Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Sammakko

Rana temporaria

Sammakko eli ruskosammakko, tavallinen sammakko (Rana temporaria) on aitosammakoihin kuuluva yleinen sammakkolaji. Se on yleisin Suomen sammakkoeläimistä. Lajia tavataan koko maassa pohjoisin Lappi mukaan luettuna. Sammakko on yleinen myös Euroopassa, lukuun ottamatta Pyreneiden niemimaata, Italiaa ja Balkanin niemimaan eteläosia. Sammakko ja sammakon kutu ovat Suomessa rauhoitettuja. Sammakko elää erilaisissa metsissä, niityillä ja puutarhoissa. Valtaosan vuodesta laji elää maalla, jolloin piilottelee päivät ja lähtee liikkeelle vasta hämärän aikaan ja sateella.

 

Muodonvaihdos

Sammakko talvehtii joko vesien pohjamudassa tai maalla erilaisissa maakoloissa ja kivien alla. Koko talven auki pysyvään vesialtaaseen tai sopivaan lampeen voi kerääntyä tuhansiakin sammakoita horrostamaan samanaikaisesti. Leutoina talvina ruskosammakoita voi tavata hangelta loikkimasta tai jään alta uiskentelemasta.

Sammakon lisääntymiskausi kestää huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Kutunsa sammakko laskee mieluiten reheväkasvuiseen, runsasvetiseen lammikkoon. Koiraat odottelevat naaraita kutupaikoilla suurin joukoin kurnuttaen. Sammakon kudussa mätimunia ympäröi läpinäkyvä hyytelö. Musta ydin lämpenee päivällä auringossa ja hyytelövaippa eristää ja estää lämmön poiskarkaamista. Mätimunista kehittyy toukkia, nuijapäitä. Aluksi nuijapäät hengittävät kiduksilla, mutta vähitellen niille kehittyy keuhkot. Sammakolle kehittyvät muodonvaihdoksessa ensin takajalat.

 

Suojelu

Sammakko on Suomessa rauhoitettu. Kosteikkojen vähenemisen myötä laji on viime vuosina harvinaistunut.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Ähtäri Zoon suositut päiväleirit tulevat jälleen – nyt ensimmäistä kertaa talvilomalla! Leiriohjelmaa järjestetään sään mukaan sekä sisällä…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.