• instagram
  • instagram
Pikkupanda - Ähtäri Zoo

Kattbjörn

Ailurus fulgens

Kattbjörnen (Ailurus fulgens), också kallad mindre panda eller röd panda, är ett däggdjur av ordningen rovdjur och den enda nu levande arten i sitt släkte och sin familj. Den när sig mest av växter och dess huvudsakliga föda är bambuskott, men kattbjörnar äter också gräs, rötter, frukt och insekter. Kattbjörnen är aktiv under skymningen och lever ensam eller i par. Honan föder 1–4 blinda ungar.

Kattbjörnen är akut hotad och utbyte av djur mellan djurparker syftar till att trygga kattbjörnens genbank. Inom programmet för skydd av kattbjörnen beaktar man extra omsorgsfullt stamboken för arten och koordinerar omflyttningarna mellan djurparkerna. Den rödpälsade kattbjörnen påträffas i det vilda enbart i Himalayabergen, på upp till 2 200–4 800 meters höjd, i sydligaste Kina och i norra Myanmar. Arten minskar ofrånkomligen eftersom den bland annat hotas av tjuvskytte samtidigt som dess naturliga livsmiljö förstörs av urbaniseringen.

Rödlistning

Sårbar (VU).

Bildgalleri

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot