• instagram
  • instagram

DJURPARKSETIKETT

SÅ HÄR SKA DU UPPTRÄDA I DJURPARKEN

 

1) RÖR DIG LUGNT

Om du närmar dig stängslen lugnt har du bäst möjligheter att se djuret. Djuren skräms av stora och snabba rörelser, och ett skrämt djur håller sig gömt. Cyklar, rullskridskor och skateboardar bör lämnas utanför portarna till djurparken.

 

2) TALA MED TYST RÖST 

I närheten av djuren ska man helst vara så tyst som möjligt. Då kan de komma till stängslet alldeles intill de människor som står där. Särskilt inomhus, såsom i Pandahuset och ladugården i Farmen, uppstår det lätt buller, och framför allt pandorna stressas av kraftiga ljud. På ”trafikljusen” inne i Pandahuset kan du följa med huruvida ljudnivån inne i huset är lämplig (grönt ljus) eller för högt (rött ljus).

 

3) MATA INTE DJUREN

Varje djur har sin egen diet som håller det friskt och välmående. Överätande är inte bra för djur heller.

 

4) SE TILL ATT HÅLLA ETT LÄMPLIGT SÄKERHETSAVSTÅND

Att man lutar sig mot eller pressar fingrarna genom stängslet innebär för djuren att man inkräktar på deras utrymme, och de kan försvara sig till exempel genom att bitas eller sparka.

 

5) LÄMNA DINA SÄLLSKAPSDJUR HEMMA

Djuren i djurparken kan stressas om de ser eller känner lukten av ett främmande djur. Också ditt eget djur kan reagera på oväntade sätt på de främmande djuren.

 

6) PLOCKA INTE MED DIG SOUVENIRER FRÅN NATUREN

Skada inte de växter som växer i djurparken, eller vilt levande djur utanför stängslen. Till exempel är det förbjudet att plocka delar av träd eller mossa utan markägarens tillstånd. Om du vill ha med dig en souvenir från Ähtäri Zoo kan du besöka vår souvenirshop.

 

7) LÅT NATURENS EGNA LJUD LUGNA DIG

Lämna alla dina musikapparater hemma och koncentrera dig på de ljud du hör runt om dig. Då får du ut så mycket som möjligt av upplevelsen.

 

8) KOM IHÅG ATT SLÄNGA SKRÄP I SKRÄPKORGARNA

Vi håller naturen ren och respekterar dess invånare. Det är viktigt att komma ihåg både i djurparken som utanför den. Om alla ser till att kasta sitt eget skräp i skräpkorgarna, trivs både djurparkens invånare och dess besökare bättre.

 

9) RÖKNING TILLÅTS ENDAST VID ANVISADE PLATSER

Rökning tillåts endast på anvisade platser avsedda för ändamålet. I resten av parken är rökning absolut förbjudet. Rökplatserna finns i närheten av utterhörnan, intill kaféet Kaakkolammen kahvila och vitsvanshjortarnas inhägnad. Platserna är tydligt markerade och utrustade med askkoppar.

 

10) TÄNK DIG I DJURENS STÄLLE

Kom ihåg att djurparken är djurens hem. Bemöt djuren så som du själv skulle vilja bli bemött om du vore i deras ställe. Djuren behöver ibland vilostunder från människors blickar, och särskilt mödrar som nyligen fött vill dra sig tillbaka för att i lugn och ro ägna sig åt sina ungar. Genom att iaktta djurparksetiketten medverkar du till djurens välbefinnande.

     

TACK FÖR ATT DU VISAR NATUREN RESPEKT!

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot