Lintuharrastus vie luontoon
Lintuharrastus on oiva tapa tarkkailla luontoa ja tutustua samalla erilaisiin elinympäristöihin, villin elämän vuodenaikaisvaihteluihin sekä lintujen käyttäytymiseen. Lintujakin voi harrastaa monella eri tavalla: linturetkillä, erilaisiin laskentoihin osallistumalla, muutto- tai ruokintapaikkoja tarkkailemalla, bongaamalla, valokuvaamalla, piirtämällä ja lintujensuojelulla. Useimmiten lintuharrastajat tekevät näistä useampaa, eikä kahta samanlaista lintuharrastajaa varmasti löydykään. Harrastus ei vaadi suuria investointeja, sillä alkuun pääsee kiikareiden, lintukirjan ja havaintopäiväkirjan hankinnalla. Myös puhelimeen saa erilaisia appejä, joiden avulla äänien opettelu käy helpommin. Lisäksi ympäri maata järjestetään erilaisia lintukursseja ja esimerkiksi BirdLife Suomen jäsenyhdistyksillä on aktiivista toimintaa, jonka avulla harrastukseen on helppo sujahtaa.
Muistettava kunnioittaa harrastuksen kohdetta
Mikäli lintuharrastuksen haluaa aloittaa omatoimisesti, voi sen tehdä helposti esimerkiksi oman pihan ruokintapaikalla tai linturetkillä lähiluontoon. Linnut ovat siitä kiitollinen eläinryhmä, että niitä on lähes kaikkialla. Pääsääntö on se, että ei kiirehdi. Lintujen katseluun ja niiden tuntomerkkien opetteluun kannattaa käyttää aikaa, ja edetä vähitellen, laji kerrallaan. Lintulajin tunnistaminen perustuu yleensä useampaan havaittuun tuntomerkkiin, jotka yhdessä sopivat vain jollekin tietylle lajille. Siksi aivan tavalliset peruslajit on hyvä opetella hyvin, sillä uusien lajien oppiminen perustuu jo opittuihin lajeihin. Lintujen ruumiinosien ja eri höyhenalojen nimet on myös hyödyllistä opetella, niin ymmärtää lintukirjojen käyttämät käsitteet. Havainnoista kannattaa pitää havaintopäiväkirjaa, kuvailemalla tuntomerkkejä ja piirtämällä niitä ylös. Mutta harrastitpa lintuja miten tahansa, on muistettava kunnioittaa harrastuksen kohdetta; liikkua hiljaa ja rauhallisesti, ja antaa tilaa linnun luontaisella käyttäytymiselle.
Lintubongaus
Mitä se lintubongaus sitten on? Bongaamisella tarkoitetaan erilaisten uusien lintulajien laskemista, se on eräänlaista havaintopisteiden keräilyä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mennään katsomaan jotain tiettyä lintuyksilöä, jonka tiedetään olevan jossain tietyssä paikassa. Kaikki lintuharrastajat eivät siis ole bongareita! Kaikille lintuharrastajille on kuitenkin yhteistä lintujen ja niiden elinympäristöjen tilasta kannettu huoli. Ihmisen vaikutuksesta on elinpiirejä kadonnut ja pirstaloitunut, monimuotoisuus on vähentynyt ja lajeja kuollut sukupuuttoon. Jokainen lintuharrastaja voi vaikuttaa asioihin ilmoittamalla havainnoistaan, osallistumalla luonnonsuojeluun ja ihan vain laittamalla pönttöjä ja talviruokintapaikkoja linnuille.