat Lumi ja Pyry Ähtäri Zoohon.


Maunon viitoittamalla tiellä jatketaan eteenpäin
Ähtäri Zoon uutena intendenttinä Heini Niinimäki toteaa jatkavansa tehtävässä Maunon viitoittamalla tiellä: -Haluan jatkaa tehtävässä Maunon johdonmukaisella linjalla, jossa puiston luonnonmukaisuus ja tähän ympäristöön hyvin soveltuvien lajien esiin tuominen ovat jatkossakin keskeisiä arvoja. Yhtä lailla toivon, että pystyn ylläpitämään Maunon tavoin hyviä ja toimivia suhteita eri yhteistyötahojen ja viranomaisten kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Heini Niinimäki aloitti Ähtäri Zoon eläinlääkärinä loppuvuodesta 2017. Myös pandojen hyvinvoinnista huolehtiminen on alusta saakka ollut hänen vastuullaan. Ähtäri Zoossa eläinten terveydenhoito tähtää ennaltaehkäisyyn. -Olen syntyjäni kaupunkilainen, mutta viihdyn paremmin pienemmillä paikkakunnilla. Siksi päädyin töihin Etelä-Pohjanmaalle, ja kunnaneläinlääkärinä toimiessani pääsin tutustumaan myös Ähtärin Eläinpuiston toimintaan. Eihän tästä voinut olla kiinnostumatta, parasta käynneissä olivat aina Maunon ja eläintenhoitajien kertomukset eläinten ja puiston historiasta ja sattumuksista, kertoo Heini Niinimäki.

Ähtäri Zoon opetuksellisuutta kehitetään edelleen
Ähtäri Zoon intendentin tehtävä laajentaa Heini Niinimäen vastuualuetta. Suunnittelutyön merkitys korostuu, myös eläinten hyvinvointi, eläinkokoelman ylläpito ja puiston uudistaminen ovat entistä täysivaltaisemmin hänen vastuullaan. -Yksi tärkeä johdettavakseni tuleva osa-alue on ympäristökasvatus, johon olen onneksi saanut hyvän tekijän. Uutta opeteltavaa on todella paljon, mutta onneksi Mauno on luvannut jatkossakin vastata puheluihin ja olla tukena tässä alkuvaiheessa. Ähtäri Zoo on erinomainen paikka opiskella ja tutkia niin eläimiä kuin luontoakin.

 

Dujiangyanin edustajat ja eteläpohjalaiset kumppanit tapaavat Ähtärissä
Ähtärin kaupungin, Ähtäri Zoo:n ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun edustajat vierailivat Kiinassa viime vuoden marraskuussa tuliaisina kolme koulutuksen, elinkeinoelämän ja matkailun yhteistyötä vahvistavaa puitesopimusta.
17.-21.1.2019 Suomessa vierailee vastavuoroisesti valtuuskunta, jossa edustettuina on Dujiangyanin kaupungin johtoa sekä matkailu- ja kulttuurisektorin edustajia. Vierailun aikana kiinalaiset vieraat osallistuvat mm. Ähtärissä järjestettävään alueellisten ja paikallisten yhteistyöverkostojen ja edustajien tapaamiseen.

Matkakuumeeseen saa helpotusta, kun Matkamessut esittelee 2019 uusia matkakohteita ja suomalaisille tuttuja suosikkeja. Tapahtuman teema Hidden Treasures esittelee tuntemattomia matkailun helmiä, ja kutsuu ajan hengen mukaisesti tutustumaan myös lähimatkailuun ja vastuulliseen matkailuun. Matka 2019 pidetään Helsingissä 16.1-20.1.2019. Messut ovat avoinna yleisölle:
pe 18.1. klo 9 - 19
la 19.1. klo 10 - 18
su 20.1. klo 10 - 18
Ähtäri Zoo on osastolla 6f38. Tapaamisiin messuilla!

karhumaiset perhelomat 1280x500px

 

Pandat nostivat Ähtäri Zoon kävijämäärän ennätyslukemiin

Viime vuoden tammikuussa Kiinasta Suomeen saapunut pandapariskunta Jin Baobao ja Hua Bao, suomalaisittain Lumi ja Pyry olivat Ähtäri Zoon viime vuoden kiistaton vetonaula. Pandat eivät kuitenkaan vieneet yleisöä muilta eläinpuiston eläimiltä, vaan päinvastoin kasvattivat myös puistossa vierailevien määrää. Ähtäri Zoossa vieraili vuoden 2018 aikana 275 000 kävijää, mikä on n. 100 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna. ”Olen tyytyväinen viime vuoteen niin kävijämäärien kuin taloustietojenkin perusteella”, toteaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä. ”Myös liikevaihto ja tulos tulevat ylittämään tavoitteet” jatkaa Pietilä. Tilinpäätös vahvistuu maaliskuun lopussa.


Eläinpuiston viihtyisyyteen panostetaan
Tulevalle vuodelle haetaan maltillista, n 5 – 7% kasvua kävijämääriin. Pandapariskunta kiinnostaa ja eläinpuistoa kehitetään jatkuvasti. Kävijöille halutaan tuottaa elämyksiä viihtyisässä ja luonnonmukaisessa puistossa, missä ihmisen ja eläimen kohtaaminen toteutuu eläimen ehdoilla.
”Puiston viihtyisyyttä lisäämme syksyn aikana tehdyn vihersuunnitelman avulla. Se toteutetaan ensi kevään aika, osin istutuksia aloitettiin jo viime syksynä. Esimerkiksi pandakierroksen varrelle tulee alppiruusuistutuksia. Alppiruusut kasvavat luonnonvaraisena pandojen asuinalueilla Lounais-Kiinan vuoristometsien rinteillä, Ähtäriin on valittu tänne parhaiten sopivia lajikkeita”, kertoo Jonna Pietilä. Puiston kävelyreittiin tehdään myös muita käyntikokemusta parantavia muutoksia ja eläin- sekä kasvitietoutta lisätään niin opastetauluihin kuin nfc-tekniikalla toimivaan mobiiliopastukseenkin.


Opetuksellisuus on eläinpuiston tärkeimpiä tehtäviä
Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n jäsenenä Ähtäri Zoon yksi tärkeimpiä ja myös lakisääteisiä tehtäviä on eläinlajien ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä ympäristökasvatus. Ähtäri Zoo onkin tehnyt opetus- ja koulutussektorilla vuosikymmenten ajan työtä. Nyt ympäristökasvatuksen osuutta on vahvistettu entisestään. Ähtäri Zoon oma ympäristökasvattaja aloitti tehtävässään joulukuun 2018 alussa. Hän laatii ympäristökasvatussuunnitelman ja huolehtii jatkossa myös suunnitelman ylläpidosta. Tehtävään kuuluu myös eläinopastusten sisältöjen kehittäminen ja tietouden jakaminen sekä oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö. Ympäristökasvattaja kehittää leirikoulu- ja luokkaretkipalveluja vastaamaan opettajien ja oppilaiden tarpeita. Ympäristökasvatuksen päämäärä on kestävä kehitys ja elämäntapa.

Vieraile ja välität
Kansainvälinen eläinlajiensuojelutyö on tärkeä osa eläintarhojen toimintaa. Ähtäri Zoo on arvojensa mukaisesti eettinen, kansainvälinen toimija, joka osaltaan osallistuu uhanalaisten lajien ylläpito- ja suojeluhankkeisiin. Eläintarhojen tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla on pystytty ylläpitämään suuri määrä lajeja, jotka olisivat muuten jo kuolleet sukupuuttoon luonnosta. Suojeluhankkeisiin osallistuvat tahot ottavat osaa myös hankkeen kustannuksiin. Ähtäri Zoo saa usein tiedusteluja, kuinka vakkapa pandojen suojelua voisi tukea. ”Vastaus on yksinkertainen: vieraile ja välität. Kaikki asiakkaamme ovat mukanamme tukemassa uhanalaisten lajien suojelua ja eläinten hyvinvointia” opastaa Ähtäri Zoon eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Lisätiedot:
Jonna Pietilä

Toimitusjohtaja | CEO

Snowpanda Resort

Ähtärin Eläinpuisto Oy

Hotelli Mesikämmen Oy

Karhunkierros 150

FI-63700 Ähtäri

Haastattelupyynnöt ja kuvat:
Lea Lahtinen
Viestintäpäällikkö
Communications manager
+358 30 621 5234
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Snowpanda Resort
Ähtärin Eläinpuisto Oy
Hotelli Mesikämmen Oy
Karhunkierros 150, 63700 ÄHTÄRI
ahtarizoo.fi    hotellimesikammen.fi

 

Pandasukkakilpailuntyöt luovutetaan Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolle

Lumi ja Pyry -pandamaskotit luovuttavat Suuren Pandasukkakilpailun sukat 18.12. klo 10 Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolle siellä joulunsa viettäville lapsille ja heidän perheilleen.
Ähtäri Zoo ja Lankava Oy järjestivät yhteistyössä Suuren Pandasukkakilpailun, johon lähetettiin yhteensä lähes 80 hienoa sukkaparia. Voittajaksi valikoitui laukaalaisen Kati Mäkelän valmistamat sukat.

-Kilpailuun toimitettujen sukkien määrä sekä taso yllätti meidät todella positiivisesti.

Yksi suurimmista syistä, miksi saimme niin paljon kilpailutöitä, oli juuri se, että kisaan osallistuneet tiesivät sukkien päätyvän Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolla oleville potilaille sekä heidän perheilleen.

Nämä sukat on valmistettu lämmöllä ja ajatuksella. Sen huomasi niistä viesteistä, joita sukkien mukana saimme. Niissä lähettiin sukkien saajille hyvän Joulun toivotuksia, lämpöisiä ajatuksia ja voimahalauksia, kertoo Ähtäri Zoon myyntipäällikkö Sirpa Leinonen.

Sukkakilpailun sato oli joulukuun ajan Ähtärin Pandatalossa yleisön ihasteltavina. Jättiläispandat Lumi ja Pyry ovat erittäin iloisia saadessaan tänään luovuttaa kilpailutyöt Keski-Suomen keskussairaalalle.

Haastattelupyynnöt ja kuvat:
Lea Lahtinen

Viestintäpäällikkö

+358 30 6215234
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Snowpanda Resort Ähtäri Zoo Oy

Karhunkierros 150, FI-63700 ÄHTÄRI

www.ahtarizoo.fi
www.hotellimesikammen.fi

Ähtäri Zoo vahvistaa ympäristökasvatuksen osuutta

Ähtäri Zoo haluaa vahvistaa toiminnoissaan ympäristökasvatuksen osuutta. Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n jäsenenä Ähtäri Zoon yksi tärkeimpiä ja myös lakisääteisiä tehtäviä on eläinlajien ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä ympäristökasvatus. Ähtäri Zoon ympäristökasvattajana on tänään 10.12.aloittanut Sanna Palvanen. Hän valmistuu vuoden vaihteessa biologian ja maantieteen aineenopettajaksi Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta. Opinnot ovat painottuneet yleisbiologiaan, pedagogiikkaan sekä monialaisiin ympäristötieteisiin.

Ähtäri Zoon ympäristökasvattajana Sanna mm. laatii ympäristökasvatussuunnitelman huolehtien jatkossa suunnitelman ylläpidosta. Tehtävään kuuluu myös eläinopastusten sisältöjen kehittäminen ja tietouden jakaminen esim. eläinpuistokierroksen opastaulujen ja puhelimeen ladattavan älykierroksen kautta. Ympäristökasvattaja vastaa oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja leirikoulu -palvelun rakentamisesta vastaamaan opettajien ja oppilaiden tarpeita. Ympäristökasvatuksen päämääränä on kestävä kehitys ja elämäntapa.

”Biologian opintojen ohella olen Ympäristökasvattajan koulutusohjelmassa SYKLIssä, josta valmistun ympäristökasvattajaksi ensi vuonna alkuvuodesta. Näiden opintojen myötä olen esimerkiksi laatinut ympäristökasvatussuunnitelman Luonto-Liiton luontokerholle sekä ollut mukana projektissa, jossa suunniteltiin jätteiden uusiokäyttöön liittyvä peli lapsille”, Sanna kertoo.

Ähtäri Zoon väki toivottaa Sannan tervetulleeksi joukkoonsa,

 

Ähtäri Zoo saanut kaksi uutta asukasta

Ähtäri Zoon asukasluku on kasvanut kahdella lintumaailman edustajalla. Kultafasaanit Hillo ja Marmeladi ovat päässeet karanteenista ja ovat Zoon kanalintutalolla yleisön nähtävillä. Kultafasaani (Chrysolophus pictus) on kultafasaanien sukuun kuuluva koristeellinen kanalintu, joka elää luonnonvaraisena Keski-Kiinan vuoristoseudulla. Kultafasaanikoiraan kokonaispituus on 90–105 cm, josta pyrstön osuus 60–70 cm. Koiraan pää ja selkä ovat keltaiset ja vatsapuoli punainen. Soitimella ollessaan koiras levittää viuhkaksi oranssinkeltaisen niskahuntunsa ja laulaa karheaa soidinlaulua. Muuten kultafasaanit ovat melko hiljaisia, eivätkä ääntele. Naaraan höyhenpuku on väritykseltään ruskea ja siinä on mustia poikkiraitoja. #ähtärizoo #kultafasaani Kuva: Timo Ahopelto

 

Ähtäri Zoo Farmin Joulu

Suuren suosion saanut Farmin Joulu järjestetään tulevana lauantaina 8.12. kolmatta kertaa. Tapahtuma alkaa klo 15. Mukana on edellisiltä vuosilta tuttu joulupolku, joulutervehdyksen vieminen tilan eläimille sekä tietysti navetan vintille rakennettu tonttujen paja. Joulupukki tonttuineen saapuu paikalle klo 16. Lippuja myydään aina klo 18 saakka. Liput Farmin Jouluun 5e/henkilö, sisältäen pysäköinnin. Kulku tapahtumaan ja lipunmyynti Zoo Shopin kautta. Tapahtuma päättyy klo 18:30.

Ähtäri Zoo Farmi on ihastuttava 1900-luvun alun maatila, jossa asustaa tuolle ajalle tyypillistä eläimistöä. Farmilla pääsee eläinten ihastelun lisäksi tutustumaan vanhaan elämäntapaan ja suomalaisiin alkuperäisrotuihin. Tilan kruununa on aito 1800-luvulla rakennettu pohjalaistalo, jossa kesäisin toimii Piikain Puoti. Piikain Puoti avaa ovensa myös Farmin joulutapahtumassa. Hurmaavien Zoo-tuotteiden lisäksi puodista voi ostaa perinteisiä jouluherkkuja: glögiä, pipareita ja torttuja.

Joulumyyjäiset
Tuvan puolella seisoo vanhoja perinteitä kunnioittaen koristeltu kuusi. Tänä vuonna tuvassa on joulumyyjäiset ja paikalla on myyjiä sekä läheltä että vähän kauempaakin. Pukinkonttiin voi jouluisista myyjäisistä ostaa villa-, puu-, tako- ja turvetuotteita, sekä tietysti jouluisia herkkuja. Paikalla on esimerkiksi Palsanpuron pajan seppä Iivari, joka kesällä takoi Farmin omassa pajassa esimerkiksi nauloja, naulakoita ja riipuksia.

Kunniamaininta valokuvauskilpailussa
Ähtäri Zoon valokuvaaja Timo Ahopelto sai kunniamaininnan MTK:n järjestämässä valokuvauskilpailussa ”Jos lehmät puhuisivat”. Kuvassa lumessa kirmaava hieho edustaa länsisuomenkarjaa ja on nimeltään Muurain. Lehmätkin nauttivat talviliikunnasta, kun sitä tarjotaan sopiva määrä.
Suomenkarja lienee Farmin alkuperäisroduista kuuluisin. Farmin navetassa onkin nähtävillä jokaista suomenkarjan rotua,
jota on olemassa kolmenlaista: pohjoissuomalainen, itäsuomalainen, ja edellä mainittu länsisuomalainen. Nämä rodut olivat vielä 1960-luvulle tultaessa arkipäiväinen näky suomalaisissa navetoissa, sitten ulkomaiset rodut alkoivat syrjäyttää alkuperäistä karjakantaamme. Määrä romahti jopa siinä määrin, että oli vähällä hävitä kokonaan. Kriittisimmin kärsivät itäsuomalaisen karjan ja pohjoissuomenkarjan määrä.

Aitan ovi narahtaa, tallitonttu kertoo tarinaa. Hämärän laskeutuessa joulu hiipii esiin.

 

Suuren Pandasukkakilpailun voitto Laukaaseen

Suuren Pandasukkakilpailun voittajaksi valikoituivat laukaalaisen Kati Mäkelän valmistamat sukat. Voittajasukat saivat ääniä huikeat 1282 kpl. Kisassa toiseksi sijoittuivat savonlinnalaisen Sisko Malisen sukat, äänimäärä 806. Ähtäriläistä osaamista edustavat Sanna Mäkisen valmistamat sukat tulivat kolmanneksi, ääniä ne keräsivät 477.

Suuren pandasukkakilpailun 10 finalistia valittiin lähes 80 työn joukosta. Kaikki kilpailuun tulleet työt olivat loistavia käsityötaidon näytteitä, eikä finalisteja valinneen raadin tehtävä ollut helppo.

Yleisö valitsi kymmenen finalistityön joukosta kolme parasta työtä äänestämällä mieluisinta sukkaparia Ähtäri Zoon facebook –sivuilla.

Kilpailutyön tuli olla ennen julkaisematon ja idean tekijän oma. Sukkaparin toteutustapa oli vapaa eikä valmistusmateriaalia mitenkään rajattu. Sukat voivat olla aikuisille tai lapsille. Aiheena jättiläispandat. 

Kaikki kilpailuun lähetetyt pandasukat ovat esillä myös Ähtäri Zoon tiloissa järjestetyssä näyttelyssä. Sukkia ei palauteta, vaan ne lahjoitetaan 18.12. klo 10 Keski-Suomen Keskussairaalan Lastenosastolle siellä Joulunsa viettäville perheille.

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset ovat nähtävissä myös Ähtäri Zoon sähköisissä kanavissa. Yleisöäänestyksen kolme eniten ääniä saanutta palkitaan. Palkintoja ei voi vaihtaa käteiseksi tai muiksi palkinnoiksi.


 1. Palkinto

Pandaloma kahdelle (250€) 

Lankava-lahjakortti (150€)

 1. Palkinto

Pandaliput kahdelle 

Lankava-lahjakortti (100€)

 1. Palkinto

Pandalippu yhdelle

Lankava-lahjakortti (50€)

Kilpailun järjesti Ähtäri Zoo yhteistyössä Lankavan kanssa.

 

 

Ähtäri –lehteä jaettiin reippaasti yli 50 000 kpl

Alueemme matkailujulkaisua, Ähtäri-lehteä on jaettu tämän sesongin aikana runsaat 50 000 kpl. Uutta lehteä valmistellaan parasta aikaa, se ilmestyy Helsingin matkamessuille tammikuussa 2019. Lehdessä esitellään juttujen ja kuvien muodossa Ähtärin monipuolista matkailutarjontaa. Lehdessä tulee olemaan myös palveluhakemisto ja kartta, josta matkailija löytää Ähtäri –lehdessä ilmoittaneiden yritysten tiedot ja sijainnin. Matkailijaa kiinnostavat Ähtäri Zoon ja pandojen lisäksi majoitusvaihtoehdot, ruokailupaikat, kahvilat, kaupat sekä hyvinvointi- ja tapahtumatarjonta. Julkaisua jaetaan lähiseudun toimipaikkojen lisäksi mm. messuilla, myyntipäivillä, Tuurissa ja matkatoimistoissa ympäri Suomea. Lisäksi lehti postitetaan Ähtärin kesäasukkaille. Ähtäri-lehdestä julkaistaan myös sähköinen e-julkaisu. Lehteen voi toimittaa valmiin ilmoitusaineiston 7.12.2018 mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Suureen pandasukkakilpailuun osallistui lähes 80 upeaa työtä

Suuren pandasukkakilpailun finalistit valittiin lähes 80 työn joukosta. Kaikki kilpailuun lähetetyt työt olivat loistavia käsityötaidon näytteitä, eikä raadin tehtävä ollut helppo. Sukkakilpailun raati koostui seuraavista henkilöistä:
Jonna Pietilä, toimitusjohtaja, Ähtärin Eläinpuisto Oy

Kirsti Karppinen, toimitusjohtaja, Lankava Oy

Marika Puntala, vapaa-aikatoimenjohtaja, Ähtärin Kaupunki

Asta Kestinmäki, kotieläintilan vastaava, Ähtärin Eläinpuisto Oy

Anu Huhtinen, käsitöiden harrastaja
Yleisö valitsee kymmenen finalistityön joukosta kolme parasta työtä äänestämällä. Äänestys on käynnissä Ähtäri Zoon facebook –sivuilla https://www.facebook.com/AhtariZoo/posts/10156691519727225?hc_location=ufi

Kilpailutyön tuli olla ennen julkaisematon ja idean tekijän oma. Sukkaparin toteutustapa oli vapaa eikä valmistusmateriaalia mitenkään rajattu. Sukat voivat olla aikuisille tai lapsille. Aiheena jättiläispandat. 

Kaikki kilpailuun lähetetyt pandasukat ovat esillä myös Ähtäri Zoon tiloissa järjestetyssä näyttelyssä. Sukkia ei palauteta, vaan ne lahjoitetaan 18.12. klo 10 Keski-Suomen Keskussairaalan Lastenosastolle siellä Joulunsa viettäville perheille.

Suuren pandasukkakilpailun voittajat julkistetaan 30.11. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset ovat nähtävissä myös Ähtäri Zoon sähköisissä kanavissa. Yleisöäänestyksen kolme eniten ääniä saanutta palkitaan. Palkintoja ei voi vaihtaa käteiseksi tai muiksi palkinnoiksi.


 1. Palkinto

Pandaloma kahdelle (250€) 

Lankava-lahjakortti (150€)

 1. Palkinto

Pandaliput kahdelle 

Lankava-lahjakortti (100€)

 1. Palkinto

Pandalippu yhdelle

Lankava-lahjakortti (50€)

Kilpailun järjesti Ähtäri Zoo yhteistyössä Lankavan kanssa.

 

 

Eteläpohjalainen bambu maistui Lumille ja Pyrylle

Etelä-Pohjanmaalla on kehitetty bambunkasvatusta Ähtärin Pyry- ja Lumi-pandojen ravinnon turvaamiseksi. Torstaina eteläpohjalaistiloilla kasvatettua bambua maistatettiin ensi kertaa pandoille hyvällä menestyksellä. Bambua pandalle -hankkeessa on käytännön koeviljelmin selvitetty bambun kasvatuksen haasteita ja lähibambun tuotantoedellytyksiä. Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Etelä-Pohjanmaalla on ollut koekasvatuksessa kolmen vuoden aikana yli 20 lajia.  Parin talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia.  Koekasvattajia on ollut 30  Ähtäristä ja sen lähialueelta.

Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta.  Pandojen suosimat vuoristobambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen.  Suurimmat erot vuoriston ja suomalaissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa.  Suomessa bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevätalven kuivattavat tuulet.  Lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta pakkasenkestävimmät lajit versovat keväällä uudestaan, mikäli juuriston ei pääse jäätymään.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan.  Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena.  Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista.    Mätästävät lajit (Fargesiat) ovat hankkeen kokemusten mukaan erittäin talven kestäviä.  Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachyset ja Pseudosasat ) kestävät hieman heikommin pakkasta, mutta tuottavat satoa nopeammin ja enemmän kuin Fargesiat.

Pandojen kotivuoriston luonnon säilyttäminen on yksi keskeisimmistä Kiinan ympäristöhankkeista, ja työtä tukevat mm. YK:n yleissopimus luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, Conservation International, WWF sekä kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n lajiensuojeluohjelma yhteistyössä johtavien eläinpuistojen kanssa.

Ähtäri Zoo ja Kiinan metsähallitus ovat allekirjoittaneet 15-vuotisen sopimuksen osallistumisesta jättiläispandojen ja Qionglai-Minshanin metsäluonnon suojeluun. Ähtäri Zoo rahoittaa sopimusaikana pandavuoristojen luonnonsuojeluhankkeiden toteuttamista.

LISÄTIETOJA: Jari Luokkakallio, Bambua pandalle-hanke, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh 0400 297 235

 

Maistuuko paikallinen bambu pandalle?

 

Kotimaista bambua pandojen maisteltavaksi 15.11.2018

 • mediainfo klo 14.45 pandatalon kahviossa. Maistatus alkaa klo 15.00

   

ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle Leader -hankkeessa on käytännön koeviljelmin selvitetty bambun kasvatuksen haasteita ja lähibambun tuotantoedellytyksiä.   Tilaisuudessa selviää miten kotimainen bambu maistuu pandoille. Bambun koekasvattajat tuovat pandojen maisteltavaksi seitsemää lähialueella kasvanutta bambulajia (kasvattajat tuovat bambumaistiaisia lajitteluun klo 14.00 alkaen)

Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle -hankkeen koekasvatuksissa on ollut kolmen vuoden aikana yli 20 lajia. Parin talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia. Hankkeessa on ollut mukana yli kolmekymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta.

Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta. Pandojen suosimat vuoristobambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen. Suurimmat erot vuoriston ja suomalaissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa. Suomessa bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevätalven kuivattavat tuulet. Lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta pakkasenkestävimmät lajit versovat keväällä uudestaan, mikäli juuriston ei pääse jäätymään.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan. Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena. Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista. Mätästävät lajit (Fargesiat) ovat hankkeen kokemusten mukaan erittäin talven kestäviä. Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachyset ja Pseudosasat ) kestävät hieman heikommin pakkasta, mutta tuottavat satoa nopeammin ja enemmän kuin Fargesiat.

Pandojen maisteltavina ovat lajit Phyllostahcys aureosulcata (3 eri lajiketta), Phyllostachys bissetii ja Phyllostachys nuda sekä Pseudosasa japonica (2 eri lajiketta) . Hitaammin kasvavat Fargesia lajit pääsevät koemaistatukseen vasta kesällä 2019.

Bambua pandalle –hanke on kolmevuotinen (2016-2018 ) Leader-kehittämishanke, jonka rahoittaa Kuusiokuntien kehittämisyhdistys Kuudestaan ry. Hankkeelle haetaan jatkoaikaa vuodelle 2019.

Lisätietoja:                         Jari Luokkakallio

Bambua pandalle hanke

ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh 0400-297235

 

 

Ähtäri Zoon Pandatalo saa arvokkaan tunnustuksen

Etelä- Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr valitsee vuosittain kohteen, jonka katsotaan olevan esimerkkinä rakentamisen monimuotoisuudesta tuleville sukupolville. Rakennustaitosäätiö on säädekirjassaan sitoutunut edistämään rakentamisen ammattitaitoa ja tietoutta alueellaan.

Ähtäri Zoon Pandatalo valikoitui rakentajalaatan 2018 kohteeksi mm. seuraavin perustein: rakennus on alueellisesti ja myös valtakunnallisesti merkittävä, rakennuksessa on toteutettu jotain aikaisemmin toteuttamatonta, rakennus edistää kestävää kehitystä ja vaalii luontoarvoja sekä on toteutettu esimerkillisesti luontoa säästäen.

Ähtäri Zoon Pandatalo, Snowpanda House on näyttävä kokonaisuus. Jo Pandataloa suunniteltaessa haluttiin, että talo on energiatehokas ja ekologinen. Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijat totesivatkin marraskuun 2017 tarkastuksessaan rakennuksen ja ulkotarhat parhaiten toteutetuiksi Kiinan ulkopuolella.

Rakentajalaatan kiinnitystilaisuuten osallistuvat Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen, Lemminkäinen Talo Oy, Etelä- Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr:n hallitus, Ähtärin kaupungin johto sekä Ähtäri Zoon edustajat. Rakentajalaatta kiinnitetään Ähtäri Zoon Pandatalon pääsisäänkäynnin pylväikköön 9.11. klo 14.

Tulevia tapahtumia

Aloitamme pikkujouluajan tarjontamme lauantaina 10.11. näyttävällä Juha-Tapion Showlla Ähtäri-hallissa alkaen klo 22. Sunnuntaina 11.11. juhlitaan kaikkia isiä, Hotelli Mesikämmenessä tarjolla maittava isänpäivälounas. Sunnuntaina 18.11. Ähtäri-hallissa kajahtavat komeat miesäänet klo 14 alkaen, on Ähtärin Mieskuoron 90 v. –juhlakonsertti. Lauantaina 30.11. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani Ähtäri-hallissa, showtime klo 22 alkaen. Saammekohan kuulla kysymyksiä sudelle? Yleisön pyynnöstä Mikko Kivisen tähdittämä Lisää Saikkua Kiitos ilostuttaa keskiviikkona 5.12. Paikka tietenkin Ähtäri-halli. Illalliset kaikkina esityspäivinä Hotelli Mesikämmenessä. Show&dinner –paketit ostettavissa www.lippu.fi, paitsi Ähtärin Mieskuoron liput Honkaniemen Kirjakauppa ja pöytävaraukset 030 6215250.
Lauantaina 8.12. Farmin väki kutsuu viettämään tunnelmallista joulua wanhan ajan malliin! Piikain joulupuoti ja myyjäiset päärakennuksessa, tonttujen paja, joulupukki ja joulupolku, sekä tietysti Farmin suloiset eläimet! Liput 5e/hlö, alle 3-vuotiaat veloituksetta. Lipunmyynti ja kulku tapahtumaan Ähtäri Zoon Zoo Shopin kautta.
Hotelli Mesikämmen hiljentyy joulunviettoon 23.12. – 2.1. Ovet avataan jälleen 3.1.19. Ähtäri Zoo, Farmi ja Pandatalo ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä. Seuraathan joulunajan aukioloaikojamme www.ahtarizoo.fi.

 

Sanna Palvanen on valittu Ähtärin Eläinpuiston ympäristökasvattajaksi

 Joensuulainen Sanna Palvanen on valittu Ähtärin Eläinpuiston ympäristökasvattajan tehtävään. Hän aloittaa tehtävässään 10.12.
Sanna valmistuu vuoden vaihteessa biologian ja maantieteen aineenopettajaksi Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta. Opinnot ovat painottuneet yleisbiologiaan, pedagogiikkaan sekä monialaisiin ympäristötieteisiin. ”Biologian opintojen ohella olen Ympäristökasvattajan koulutusohjelmassa SYKLIssä, josta valmistun ympäristökasvattajaksi ensi vuonna alkuvuodesta. Näiden opintojen myötä olen esimerkiksi laatinut ympäristökasvatussuunnitelman Luonto-Liiton luontokerholle sekä ollut mukana projektissa, jossa suunniteltiin jätteiden uusiokäyttöön liittyvä peli lapsille”, Sanna kertoo.

Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n jäsenenä myös Ähtärin Eläinpuiston tärkeimpiä tehtäviä on eläinlajien ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä ympäristökasvatus. Eläinpuiston ympäristökasvattaja mm. laatii ja ylläpitää ympäristösuunnitelman ja vastaa oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Ympäristökasvattaja edistää kestävää elämäntapaa, lisää ympärillään ympäristöherkkyyttä ja -tuntemusta. Ympäristökasvatuksen päämääränä on kestävä kehitys ja elämäntapa.
Luonnossa hyvin viihtyvä Sanna on aktiivisesti mukana myös ympäristöjärjestötyössä, mm. Luonto-Liitossa ja Suomen luonnonsuojeluliiton alueyhdistyksessä sihteerinä.

 

Olemme siirtyneet talviaikaan!❄️
Pandatalo avoinna klo 10-17
Zoo & Farmi avoinna klo 10-14
Zoo- kierroksen voi kiertää vielä sulkemisajan jälkeen.
Zoo Shop avoinna klo 10-15.
Tervetuloa!

Ähtärin keilahallin rakennustyöt

Ähtärin keilahallin rakennustyöt käynnistyivät tiistaina 16.10. Rakennustyömaa sijoittuu Hotelli Mesikämmenen välittömään läheisyyteen. Käynti kylpylään ulkokautta päättyy, kylpylätiloihin pääsee hotellin vastaanoton kautta.
Syyslomaviikkojen jälkeen hotellialueen liikennejärjestelyihin tulee muutoksia, joista tiedotamme myöhemmin uudelleen.

 

 

 

 Lumi ja Pyry valittiin Vuoden tulokkaaksi  Finnish Travel Galassa!


Ähtäri Zoon pandat Lumi ja Pyry valittiin Vuoden tulokkaaksi Suomen matkatoimistoalan liiton järjestämässä kilpailussa. Voittaja julkistettiin tänään 5.10. illalla Finnish Travel Galassa, joka järjestettiin Clarion Hotel Helsingissä.


Yleisön ja raadin perustelut ehdokkuudelle

”Jin Bao Bao ja Hua Bao eli Lumi ja Pyry ovat tuoneet uutta, positiivista ja mustavalkoista nostetta kotimaanmatkailuun. Ähtärin eläinpuiston Pandatalo ja Kiinasta lainaan saadut isopandat lisäävät Ähtärin ja sen lähiseudun matkailun vetovoimaisuutta ja tuovat mahdollisesti Suomeen pandoista kiinnostuneita turisteja myös ulkomailta. Lumin ja Pyryn Suomi-vierailun tieteellisenä tavoitteena on selvittää, miten pandakanta voidaan säilyttää. Toiveena onkin, että Lumin ja Pyryn lisäksi Ähtärissä on ennen pitkää tepsuttelemassa myös suloisia pandanpentuja.”

Pandat kasvattaneet kiinnostusta matkailuelinkeinoa kohtaan

Pandat ovat jo nyt, vajaan vuoden aikana, lisänneet kiinnostusta Ähtärin ja lähiseutujen matkailuelinkeinoa kohtaan, kasvattaneet kiinnostusta kielten ja uusien kulttuurien opiskeluun. Ne avaavat ovia vientimarkkinoilla. Kaiken lisäksi ne ovat hellyttäviä ja söpöjä luonnonsuojelun ikoneita kaikkialla maailmassa.
Pandakaksikon tulo Ähtärin Eläinpuistoon on yksi Suomen historian suurimpia mukanaoloja kansainvälisessä luonnonsuojelutyössä koskaan. Pandojen kotivuoriston luonnon säilyttäminen on eräs keskeisimmistä Kiinan ympäristöhankkeista, jota tukevat mm. YK, WWF sekä kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN.  Ähtäri Zoo ja Kiinan metsähallitus ovat solmineet sopimuksen osallistumisesta jättiläispandojen - ja pandojen metsäluonnon suojeluun. Ähtäri Zoo rahoittaa sopimusaikana omalta osaltaan pandavuoristojen luonnonsuojeluhankkeiden toteuttamista.

"On suuri ilo ja kunnia olla tänään vastaanottamassa Ähtäri Zoon edustajana jättiläispandojen Jīn Bǎobǎo ja Huā Bào, kotoisammin Lumin ja Pyryn voittamaa palkintoa. Olla ensimmäisellä sijalla Vuoden tulokas – sarjassa on saavutus, josta Ähtärissä olemme todella ylpeitä. Pandat antavat meille paljon ja mekin haluamme antaa pandoille paljon. Vaalikaamme yhdessä maailman luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä tuleville sukupolville", kiittää Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä.

 

Mäyrät siivoavat, karhujen pikkujoulukausi aluillaan

Meillä Ähtäri Zoossa nautitaan kaikista vuodenajoista, nyt säiden viilentyessä eläinpuiston asukkaat ovat virkeimmillään ja turkit komeimmillaan. Valmistaudumme syksyyn ja tulevaan talveen.

Mäyrälässä siivotaan

Mäyrät nukkuvat talviunta, joten kotikolon täytyy pysyä koko talven kuivana ja mukavana. Mäyrä pitää pesästään hyvää huolta ja näin syksyllä ne tekevät syyssiivouksen. Vanhat käytävät puhdistetaan, tarvittaessa kaivetaan uusia käytäviä ja lepopaikkojen kuivikkeiksi vaihdetaan uudet pehkut sekä sammalet. Luonnossakin sammalkasat voivat olla merkki mäyrän talvipesän sijainnista lähistöllä.

Koko syyslomaa ei mäyräkään käytä siivoukseen, vaan välillä se lepää, syö hyvin ja ulkoilee. Me toivotammekin sinut perheesi sekä ystäviesi kanssa viettämään rentouttava loma Ähtäri Zoossa. Olemme valmiiksi paketoineet monta mukavaa elämystä. Käärepaperia raottaessa paketin sisältä pilkottaa eläinopastuksia Ähtäri Zoossa, seikkailu Flowparkissa, kylpylän pärskeitä ja poreita, pehmeä vuode Hotelli Mesikämmenessä sekä hotelliaamiainen.

TUTUSTU SYYSLOMATARJOUKSEEN

Karhujen pikkujoulukausi menossa

Ähtäri Zoon ruskeakarhut ovat jo aloittaneet oman pikkujoulukautensa, sillä ne menevät talviunille viimeistään joulukuun alussa. Nyt syödään yhdessä, show time on joka päivä. On kartutettava ympärysmittaa talviunen varalle. Talviunen aikana karhujen sydämen syke laskee ja elintoiminnot hidastuvat. Rasvavaraston avulla karhu nukkuu syvää unta aina uuteen kevääseen saakka. Kuulostaako houkuttelevalta? Ei, sillä pikkujoulukautemme alkaa juuri sopivasti marraskuussa. Upeat show & dinner- pikkujouluiltamme palkitsevat arjen aherruksen keskellä. Valitse Hotelli Mesikämmenen maukkaan jouluaterian lisäksi Juha Tapion tai Tuure Kilpeläisen konsertti tai teatteriesitys Lisää Saikkua, kiitos!

Lumi ja Pyry odottavat nyt ensimmäistä suomalaista jouluaan ja ne nauttivat myös talvesta lumileikkeineen.

Pandatalo on avoinna yleisölle joka päivä klo 10 - 17. Eläinpuisto on nyt avoinna klo 10 - 16 ja 30.10 alkaen päivänvalon aikana, klo 10 - 14.

Tervetuloa Ähtäri Zoohon!

 

Lumi ja Pyry ehdolla Finnish Travel Galassa!

Lumi ja Pyry ovat ehdolla Vuoden tulokkaaksi Suomen matkatoimistoalan liiton järjestämässä kilpailussa. Voittaja julkistetaan perjantaina illalla Finnish Travel Galassa, joka järjestetään Clarion Hotel Helsingissä.


Yleisön ja raadin perustelut ehdokkuudelle

”Jin Bao Bao ja Hua Bao eli Lumi ja Pyry ovat tuoneet uutta, positiivista ja mustavalkoista nostetta kotimaanmatkailuun. Ähtärin eläinpuiston Pandatalo ja Kiinasta lainaan saadut isopandat lisäävät Ähtärin ja sen lähiseudun matkailun vetovoimaisuutta ja tuovat mahdollisesti Suomeen pandoista kiinnostuneita turisteja myös ulkomailta. Lumin ja Pyryn Suomi-vierailun tieteellisenä tavoitteena on selvittää, miten pandakanta voidaan säilyttää. Toiveena onkin, että Lumin ja Pyryn lisäksi Ähtärissä on ennen pitkää tepsuttelemassa myös suloisia pandanpentuja.”

On suuri ilo ja kunnia olla ehdolla Vuoden tulokas – sarjassa ja jännityksellä odotamme, mitä perjantai-ilta tuo tullessaan, toteaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä.


Pandat ovat jo nyt, vajaan vuoden aikana, lisänneet kiinnostusta Ähtärin ja lähiseutujen matkailuelinkeinoon, kasvattaneet kiinnostusta kielten ja vähemmän tuntemiemme kulttuurien opiskeluun. Ne avaavat ovia vientimarkkinoilla. Kaiken lisäksi ne ovat hellyttäviä ja söpöjä luonnonsuojelun ikoneita kaikkialla maailmassa.
Pandakaksikon tulo Ähtärin Eläinpuistoon on yksi Suomen historian suurimpia mukanaoloja kansainvälisessä luonnonsuojelutyössä koskaan. Pandojen kotivuoriston luonnon säilyttäminen on eräs keskeisimmistä Kiinan ympäristöhankkeista, jota tukevat mm. YK, WWF sekä kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN.  Ähtäri Zoo ja Kiinan metsähallitus ovat solmineet sopimuksen osallistumisesta jättiläispandojen - ja pandojen metsäluonnon suojeluun. Ähtäri Zoo rahoittaa sopimusaikana omalta osaltaan pandavuoristojen luonnonsuojeluhankkeiden toteuttamista.

 

Ähtäri Zoon pysäköintialueet

Ähtäri Zoolla on kaksi pysäköintialuetta, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Hyvissä ajoin ennen parkkialueille tuloa on sähköinen opastetaulu, joka kertoo onko P1 alueella tilaa. P1 on maksullinen (5€). Puomi nousee automaattisesti ylös, kun auton ajaa tarpeeksi lähelle puomia. Pysäköintilipukkeen voi lunastaa lipunmyynnistä, Zoo Shopista tai Hotelli Mesikämmenen vastaanotosta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella. Hotelli Mesikämmenen majoitus- ja ravintola-asiakkaille pysäköinti on maksuton, samoin kylpylässä kävijöille. Pysäköintilipukkeita voi pyytää Hotelli Mesikämmenestä ja kylpylästä. Ulos ajettaessa näytetään pysäköintilipuketta puomin vieressä olevaan lukijaan, n. 2 cm:n etäisyydeltä rauhallisesti, lukija tunnistaa viivakoodin ja puomi aukeaa. Saapumisohjeet ovat myös sivuillamme kohdassa saapuminen https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/saapumisohjeet

Maksullinen P1 pähkinänkuoressa:
-aja lähelle puomia, se avautuu automaattisesti
-valitse pysäköintiruutu
-lunasta pysäköintilipuke (5€)  joko lipunmyynnistä, Zoo Shopista tai Hotelli Mesikämmenen vastaanotosta
-ulos ajessasi näytä pysäköintilipuke puomin vieressä olevaan lukijaan, n. 2 cm:n etäisyydeltä ja puomi aukeaa automaattisesti

Tervetuloa!

Tulevana viikonloppuna järjestetään Nordic Fitness Expo- Fitneksen Suomenmestaruuskilpailut 2018.

Ähtäri Zoon väki jännittää mukana, sillä Pandatalon kokki Meeri Mäenpää kilpailee Wellness- sarjassa. Meeri pitää kilpailemisesta ja Fitness -kisassa itsensä kokonaisvaltainen kehittäminen on se juttu, mikä saa hänet harrastamaan tätä lajia. Aikaisemminkin Meeri on harrastanut kilpaurheilua yleisurheilun ja hiihdon parissa.
 
Ensimmäisiin kisoihin valmistautumisen Meeri aloitti vuonna 2014 valmentajansa Harri Forsbergin kanssa. Vuonna 2015 SM-tason Body Fitness-kisat olivatkin menestys, Meeri sijoittui toiseksi. Vuonna 2016 sijoitus oli viides. Nyt Meeri kilpailee Wellness- sarjassa, missä arvostelukriteerit ovat hiukan erilaiset. Wellness fitness –kilpailijan on oltava urheilullinen, esteettisesti miellyttävä ja lihasmassaa tulee olla enemmän kuin bikini fitness –kilpailijoilla.
 
Fitness kisojen vastapainoksi Meeri loihtii herkkuja tarjolle Ähtäri Zoon Pandatalossa Deli & Cafe´ssa. Opiskelujen harjoittelujakso toi hänet Hotelli Mesikämmenen keittiölle vuonna 2009. Meerillä on myös personal trainerin ja ravintovalmentajan koulutus.  Vahvaa itsekuria varmasti tarvitaan työpäivien aikana, sillä viimeisten harjoitteluviikkojen kova treenaaminen ja tiukka ruokavalio ovat loppuhuipennus ennen kisaa. Ruokavalio on erittäin kurinalainen ja päivässä saattaa olla kolmetkin eri treenit.  Kisoihin valmistaudutaan myös kokonaisvaltaisella kaunistautumisella. Hiukset, meikki ja kynnet laitetaan viimeisen päälle. Myös suihkurusketus kuuluu asiaan. Onneksi ähtäriläinen luottomeikkaaja, Riitta Niemi, on mukana.
 
Nordic Fitness Expo- kisoja voi seurata viikonloppuna Yle Areenan kautta. Meerin osuus tulee sunnuntaina klo 13. Tsemppiä Meerille!
 
 

 

LUMI JA PYRY NÄHTIIN JÄÄLLÄ JOKEREIDEN KHL-PELISSÄ

Ähtäri Zoon pandat Lumi ja Pyry nähtiin mediakuution kautta 1.10. Jokereiden kotipelissä HC Sotshia vastaan. Family game with Pandas -tapahtuman taustalla on Jokereiden ja Ähtäri Zoon yhteistyö, jossa joukkueen Otto-maskotti toimii Lumin ja Pyryn virallisena kummina. Otto on aktiivisesti mukana tukemassa uhanalaisten eläinlajien suojelutyötä.

Ähtäri Zoon pandat Lumi ja Pyry lähettivät yleisölle terveisensä jäälle projisoidun videon sekä mediakuution kautta. Oton lisäksi paikalla oli myös Lumi- ja Pyry-maskotit, jotka ilahduttivat katsomon pienimpiä.

Aiemmin päivällä pelattiin ystävyysottelu, jossa vastakkain olivat Ähtärin nuorten Kiekko Haukkojen joukkue ja Jokerit Old Timers, kokoonpanossaan Jokeri- ja suomikiekon legendoja.

Ottelutapahtumassa mukana olivat myös Ähtärin kaupunki, Ähtäri Zoon -hallitus ja operatiivinen johto sekä eläinpuiston tärkeimmät yhteistyökumppanit. Jokerit kannustettiin 4 – 2 voittolukemiin.

”Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Jokereiden Otto-maskotin kanssa. Tavoitteemme on saada ihmiset arvostamaan uhanalaisia eläinlajeja ja tämä ilta osoitti, että onnistuimme”, Jonna Pietilä, Ähtäri Zoon toimitusjohtaja toteaa.

 

 

Upeat Show & Dinner -illat tulossa

Lue lisää >

Karhujen kummit tulevat vierailulle

Koillis-Satakunnan Sähkö Oy järjestää asiakkailleen asiakaspäivän Ähtäri Zoossa lauantaina 29.9. klo 10 – 16.
Päivän aikana karhuperheelle tullaan luovuttamaan uusi virikkeellistämisteline, jonka hankintaa he kummien ominaisuudessa ovat olleet mukana tukemassa. Teline luovutetaan klo 12. Kaikki eläinpuiston vieraat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa.

Koillis-Satakunnan Sähkön ansiosta Ähtäri Zoon P1 -pysäköintialueelta löytyy myös sähköautojen latauspaikat. Lataaminen sisältyy pysäköintimaksuun.

 

Ähtäri Zoon kiinan kieliset verkkosivut avattu

Ähtärin Eläinpuisto ja Euroeat ovat aloittaneet markkinoinHyhteistyön Kiinassa. Euroeat Oy on toimittanut Ähtärin Eläinpuistolle Ähtärin Eläinpuiston toimintaa ja palveluita esittelevän verkkosivuston kiinan kielellä. Verkkosivusto on lanseerattu tänään osoitteessa http://www.ahtarizoo.cn. Lisäksi verkkosivustoon kytketään kiinalaiset paikalliset Ähtärin Eläinpuiston sosiaalisen median kanavat. Ähtärin Eläinpuiston sekä sen kumppaneiden toiminnoista ja palveluista tullaan kertomaan kiinalaisille nyt myös näiden tärkeiden mediakanavien välityksellä. Pandojen, Jin Baobaon ja Hua Baon saapuminen Ähtäriin on merkittävä edistysaskel Kiinan ja Suomen monipuolisessa ja jatkuvassa yhteistyön ja maiden välisen kaupan kehittämisessä. Pandat ovat heti saapumisestaan saakka nostaneet Ähtärin alueen ja Ähtärin Eläinpuiston profiilia merkittävästi  ja tämän positiivisen kasvun odotetaan jatkuvan. Pandojen myötä molemmat yhtiöt työskentelevät tiiviisti yhdessä odottaen saavansa Kiinassa merkittävää näkyvyyttä mediassa. Tämä medianäkyvyyden odotetaan tukevan näin molempien yhtiöiden toimintaa sekä matkailu- ja palveluviennin että suomalaisten kuluttajatuotteiden viennin saralla.

 

Remppapäivä


Pandat Lumi ja Pyry kertovat, että heillä on perjantaina 21.9. hieman pintaremonttia sisätarhoissaan. Siksi Lumi ja Pyry ottavat vieraansa vastaan ulkona. Välillä ehkä pitää päästä hetkeksi hoitotiloihin, mutta niissä käydään siinä tapauksessa vuorotellen. Näin ainakin toinen olisi yleisönsä nähtävillä siinäkin tilanteessa. Yleisön kulkua Pandatalon sisätiloissa ei ole rajoitettu. Myös pandalivekamera on 21.9. suunnattu vain ulkotarhoihin. Pandatalo on auki joka päivä klo 10-17.

 

Ähtäri Zoon Lumi täyttää 4 vuotta

Ähtärin Eläinpuistossa on lauantaina 22.9.2018 juhlapäivä. Isopanda Lumi täyttää 4 vuotta. Lumin syntymäpäivää juhlistetaan Pandatalossa tarjoilemalla syntymäpäiväkakkua Lumille noin klo 12. Tule mukaan!.

Jin Bao Bao, suomalaisittain Lumi, saapui Ähtäriin helmikuussa Pyryn kanssa Kiinasta. Alusta asti hyvin viihtyneet pandat ovat tuottaneet iloa jo yli 215 000 kävijälle. Pyry täytti jo kesällä 5 vuotta, nyt on Lumin vuoro juhlia. Lumi pyytää osoittamaan hänelle tarkoitetut muistamiset WWF:lle tähän https://oma.wwf.fi/suomalainen-luonto/5-9273 ja samalla kunnioittaa uutta kotimaataan.
 
Isopanda on uhanalainen eläin. Kiinan vuoristometsissä elää enää noin 2000 yksilöä ja pandojen suojelukeskuksessa CCRCGP:ssä ( China Center for Conservation and Research of Giant Panda ) 422 jättiläispandaa. Eri puolille maailmaa on pandojen suojelun vuoksi sijoitettu n. 60 pandaa, jotta laji säilyisi maapallollamme. Lumi ja Pyry on sijoitettu Suomeen, koska ilmasto ja Ähtärin Eläinpuiston metsäympäristö vastaa Sichuanin vuoristometsiä. Ähtäri on valikoitunut pandapariskunnan kodiksi myös Eläinpuiston tekemän hienon suojelutyökokemuksen ansiosta.  
 
Pandatalo on avoinna yleisölle joka päivä klo 10- 17.

 

 

Kattavalla jakeluverkostolla vahvistamme matkailuelinkeinon kasvun

 Matkanjärjestäjiä Alankomaista ja Saksasta on tänään Ähtärin matkailualueen ytimessä tutustumassa Ähtärin alueen palveluihin. Ähtäri on osa vieraille esiteltävää laajaa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Vaasa saaristoluontoineen sekä Seinäjoki ja Jyväskylä mm. kulttuuritarjonnallaan. Tutustumismatka on Visit Finlandin järjestämä ja matkassa yhdistyvät erilaiset teemat, kuten luonto, hyvinvointi ja elämykset. Samalla esitellään useampia mielenkiintoisia matkailukohteita.

Visit Finland tekee Suomea maailmalla tunnetuksi

Visit Finland tekee työtä kansainvälisen matkailun lisäämiseksi Suomeen. Strategian mukaisesti eri markkinoilla painotetaan eri toimenpiteitä riippuen mm. siitä, mikä on Suomen tunnettuus kyseisessä maassa.

”Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on mahdollisuus vielä parempaan liikevaihtoon matkailussa, jos myyntiketju on kunnossa”. Näin arvelee Visit Finlandin Keski-Euroopan markkinoiden asiakasvastaava Heli Saari. Visit Vaasan, Etelä-Pohjanmaan Matkailun sekä Ähtärin Eläinpuiston edustajat ovat samaa mieltä; ”matkailijalle on tärkeä saada mahdollisuus tutustua alueemme erilaisiin ja ainutlaatuisiin ympäristöihin."

Ähtärin matkailu esittelee luontoa, eläimiä ja elämyksiä

Tutustumismatkaan kuuluu tänään vierailu Ähtärin luonnonmukaisessa eläinpuistossa, Pandatalossa ja Farmilla. Alueen majoitus- ja ruokailumahdollisuudet ovat monipuolisia, samoin erilaiset aktiviteetit. Vieraat pääsevät kokeilemaan mm. fatbike –pyöräilyä luontoreitillä, kanoottimelontaa Hankavedellä, turvehoitoja, nokipannukahveja laavulla. Myös Valkeisen Loman porotilaan käydään tutustumassa, samoin Hirvi –mökkeihin, Naava Chalet –huoneistoihin ja Hotelli Mesikämmenen arkkitehtuuriin sekä palveluihin. Ähtäristä vieraiden matka jatkuu kohti Jyväskylää.
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karhuveljekset ottivat ison askeleen kohti aikuisuutta

Kaksi- ja puolivuotiaat karhupojat Kasper, Jesper ja Joonatan ottivat torstaiaamuna ison askeleen kohti aikuisen karhun elämää, kun koitti Mimmi-emosta vieroituksen aika. Mimmi on viime aikoina osoittanut kasvavissa määrin väsymisen merkkejä kolmen teinipojan kaitsemiseen, joten eläintenhoitajat katsoivat parhaaksi suorittaa vieroituksen nyt - hyvissä ajoin ennen talviunille vetäytymistä. Niinpä torstaina normaalien aamutoimien päätteeksi pojat menivätkin tuttuun ulkotarhaansa keskenään, Mimmin siirtyessä viereiseen tarhaan vanhemman poikansa Jakin seuraksi. Täyttä eroa emosta pojat eivät vielä joutuneet tekemään, sillä sisätiloissa karhuilla on näköyhteys toisiinsa ja ulkonakin äänet ja hajut kulkeutuvat väliseinän yli. Mimmi ja pojat pitävät ulkona yhteyttä toisiinsa puhisemalla ja pientä ihmettelyä lukuun ottamatta itsenäinen elo on alkanut sujua varsin rauhallisesti.

 

Ähtäri Zoon kuulumisia voi seurata nyt myös YouTubessa

Seuraa Ähtäri Zoon tuoreimmat kuulumiset omalta uutiskanavaltamme YouTubessa ja olet mukana arjessamme sekä juhlapäivinä. Katso kiinnostavimmat uutiset eläinpuiston elämästä

https://youtu.be/mTbfr5HyU9M

Osallistu myös ideointiin!

 

 

 

Remppapäivä


Pandat Lumi ja Pyry kertovat, että heillä on perjantaina 21.9. hieman pintaremonttia sisätarhoissaan. Siksi Lumi ja Pyry ottavat vieraansa vastaan ulkona. Välillä ehkä pitää päästä hetkeksi hoitotiloihin, mutta niissä käydään siinä tapauksessa vuorotellen. Näin ainakin toinen olisi yleisönsä nähtävillä siinäkin tilanteessa. Yleisön kulkua Pandatalon sisätiloissa ei ole rajoitettu. Myös pandalivekamera on 21.9. suunnattu vain ulkotarhoihin.

 

 

 

 

Uusi tekijä Ähtäri Zoon joukkoihin

Uusi keittiötoimenjohtaja


Ähtäri Zoon joukkoihin on liittynyt uusi tekijä, Hannu Nordlund. Hän toimii keittiötoimenjohtajana Ähtärin Eläinpuisto Oy:ssä ja Hotelli Mesikämmen Oy:ssä. Hannu on tullut Ähtäriin Ylläkseltä, missä hän on toiminut Hotelli Ylläshuminan keittiömestarina ja saanut tunnustuksena mm. kultaiset Le Cordon Bleu käädyt.

Hotelli Mesikämmenen uusi à la carte

Hannu ja koko kaarti esittelevät ylpeänä Hotelli Mesikämmenen uuden à la carten herkullisia vaihtoehtoja ja suun mukaisia juomia. ”Syödäkö pitkän vai pisimmän kaavan mukaan?”
Alkuruokavaihtoehtoina keitto syksyn kanttarelleista tai graavisiikatartar ja paahdettua saaristolaisleipää tai punajuuri-carpaccio lisukkeineen, unohtamatta hirviterriiniä…
Kun ruokahalu on alkupaloin sopivasti herätelty, voikin siirtyä itse asiaan; pääruokiin. Listalta voi tilata ylikypsää peuraa tai savustettua nieriää tai härän entrecôten annoksiin istuvine lisukkeineen. Tarjolla on myös vegaanipihvejä, paistettuine kasviksineen ja porkkana-slaw tai maistuisiko ehkä kermainen kanapasta tai kanttarellikeitto, tuore leipä ja voi?
"Haluatte varmasti valita myös jälkiruoan?"  -Oikein hyvin ajateltu, mustikkajäädyke mustikkakastikkeineen on ylistys puhtaalle luonnollemme ja kansainvälinen suosikki. Paistetut omenat ja vaniljajäätelö taattu herkku. Suklaamarkiisi ja vadelmasorbetti sekä salmiakkimoussea - on listalla makunystyröiden pyynnöstä, herkkujen herkku.

Rentoon herkutteluun 
Valitse näistä mieluisin:

 
Mesiburgeri
Briossisämpylä, burgerpihvi 180g, cheddarjuusto, hampurilaiskastike, marinoitu punasipuli, salaatti, tomaatti, lankkuperunat 

 
Vegaaniburgeri 
Briossisämpylä, kasvispihvi 100g, vegaanijuusto, porkkana-slaw, salaatti, tomaatti, lankkuperunat 

 
Bataattiranskalaiset, ketsuppi

 
Lasten hampurilainen
burgerpihvi 70g, cheddarjuusto, majoneesi, lankkuperunat 

 
Kanakori
lankkuperunat, paneroitu broilerin sisäfile, ketsuppi 

 
Pastaa ja jauhelihakastiketta, ketsuppi

 
Paneroitu porsaanleike, perunasose tai lankkuperunat 

  
Lankkuperunat, ketsuppi 


 

 

PANDAMATKAILIJOIDEN ODOTUKSET TÄYTTYIVÄT KESÄSESONGIN KESKELLÄKIN

 

 

Jopa 98 % Ähtärin matkailualueen kävijöistä kokee, että vierailu vastaa odotuksia tai ylittää ne. Kävijöistä 53 % tietää tulevansa Ähtäriin todennäköisesti myös uudelleen ja lähes 88 % suosittelisi aluetta melko tai hyvin todennäköisesti ystävilleen. Nämä tiedot selviävät Ähtärin matkailualueella teetetystä kävijätutkimuksesta, johon vastasi kesäviikkojen 30 - 31 aikana yht. 234 alueen asiakasta.

Kyseessä on seurantatutkimus helmikuussa Pandatalon avauduttua teetetylle kävijätutkimukselle. Eläinpuisto, pandat ja lapsille tarjottavat kokemukset ovat vahvistaneet asemaansa tärkeimpinä matkailijoiden tulomotiiveina alueelle. Kesätutkimuksen mukaan matkailijoiden rahankäyttö matkamuistojen ja muiden ostosten tekemiseen seudulla on lisääntynyt. Sen sijaan esimerkiksi majoitukseen kesämatkailijat kuluttavat talvea vähemmän rahaa.

Positiivista palautetta kävijät antoivat erityisesti alueen luonnosta ja ympäristöstä, viihtyisyydestä ja siisteydestä. Asiakkaat arvioivat palvelun kokonaisuutena hyväksi, keskiarvolla 4,1 (talvella 4,2). Kesätutkimuksen tulosta tukevat myös alueella kerättävän jatkuvan asiakaspalautteen tulokset: myös siinä yhteensä 1214 tähän mennessä vastannutta matkailijaa ja pandatalon vierailijaa ovat antaneet matkailualueelle saman arvosanan. -Tällä hetkellä vasta hiukan yli kolmannes kävijöistä hankkii lippunsa Pandataloon ja eläinpuistokierrokselle ennakkoon netistä, joten hetkellisiä jonoja lipunmyyntipisteelle on syntynyt väistämättä. Aluetta myös kehitetään jatkuvasti, mikä on näkynyt kävijöille esimerkiksi työmaakoneina tai muutoksena totuttuun puiston kierrossuuntaan. Merkityksellistä on se, että voimme nyt tutkimuksen pohjalta todeta onnistuneemme kokonaisuutena - olemme täyttäneet matkailijoiden odotukset keskellä kiireisintä kesäsesonkiakin, toteaa Ähtäri Zoo Panda Visit -hankkeen projektipäällikkö Satu Keski-Valkama.

Matkailijat toivovat lisää majoituskapasiteettia sekä oheispalveluita

Kehitettävääkin toki löytyy. Asiakkaat toivoivat panostuksia vapaa-ajanpalveluihin ja aktiviteetteihin, kahvila- ja ravintolatarjontaan sekä majoituspalveluihin. -Näihin kehittämiskohteisiin voidaan tarttua yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Ähtäri Zoo Panda Visit -hankkeessa tehdään työtä muun muassa aktiviteettitarjonnan kehittämiseksi, ja muita mielenkiintoisia suunnitelmia on linjattu mm. keväällä päivitetyssä Ähtäri Resortin kehittämisstrategiassa (Master Plan), Keski-Valkama toteaa.

Kesän Panda Visit -asiakastutkimuksen tilaajana toimi Ähtärin Eläinpuisto Oy:n ja Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke Ähtäri Zoo Panda Visit, joka saa rahoituksensa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta Euroopan maaseuturahastosta. Tutkimustuloksia hyödynnetään hankkeessa palveluverkoston ja yhteistuotteiden kehittämisessä. Tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen esittelee kävijätutkimuksen tuloksia hankkeen syksyn aloitustilaisuudessa ”Käyttäjälähtöisesti kv-markkinoille”, joka pidetään ke 5.9. klo 12-16 Ähtärissä FamilyGolfin klubiravintolassa.

Lisätiedot:

tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, p. 040 826 8183, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

projektipäällikkö Satu Keski-Valkama, Ähtäri Zoo p. 044 539 3550, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ähtäri Zoo Panda Visit -hanke (35781)

hankelogot 

 

 

Veneiden koeajotilaisuus Hotelli Mesikämmenen rannassa

Ähtäri Zoon yhteistyökumppani Karilainen Oy järjestää lauantaina 1.9. klo 11-15 Hotelli Mesikämmenen rannassa veneiden koeajotilaisuuden. Koeajettavina ovat vene mallit Husky R5+Yamaha F70 ja HUSKY R6+Yamaha F130 paketit, jokaiselle koeajajalle Finnmaster lahja. Karilainen Oy on tukenut Ähtäri Zoon toimintaa lahjoittamalla eläintenhoidon käyttöön mönkijät, joista toinen on käytössä vuoden ajan ja kyse on katetusta, lämmitettävästä mallista. Toinen mönkijä oli käytössä kesäsesongin ajan.

Teollisuusliitto viettää perhepäivää Ähtäri Zoossa 1.9.

Tulevana viikonvaihteena viettää Suomen suurin teollisuuden liitto perhepäivää Ähtäri Zoossa. Perheiden yhteisen päivän sisältö koostuu Pandatalovierailusta, tutustumisesta Zoon ja Farmin asukkaisiin sekä ruokailusta Hotelli Mesikämmenessä. Ähtäri Zoo on valmistautunut ottamaan vastaan n. 1200 vierastaan ryhmittämällä saapuvat vierailijat tulojärjestyksessä eri kohteisiin. Kaikille kävijöille halutaan taata mahdollisimman onnistunut vierailu. Perhepäivän viettäjien lisäksi kaikki kävijät ovat tervetulleita Ähtäri Zoohon myös ensi lauantaina, suosittelemme kuitenkin suunnittelemaan Pandatalo -vierailun klo 14 jälkeen.

Perhepäivää viettävät ovat mukana eläinten suojelutyössä
Ähtärin luonnonmukaisen eläinpuiston tärkeimpiä tehtäviä on kasvattaa eläinlajien ja luonnon tuntemusta. Myös kansainvälinen eläinsuojelutyö on tärkeä osa puiston toimintaa. Ähtäri Zoon mukana oleminen pandojen suojeluhankkeessa on kautta aikojen yksi Suomen tärkeimmistä panostuksista maailman luonnon monimuotisuuden säilyttämiseksi tuleville sukupolville. Suojeluhankkeisiin osallistuvat tahot, kuten Ähtäri Zoo, osallistuvat myös hankkeen kustannuksiin. Ähtäri Zoon asiakkaat ovat mukana suojelutoiminnassa pääsylipputulojen ansiosta.

Virtuaalinen opastuspalvelu asiakkaiden käytössä
Ähtäri Zoo tarjoaa ensimmäisenä eläinpuistona Suomessa virtuaalista opastuspalvelua eläinpuistokierroksella. Palvelu toimii siirtymällä älypuhelimella osoitteeseen www.ahtari.boordi.com ja klikkaamalla kierroksen varrelle sijoitettuja älykylttejä. Puhelimeen avautuu tietopaketti kyseisestä kohteesta. Eläintietouden lisäksi palvelu tarjoaa myös alueen kartan, videoita ja kuvia eläimistä. Puhelimessa tulee olla NFC –ominaisuus. Palvelun avulla voi suunnitella onnistuneen eläinpuistovierailun ja hankkia etukäteistietoa eri eläimistä.

 

 

Nuku yö ulkona -tapahtuma 8.9.


Suomen Latu haastaa lauantaina 8. syyskuuta suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Majoittua voi telttassa, tarpissa, laavussa tai vaikka kuusen alla. Tärkeintä on nauttia monimuotoisesta luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Kokemuksen voi jakaa  #nukuyöulkona -tunnisteella sosiaalisessa mediassa.

Ähtäri Zoo elää tapahtumassa mukana
Suomenselän Samoilijat sekä Ähtärinjärven Sydänyhdistys yhdessä järjestävät Ähtärin matkailualueen ytimessä, hyvien luontoreittien ja kauniin Hankaveden rannalla Roomuniemessä mahdollisuuden osallistua valtakunnalliseen tapahtumaan. Ähtärin Eläinpuisto elää tapahtumassa mukana tarjoten pidennetyn aukioloajan ja mahdollisuuden vierailla eläinpuistossa vielä illan hämärryttyä. Paikalla on myös eläinopas ja kiinnostava iltaruokinta alkaa klo 19:30 karhulasta, ruokinta ja opastus on myös ilveksien, lumileopardien ja ahmojen luona. Puistossa ei ole valaistusta, joten oma lamppu kannattaa ottaa mukaan.

 
Ähtäri Zoon aukioloajat ja pääsylippujen myynti 8.9.
Ähtäri Zoo avoinna klo 10 – 21, Pandatalo avoinna klo 10 - 17 ja Farmi klo 10 – 16. Yhdistelmälipun ostaneet voivat esimerkiksi vierailla Pandatalossa ja Farmilla iltapäivällä sekä illan tultua eläinpuistossa. Lipunmyynti suljetaan klo 17, eläinpuistoportit toimivat klo 21 saakka ja puistokierroksella voi viipyä aina klo 22 saakka.

Nuku yö ulkona –tapahtuma Ähtärin matkailualueen ytimessä, Roomuniemessä
Tapahtuman tavoite on saada erityisesti uusia ulkoilusta ja luonnosta kiinnostuneita ihmisiä kokemaan öinen luonto ja rohkaistumaan aitoon luonnossa liikkumiseen. Perheen pienimmille yötelttailu yhdessä omien vanhempien kanssa saattaa olla hetki, jota muistellaan vielä paljon vanhempanakin. Yön nukkuminen ulkona järjestetyssä tapahtumassa on helppoa ja turvallista, sillä tukena on joukko kokeneita samoilijoita. Tapahtuma alkaa 8.9. klo 12. Heti alussa voi osallistua hieman suuremman teltan pystytykseen ja samalla valita mieleisen paikan omaa yöpymistään varten. Tapahtuma loppuu 9.9. klo 12 mennessä.

Iltanuotio Roomuniemen kodalla
Klo 18 - 20 välisenä aikana on Roomuniemen kodalla iltanuotio, makkaranpaistoa ja Sydänyhdistyksen toimesta lettujen paistoa. Iltanuotiolla voi myös kuulla millaisia sävelmiä akustisista soittimista kajahtaa tummuvaan iltaan, eikä laulaminenkaan ole kiellettyä.

Lisätiedot:
Suomenselän Samoilijat, Kari Punkka Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ähtäri Zoo, Lea Lahtinen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

Ähtäri Zoossa on mahdollista saada opastusta virtuaalisesti


Ähtäri Zoo tarjoaa ensimmäisenä eläinpuistona Suomessa virtuaalista opastuspalvelua eläinpuistokierroksella. Palvelu toimii siirtymällä älypuhelimella osoitteeseen www.ahtari.boordi.com ja klikkaamalla kierroksen varrelle sijoitettuja älykylttejä. Puhelimeen avautuu tietopaketti kyseisestä kohteesta. Eläintietouden lisäksi palvelu tarjoaa myös alueen kartan, videoita ja kuvia eläimistä. Puhelimessa tulee olla NFC –ominaisuus.

Palvelun avulla voi suunnitella onnistuneen eläinpuistovierailun ja hankkia etukäteistietoa eri eläimistä.

Ähtäri Zoolle palvelun on tuottanut Cuuma Communications Oy. Ähtäri Zoo käyttää myös muissa viestintä- ja asiakaspalveluratkaisuissaan Cuuma Communaicationsin ratkaisuja ja palveluita.
Eläinten hyvinvoinnista kiinnostunut Cuuma Communications Oy lahjoitti Ähtäri Zoon ruskeakarhuille ja pandoille äskettäin pallot. Eläimet tarvitsevat jatkuvasti uusia virikkeitä, joten tämä oli tervetullut lahja eläinpuistolle.
Ähtärin luonnonmukaisen eläinpuiston tärkeimpiä tehtäviä on kasvattaa eläinlajien ja luonnon tuntemusta. Myös kansainvälinen eläinsuojelutyö on tärkeä osa puiston toimintaa. Esimerkiksi Ähtäri Zoon mukana oleminen pandojen suojeluhankkeessa on kautta aikojen yksi Suomen tärkeimmistä panostuksista maailman luonnon monimuotisuuden säilyttämiseksi tuleville sukupolville. Suojeluhankkeisiin osallistuvat tahot, kuten Ähtäri Zoo, osallistuvat myös hankkeen kustannuksiin. Ähtäri Zoon asiakkaat ovat mukana suojelutoiminnassa pääsylipputulojen ansiosta.

 

Karhuille ja pandoille iloinen yllätys

Cuuma Communications Oy luovutti tänään Ähtäri Zoon pandoille ja karhuille yllätyslahjat. Pandat Lumi ja Pyry, sekä kotoisat ruskeakarhumme saivat leikkeihinsä uudet, hienot pallot. Värikkäät pallot jätettiin ulkotarhaan, ja yleisö sai seurata eläinten innokasta tutustumista uusiin leluihinsa. Palloa piti heti haistella ja pyöritellä, yrittää litistää ja nitistää. Karhuveljeksillä tuli jopa pientä kinaa pallosta. Kaikki karhut kiittävät uusista leluistaan.

Sekä pandakarhut että ruskeakarhut ovat leikkisiä eläimiä, ja erilaisia virikkeitä tarvitaan. Haasteena on löytää karhun kestäviä leluja ja telineitä.Cuuma Communicationsin lahjoittamien pallojen pitäisi sekä kestää rajuja leikkejä pidemmänkin aikaa, koska samanlaisia palloja käytetään myös hevosilla.

Cuuma Communication Oy on Ähtäri Zoon yhteistyökumppani. Cuuma Communication Oy on puhelinoperaattori- ja kommunikaatiopalveluja tarjoava ohjelmistotalo, joka on toteuttanut Ähtäri Zoon asiakaspalveluratkaisut ja eläinpuiston ns.älykierroksen, l. puhelimeen ladattavan opastuksen https://ahtari.boordi.com/help

 

 

 

Ähtäri Zoo järjestää suuren pandasukkakilpailun

Ähtärin Zoo ja Lankava Oy ovat yhteistyössä julkistaneet kilpailun, jossa tarkoituksena on suunnitella panda-aiheiset sukat lapselle tai aikuiselle. Kilpailuaika on 15.8.-15.11.2018. Sukat voi valmistaa haluamallaan tyylillä ja materiaalilla. Raati valitsee 10 parasta sukkaparia, jotka pääsevät äänestykseen Ähtäri Zoon Facebook-sivuille. Yleisö saa valita voittajan äänestämällä.

Kilpailuun osallistuneet sukat osallistuvat myös näyttelyyn, joka pidetään Ähtäri Zoon tiloissa. Tämän jälkeen ne lahjoitetaan Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosastolle joululahjoiksi. Palkintoina kolmelle voittajalle lahjoittaa Lankava Oy:n lahjakortteja ja Ähtäri Zoo:n Pandalippuja.


Kilpailun säännöt

Kilpailutyön tulee olla ennen julkaisematon ja idean tekijän oma. Sukkaparin toteutustapa on vapaa ja valmistusmateriaalia ei ole mitenkään rajattu. Sukat voivat olla aikuisille tai lapsille. Aiheena ovat jättiläispandat.

Kilpailuaika on 15.8.-15.11.2018.

Valmiit työt toimitetaan osoitteeseen Ähtäri Zoo, Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri. Kirjoita kuoreen tunnus ”sukkakilpailu”. Muista liittää mukaan tarkat yhteystietosi; nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti.

15.11. mennessä toimitetuista sukista raati valitsee 10 mieleenpainuvinta työtä ja näistä voittajan valitsee yleisö. Äänestys tapahtuu sähköisesti Ähtäri Zoon Facebook-sivuilla. Sukat ovat esillä myös Zoon tiloissa järjestetyssä näyttelyssä. Sukkia ei palauteta, vaan ne lahjoitetaan Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosastolla Joulunsa viettäville perheille. Voittajat julkistetaan 30.11.2018.

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset ovat nähtävissä myös Ähtäri Zoon sähköisissä kanavissa.

Yleisöäänestyksen kolme eniten ääniä saanutta palkitaan upeilla palkinnoilla. Palkintoja ei voi vaihtaa käteiseksi tai muiksi palkinnoiksi.

1. Palkinto
Pandaloma kahdelle (250€)
Lankava-lahjakortti (150€)

2. Palkinto
Pandaliput kahdelle
Lankava-lahjakortti (100€)

3. Palkinto
Pandalippu yhdelle
Lankava-lahjakortti (50€)

Lisätietoja
ÄHTÄRI ZOO, Sirpa Leinonen Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri p. 030 621 52 38, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. www.ahtarizoo.fi

Kilpailun järjestää
Ähtäri Zoo yhteistyössä Lankavan kanssa

Ähtäri Zoolla nyt oma pandaseteli

Tänään julkaistiin Ähtäri Zoon nollaseteli, jonka etupuolelella komeilevat Pandatalon asukkaat Lumi ja Pyry. Keräilijöille ja matkamuistoksi sopiva seteli on myynnissä Zoo Shopilla kahden euron hintaan.

Värikkäät nollasetelit ovat kovaa vauhtia nousemassa postikorttien ja muiden perinteisten matkamuistojen rinnalle. Ne eivät käy maksuvälineinä, mutta ne painetaan Ranskassa viralliselle eurosetelipaperille turvatekijöineen päivineen: hologrammi, turvalanka, vesileima jne. Juoksevassa numeroinnissa ensimmäinen kirjain kertoo tilaajamaan, Suomen osalta kirjain on ”L”. Nollaseteleiden symbolinen arvomerkintä on 0 euroa, mutta rajallisten painosmäärien myötä keräilyarvo on jotain aivan muuta. Kuva-aiheita on joka lähtöön, mutta kaikkien nollaseteleiden kääntöpuolella on yhteinen kuva-aihe. Siinä näkyy sommitelma Euroopan tunnetuimmista monumenteista.

Pandaseteli

Uusi kuntosali avattu Hotelli Mesikämmenessä

Hotelli Mesikämmenen yhteydessä on nyt myös kuntosali, joka on avoinna klo 9 – 20. Kuntosalin käyttö sisältyy hotellin asukkaiden huonehintaan, muille hinta on 10 €/kerta. Avain Hotelli Mesikämmenen vastaanotosta. Salilla perusvarustuksen lisäksi myös kolme spinning-pyörää ja virtuaaliohjattu spinning. Kuntosalilta suora yhteys Nallenpolulle alku- tai loppuverryttelyyn.

 

 

 

 

Kesäaktiviteetteja tarjolla Ähtärissä joka viikko 11.8. saakka!

Tutustu ähtäriläiseen luontoon ja maisemiin rennolla tavalla! Varaa paikkasi netistä ennakkoon, viimeistään 2 tuntia ennen toteutusta.

Fatbike-pyöräretki "Oravan pyöräilyt" 52 €/ hlö

Tiistaisin klo 18, kesto 2 tuntia. (ti 10.7., 17.7., 24.7., 31.7., 7.8.). Sopii peruskuntoisille - reitin vaativuus valitaan osallistujien tason mukaan. Retkellä tutustutaan maastopyöräilyyn ja matkailualueen vaihtelevaan maastoon / maastoreitteihin. Pyöriä yht. 5 kpl aikuisille ja 2 kpl n. 130-160 cm kokoisille lapsille. Lähdöt Hotelli Mesikämmenen edustalta.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen lähtöä: klikkaa tästä!

Joogakarhun joogatunti 12 €/ hlö

Keskiviikkoisin klo 16, kesto 1 tunti (ke 11.7., 18.7., 25.7., 1.8., 8.8.). Ähtärin joogaavien karhujen insporoimana lähdetään nyt joogaamaan luonnonhelmaan. Huonolla säällä hakeudumme sisätiloihin. Soveltuu kaikentasoisille. Ohjelmaa ei ole varsinaisesti suunnattu lapsille, mutta lapset voivat osallistua huoltajan seurassa, oman mielenkiinnon mukaan. Toteutus Hotelli Mesikämmenen lähistöllä.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen toteutusta: klikkaa tästä!

"Mäyrän mietteet" Mindfulness-tuokio 8 €/ hlö

Torstaisin klo 14, kesto n. 30 min (to 12.7, 19.7., 26.7., 2.8., 9.8.). Hengähdä hetkeksi ulkona ja opettele kuuntelemaan itseäsi ja kehoasi. Soveltuu kaikille, jota voivat istua rauhassa paikallaan ohjelman ajan. Toteutus Hotelli Mesikämmenen lähistöllä.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen toteutusta: klikkaa tästä!

Kajakkiretki "Majavan melonnat" 38 €/ hlö

Torstaisin klo 20, kesto n. 2-2,5 tuntia (to 12.7., 19.7., 26.7., 2.8., 9.8.). Kesäillan kajakkiretkellä opitaan melonnan saloja ja tutustutaan Hankaveden upeisiin maisemiin ammattitaitoisen ohjaajan johdolla. Aiempaa melontakokemusta ei tarvita. Alaikäiset huoltajan suostumuksella. Kajakit soveltuvat henkilöille kokoa S-XL ja iältään n. 13-vuotiaasta ylöspäin. Lähtö Hotelli Mesikämmenen lähistöltä.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen toteutusta: klikkaa tästä!

Pandamainen aamu Tai-Chi-Kung -tunti 12 €/ hlö

Perjantaisin klo 9, kesto 1 tunti (pe 13.7., 20.7., 27.7., 3.8., 10.8.). Opettele ottamaan rennosti pandojen tapaan! Starttaa lomapäivä ulkona rentouttamalla keho ja mieli taiji-harjoitteilla. Sopii kaikentasoisille. Ohjelmaa ei varsinaisesti ole suunnattu lapsille, mutta lapset voivat osallistua huoltajan seurassa, oman mielenkiinnon mukaan. Toteutus Hotelli Mesikämmenen lähistöllä.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen toteutusta: klikkaa tästä!

Sup-melontaretki "Saukon suppailut" 20 €/ hlö

Lauantaisin klo 12, kesto n. 1,5 tuntia (la 21.7., 28.7., 4.8., 11.8.). Opettele SUP-lautailun tekniikkaa ja nauti samalla upeista järvimaisemista. Uusi lajikokeilu ja loistavaa liikuntaa! Toteutus Ähtärinjärvellä n. 15 min ajomatkan päässä eläinpuistolta.

Varaukset netistä, viim. 2 tuntia ennen toteutusta: klikkaa tästä!

Ohjelmat toteutetaan, jos niihin on tullut varauksia netin kautta viim. 2 tuntia ennen lähtöä, pidätämme oikeudet sisällön ja aikataulujen muutoksiin.

Panda Charity Open pelataan Ähtärin Golf -kentällä 3.8.

Ähtärin Golf -kentällä pelataan Panda Charity Open- hyväntekeväisyyskilpailu.

Ähtäri Golfin, Ähtäri Zoon ja Ähtärin kaupungin yhteistyönä toteutettavassa tapahtumassa pelaavat 3 hengen joukkueet. Illalla järjestettävässä gaalassa Hotelli Mesikämmenessä luovutetaan shekki sairaalan edustajalle.

Kilpailusta saatavat varat luovutetaan lyhentämättömänä Seinäjoen keskussairaalan lastentautien yksikölle tarkoituksena hankkia sinivalohoitolaite. Laitetta tarvitsee, kun vastasyntyneiden vauvojen veren bilirubiiniarvot ovat liian korkealla.

Ähtäri Zoo ja pandat Lumi ja Pyry toivottavat onnea kaikille kilpailuun osallistuville.

 

 Metsäpalovaroitus on voimassa

Metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti. Tulenteko myös eläinpuiston alueella on kielletty eivätkä grillauspaikat ole käytössä.

Forest fire warning 
A forest fire warning in Ähtäri Zoo is in force. Danger of forest fires is pronounced due to soil dryness. In case of windy weather forest fires spread quickly.

 

Ähtärin Eläinpuiston tuloväylän kunnostus

Ähtärin Eläinpuiston tuloväylän (n. 1 km) jyrsintä ja asfaltointi tehdään maanantaina 16.7. ja tiistaina 17.7. Maanantaina liikenne ohjataan normaalia tuloreittiä pitkin, pyydämme asiakkaita huomioimaan, että tiellä on myös työkoneita. Tiistaina liikenne ohjataan Zoo Campingin kautta. Alueella on liikenteenohjaus reitin alussa ja myös parkkipaikoille. Keskiviikkona ja torstaina asfaltointi jatkuu kevyen liikenteen väylällä.

 

 

 • finnish travelgala2018 vuoden matkailualan tulokas
 • fi FI 2x
 • flowpark ahtarizoo
 • luoman hirvimokit
 • honkiniemi
 • naavaresort
 • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot