Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Pikkupanda

Ailurus fulgens

Pikkupanda eli kultapanda tai kissakarhu on erikoinen eläin, sillä se ei ulkonäkönsä ja elintapojensa perusteella vaikuta kuuluvan mihinkään ryhmään ja samalla siinä on piirteitä useista tutuista eläimistä. Se syö bambua kuten panda, sen liikkeet ovat kissamaiset ja samalla siinä on kuitenkin jotain karhumaista. Pikkupanda ei ole sukua millekään näistä ryhmistä, vaan se on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji. Toisinaan pikkupandoja kutsutaan myös tuliketuiksi.

 

Kaulaliina

Läheisintä sukua se on puolikarhuille, kuten pesukarhulle, johon sen voi yhdistää raidallisen häntänsä perusteella. Pitkä häntä auttaa tasapainoilussa sekä lämmittää kylmällä ilmalla. Usein meidänkin pikkupandamme ovat käpertyneet kuusen oksalle nukkumaan ja kietoneet häntänsä nenänpäätä lämmittämään.

Bambua ruokalistalla
Tämän kasvinsyöjän pääravintoa ovat bambunversot ja lehdet, mutta ne syövät myös ruohoa, juuria, hedelmiä ja hyönteisiä. Bambu on ravinneköyhää, joten suuri osa vuorokaudesta menee energiansäästämiseen eli toisin sanoen nukkumiseen. Tiheä ja paksu turkki saa pikkupandat näyttämään painavimmilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan; ne painavat keskimäärin 3-6 kg.

 

Yksinhuoltaja

Pikkupanda on hämäräajan eläin ja se elää usein yksinään paritteluaikaa lukuun ottamatta. Laji elää luonnossa noin kahdeksan vuotiaaksi. Naaras synnyttää 1 – 4 sokeaa poikasta. Uros ei juurikaan osallistu poikasten hoitoon.

 

Suojelu

Pikkupanda on erittäin uhanalainen eläinlaji, ja eläintarhojen välisillä siirroilla turvataan pikkupandojen geneettisen perimän säilyminen. Suojeluohjelmassa huolehditaan tarkasti eläinten kantakirjoista ja koordinoidaan eläinten siirrot eri tarhojen välillä. Tarkkaa luonnonvaraisten yksilöiden määrää on vaikea arvioida, mutta lukumäärän arvioidaan olevan alle 10 000 yksilöä. Lajin määrä vähenee vääjäämättä, sillä pikkupandaa uhkaa mm. salametsästys ja luonnollinen elinympäristö tuhoutuu kaupungistumisen myötä. Bambun ja sopivien pesäpuiden väheneminen ovat merkittäviä uhkia pikkupandalle. Toisinaan pikkupandat jäävä muille eläimille tarkoitettuihin ansoihin. Lajia suojellaan eläintarhojen suojeluohjelmien lisäksi lisäämällä pikkupandojen elinalueilla asuvien ihmisten tietoisuutta lajista, suojelemalla pikkupandojen kotimetsiä ja tukemalla paikallisten toimeentuloa, jotta heidän ei tarvitse turvautua esimerkiksi salametsästykseen. Toisinaan eläinlajeja suojellaan keinoilla, joiden merkitystä ei heti ymmärrä, mutta välillisesti niiden toteuttaminen edistää eläinkannan vahvistumista. Esimerkiksi lantabrikettien käyttäminen polttopuiden sijaan vähentää pikkupandojen metsien hakkuita.

 

Valepeukalo

Jättiläispandojen tavoin pikkupandoilla on ”valepeukalo”, joka on kehittynyt yhden ranneluun kohotessa ja pidentyessä toimimaan puolikkaan peukalon tavoin. Tämä mahdollistaa tarttumaotteen bambun rungosta.

 

Päivät kuluvat puun oksilla

Pikkupandat ovat taitavia kiipeilijöitä ja viettävätkin paljon aikaa puussa. Kuulo on niiden aisteista kehittynein, minkä voi huomata suurista korvista.

 

Tervetuloa aamupalalle pikkupandatarhaan:

Pikkupandoista

Lahko

Petoeläimet

Heimo

Pikkupandat

Levinneisyys

Luonnonvaraisena ainoastaan Himalajan alueella, eteläisessä Kiinassa ja Pohjois-Myanmarissa. Viihtyvät lauhkean vyöhykkeen lehti- ja havumetsissä, joiden lämpötila on 10-25 asteen välillä. Lämpötilavaihtelun takia siirtyvät vuoren rinteillä ylös tai alas sopivaan lämpötilaan. Monissa eläintarhoissa ympäri maailmaa.

Ravinto

Kaikkiruokainen, pääravinto bambu. Bambunversojen lisäksi syövät ruohoa, juuria, jäkäliä, hedelmiä, kasviksia, hyönteisiä, linnunmunia ja -poikasia.

Koko

Ruumiin pituus n. 50-64cm, häntä 28-50cm. Paino 3-6kg.

Poikasten lkm

Synnyttää 1-4 sokeaa poikasta. Kantoaika n. 115vrk. Silmät avautuvat 7-9 päivän ikäisenä. Poikaset lähtevät pesästä 45 päivän ikäisenä. Emo hoitaa pentuja n. 8kk.

Elinikä

Luonnossa n. 8 vuotta. Tarhassa n. 14 vuotta.

Uhanalaisuusluokitus

EN eli erittäin uhanalainen.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.