Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Kiljuhanhi

Anser Erythropus

Kiljuhanhi on yksi Pohjoismaiden uhanalaisimpia pesimälintuja, se kuuluu romahdusmaisesti vähentyneiden lintulajiemme joukkoon. Laji on Tunturi-Lapin pesimälintu, joka on viimeksi todistetusti pesinyt Suomessa kesällä 1995. Tämänhetkinen kannanarvio Suomessa on 0–5 paria ja Pohjoismaissa 30–35 paria. Kiljuhanhi oli yleinen ennen toista maailmansotaa, ja oli tällöin Tunturi-Lapin runsaslukuisin hanhilaji.

Laji elää tunturialueilla tunturivesistöjen tuntumassa ja on varsinkin pesimäaikaan hyvin arka. Se on kasvinsyöjä kuten muutkin hanhet. Poikaset syövät myös hyönteisiä. Kiljuhanhi ei talvehdi tunturialueilla, vaan se muuttaa kaakkoon Mustanmeren ja Kaspianmeren seuduille Etelä-Venäjälle ja Kazakstaniin.

Kiljuhanhi muistuttaa tundrahanhea, mutta on pienempi ja sirompi. Parhaat erottavat tuntomerkit ovat pieni vaaleanpunainen nokka sekä keltainen silmärengas.

 

Kiljuhanhi Ähtärin eläinpuistossa

Tutustu eläinpuiston kiljuhanhiin paremmin tilaamalla lajikohtainen opastus puhelimitse 030 621 5444 tai sähköpostilla sales@ahtarizoo.fi!

 

Uhat

Kiljuhanhi on Suomessa äärimmäisen uhanalainen (CR) ja maailmalla vaarantunut laji (VU). Kiljuhanhea uhkaa liiallinen metsästys etenkin muuttolevähdys- ja talvehtimisalueilla. Lisäksi laji on muista hanhista poiketen riippuvainen matalakasvuisista luonnonniityistä, jotka vähenevät koko ajan. Kiljuhanhen metsästys edistää kannan taantumista.

 

Suojelu

Kiljuhanhen pelastamiseksi on meneillään monia erilaisia projekteja. Muuttomatkan varrelle on esimerkiksi perustettu suojelualueita ja paikallista väestöä on valistettu kiljuhanhen uhanalaisuudesta.

Kiljuhanhista

Lahko

Sorsalinnut - Anseriformes

Heimo

Sorsat, hanhet ja joutsenet - Anatidae

Levinneisyys

Pohjoismaista Itä-Siperiaan asti.

Ravinto

Kasvinsyöjä. Ranta- ja vesikasvit, marjat, siemenet.

Koko

Paino 1,5-2 kg. Pituus 55-63 cm, siipien kärkiväli 120-135 cm.

Poikasten lkm

5–7 munaa toukokuussa, haudonta-aika 25–28 vrk.

Elinikä

N. 12 vuotta.

Uhanalaisuusluokitus

Maailmalla VU eli vaarantunut. Suomessa CR eli äärimmäisen uhanalainen.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Ähtäri Zoossa ja Hotelli Mesikämmenessä järjestetään kevään aikana useampi kurssi, joilla pääsee opettelemaan uusia taitoja niin luontokuvauksen,…
Talvilomalla on mahdollisuus oppia uutta, saada ainutlaatuisi kokemuksia ja tavata eläinpuiston eläimet lähietäisyydellä 8-13-vuotiaille suunnatuilla päiväleireillä 25.-28.2.2025….
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.