• instagram
  • instagram

Eteläpohjalainen bambu maistui Lumille ja Pyrylle

Etelä-Pohjanmaalla on kehitetty bambunkasvatusta Ähtärin Pyry- ja Lumi-pandojen ravinnon turvaamiseksi. Torstaina eteläpohjalaistiloilla kasvatettua bambua maistatettiin ensi kertaa pandoille hyvällä menestyksellä. Bambua pandalle -hankkeessa on käytännön koeviljelmin selvitetty bambun kasvatuksen haasteita ja lähibambun tuotantoedellytyksiä. Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Etelä-Pohjanmaalla on ollut koekasvatuksessa kolmen vuoden aikana yli 20 lajia.  Parin talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia.  Koekasvattajia on ollut 30  Ähtäristä ja sen lähialueelta.

Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta.  Pandojen suosimat vuoristobambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen.  Suurimmat erot vuoriston ja suomalaissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa.  Suomessa bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevätalven kuivattavat tuulet.  Lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta pakkasenkestävimmät lajit versovat keväällä uudestaan, mikäli juuriston ei pääse jäätymään.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan.  Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena.  Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista.    Mätästävät lajit (Fargesiat) ovat hankkeen kokemusten mukaan erittäin talven kestäviä.  Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachyset ja Pseudosasat ) kestävät hieman heikommin pakkasta, mutta tuottavat satoa nopeammin ja enemmän kuin Fargesiat.

Pandojen kotivuoriston luonnon säilyttäminen on yksi keskeisimmistä Kiinan ympäristöhankkeista, ja työtä tukevat mm. YK:n yleissopimus luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, Conservation International, WWF sekä kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n lajiensuojeluohjelma yhteistyössä johtavien eläinpuistojen kanssa.

Ähtäri Zoo ja Kiinan metsähallitus ovat allekirjoittaneet 15-vuotisen sopimuksen osallistumisesta jättiläispandojen ja Qionglai-Minshanin metsäluonnon suojeluun. Ähtäri Zoo rahoittaa sopimusaikana pandavuoristojen luonnonsuojeluhankkeiden toteuttamista.

LISÄTIETOJA: Jari Luokkakallio, Bambua pandalle-hanke, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh 0400 297 235

 

  • flowpark ahtarizoo
  • luoman hirvimokit
  • honkiniemi
  • naavaresort
  • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot