• instagram
  • instagram

Etsintäkuulutus: kasvaako sinun puutarhassasi ähtäriläinen Mummon puu?

Puu on onnellisesti löytynyt! 


Ähtäri Zoo Farmi on eläinpuistokierroksen lopussa sijaitseva kotieläintila, jossa palataan menneeseen aikaan ja vaalitaan alkuperäisiä suomalaisia lajeja. Laitumella märehtivä suomenkarja, vikkelät suomenvuohet ja jyviä nokkivat maatiaiskanat ovat osa perinnemaisemaa, joka koostuu sekä rakennuksista, eläimistöstä että pihapiirin kasvistosta.
Yhtä lailla farmilla halutaan tuoda esiin maatiaiseläinten lisäksi myös kasveja, jotka ovat osa elävää kulttuuriperintöämme. Farmin puutarhassa kasvaa peruna ja raparperi, talonnurkalla lipstikka ja juhannusruusu. Herukkapensaiden läheisyyteen haaveillaan omenapuita, ja etsinnässä on ähtäriläinen omenalajike, viralliselta nimeltään Mummon puu. Kyseisiä taimia on kyselty eri paikoista toistaiseksi tuloksetta. Paikalliset puutarhakasvien kannat unohtuvat helposti uusien lajikkeiden yleistyessä, mutta arvokkaan paikallisen kasviperinnön säilyttämiseksi kannattaa olla hereillä.
Koska taimia ei tunnu Mummon puusta ihan helposti löytyvän, Farmilla haaveillaan kyseisen lajin saamisesta pihaan varttamisen avulla. Varttaminen tarkoittaa sitä, että lisäykseen halutusta, vanhasta omenapuusta leikataan talvella ohut oksa puun ollessa lepotilassa. Leikattu oksa liitetään perusrunkoon kasvukauden kynnyksellä. Oksa ja runko kasvavat yhteen, ja näin saadaan uusi puu.
Jotta farmille saataisiin perinteinen ähtäriläinen omenapuu, etsintäkuulutammekin nyt ihmisiä, joiden puutarhassa tämä puu kasvaa.
Mikäli tunnistat etsimämme lajikkeen ja tiedät jonkun, jolla kyseinen puu kasvaa, ilmianna hänet meille! Varttamista varten tarvitsemme puusta oksan ja leikkaaminen tullaan tekemään ensi talvena, kun omenapuu on lepotilassa.
Yhteystiedot
Asta Kestinmäki
p. 0447021029
asta.kestinmaki(a)ahtarizoo.fi

Puu on löytynyt ja löytää tiensä Ähtäri Zoo Farmille.

  • flowpark ahtarizoo
  • luoman hirvimokit
  • honkiniemi
  • naavaresort
  • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot