• instagram
  • instagram

Maistuuko paikallinen bambu pandalle?

 

Kotimaista bambua pandojen maisteltavaksi 15.11.2018

  • mediainfo klo 14.45 pandatalon kahviossa. Maistatus alkaa klo 15.00

   

ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle Leader -hankkeessa on käytännön koeviljelmin selvitetty bambun kasvatuksen haasteita ja lähibambun tuotantoedellytyksiä.   Tilaisuudessa selviää miten kotimainen bambu maistuu pandoille. Bambun koekasvattajat tuovat pandojen maisteltavaksi seitsemää lähialueella kasvanutta bambulajia (kasvattajat tuovat bambumaistiaisia lajitteluun klo 14.00 alkaen)

Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle -hankkeen koekasvatuksissa on ollut kolmen vuoden aikana yli 20 lajia. Parin talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia. Hankkeessa on ollut mukana yli kolmekymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta.

Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta. Pandojen suosimat vuoristobambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen. Suurimmat erot vuoriston ja suomalaissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa. Suomessa bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevätalven kuivattavat tuulet. Lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta pakkasenkestävimmät lajit versovat keväällä uudestaan, mikäli juuriston ei pääse jäätymään.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan. Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena. Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista. Mätästävät lajit (Fargesiat) ovat hankkeen kokemusten mukaan erittäin talven kestäviä. Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachyset ja Pseudosasat ) kestävät hieman heikommin pakkasta, mutta tuottavat satoa nopeammin ja enemmän kuin Fargesiat.

Pandojen maisteltavina ovat lajit Phyllostahcys aureosulcata (3 eri lajiketta), Phyllostachys bissetii ja Phyllostachys nuda sekä Pseudosasa japonica (2 eri lajiketta) . Hitaammin kasvavat Fargesia lajit pääsevät koemaistatukseen vasta kesällä 2019.

Bambua pandalle –hanke on kolmevuotinen (2016-2018 ) Leader-kehittämishanke, jonka rahoittaa Kuusiokuntien kehittämisyhdistys Kuudestaan ry. Hankkeelle haetaan jatkoaikaa vuodelle 2019.

Lisätietoja:                         Jari Luokkakallio

Bambua pandalle hanke

ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh 0400-297235

 

 

  • flowpark ahtarizoo
  • luoman hirvimokit
  • honkiniemi
  • naavaresort
  • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot