Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Metsämyyrä

Myodes glareolus

Tiedätkö, mikä on Suomen yleisin nisäkäs? Vastaus on metsämyyrä. Se asuttaa Suomea koko maassa Pohjois-Lappian lukuunottamatta. Metsämyyriä arvioidaan asuvan maassamme noin 300 miljoonaa yksilöä! Metsämyyrä viihtyy yleisimmin metsissä, metsien ja soiden reunoilla ja hakkuuaukeilla sekä myös puutarhoissa. Tiheä aluskasvillisuus on oleellinen kaikissa elinympäristöissä. Talvisin metsämyyrää voi tavata myös sisätiloista esim. ulkorakennuksista ja ullakoilta. Metsämyyrä on aktiivinen läpi vuoden ja kaikkina vuorokauden aikoina, aktiivisimmillaan se on kesällä aamu- ja iltahämärissä. Vikkelä metsämyyrä kiipeää ja hyppii ketterästi, ja voi kiivetä korkeallekin puuhun. Metsämyyrällä on pidempi häntä kuin peltomyyrällä, joka on toinen yleinen myyrälaji Suomessa. Lisäksi metsämyyrällä on punaruskea selkäpuoli, peltomyyrällä puolestaan selkä on harmaanruskea.

 

Metsämyyrä Ähtärin eläinpuistossa

Tutustu eläinpuiston metsämyyriin paremmin tilaamalla lajikohtainen opastus puhelimitse 030 621 5444 tai sähköpostilla sales@ahtarizoo.fi!

Tehokas lisääntymään

Metsämyyrä on tehokas lisääntyjä. Se saavuttaa sukukypsyyden jo 1-2 kuukauden iässä ja pystyy tekemään 2-4 pesuetta vuodessa. Yhdessä pesueessa syntyy keskimäärin 3-9 poikasta. Poikaset itsenäistyvät jo kolmiviikkoisina. Metsämyyrän lisääntymisaika ulottuu yleensä huhtikuusta syys-lokakuuhun. Kausi voi pidentyä silloin, kun ruokaa on tarjolla runsaasti tai talvi on leuto.

 

Kannanvaihtelua

Vaikka monelle myyrä ei ole toivottu asukas kotipihan ympäristössä, on jokaisella lajilla paikkansa ja tehtävänsä. Jos myyriä ei olisi, ei todennäköisesti olisi sen saalistajaa lumikkoa. Lumikkoa ravintonaan käyttävien pöllöjen ja kettujen määrä olisi tällöin nykyistä huomattavasti vähäisempi, mikä taas vaikuttaisi suurpetojen esiintymiseen. Metsämyyräkannat vaihtelevat suuresti, yleensä noin neljän vuoden sykleissä. Huippuvuotta seuraa kannan romahdus ja vähitellen myyräkanta lähtee jälleen kasvuun.

Metsämyyristä

Lahko

Jyrsijät - Rodentia

Heimo

Myyrät - Cricetidae

Levinneisyys

Lähes koko Eurooppa, Venäjän keskiosiin saakka. Suomessa lähes koko maassa Pohjois-Lappia lukuunottamatta.

Ravinto

Metsäkasvien vihreät lehdet, silmut, varret, norkot, kukat, marjat, hedelmät, siemenet, pähkinät. Pieniä määriä juuria, sieniä ja selkärangattomia.

Koko

Paino 15-40 g. Pituus 8-13 cm, josta häntä 3,7-7 cm.

Poikasten lkm

Vuodessa 2–4 pesuetta, 3–9 poikasta.

Elinikä

2 vuotta, tarhaoloissa 3 vuotta.

Uhanalaisuusluokitus

LC eli elinvoimainen.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Entinen Pandatalo on myyty Vieraile ja välität ry:lle, joka perustaa rakennukseen uhanalaisten lajien suojeluun keskittyvän ympäristökasvatuskeskuksen. Talon…
Ähtäri Zoon karhut ovat alkaneet jo kolkuttelemaan talvipesänsä ovia, ja niiden talviuni on hiljalleen päättymässä! Tämän viikon…
Ähtäri Zoossa ja Hotelli Mesikämmenessä järjestetään kevään aikana useampi kurssi, joilla pääsee opettelemaan uusia taitoja niin luontokuvauksen,…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.