Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Vaivaishiiri

Micromys minutus

Euroopan pienimpänä jyrsijänä vaivaishiiri painaa keskimäärin vain noin kuusi grammaa. Vaivaishiiren selkäpuoli on punaruskea ja vatsa valkoinen. Pää on pyöreä ja kuono suippeneva. Vaikka vaivaishiiri on aktiivinen läpi vuoden, talvella sen aktiivisuus on vähäisempää painottuen yöaikaan ja laji viettää enemmän aikaa muiden pikkujyrsijöiden kaivamissa maakäytävissä. Kesällä vaivaishiiri puolestaan liikkuu vuorokauden ympäri.

Vaivaishiirtä esiintyy Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa levinneisyys ulottuu eteläisestä Suomesta aina Rovaniemen korkeudelle asti. Vaivaishiiri viihtyy korkean ja tiheän kasvillisuuden omaavassa ympäristössä, kuten vilja- ja heinäpelloilla, ojanpientareilla sekä rantaniityillä.

 

Tehokas lisääntyjä

Vaivaishiiren lisääntyminen eroaa hieman muista hiiristä, sillä naaras on hallitseva yksilö. Naaras valitsee itselleen uroksen lisääntymiskumppanikseen. Vaivaishiiri on tehokas lisääntyjä ja sen lisääntymiskausi ulottuu keväästä syksyyn. Poikueita kesässä kertyy 3–5 kappaletta, yhdessä poikueessa syntyy keskimäärin 1–8 pientä, karvatonta ja sokeaa poikasta. Poikaset itsenäistyvät 15–16 päivän ikäisenä ja saavuttavat sukukypsyyden 40–50 päivän ikäisenä. Keväällä syntyneillä naarailla voikin olla kesällä ja alkusyksystä omia poikasia!

 

Mestarikiipeilijä

Vaivaishiiri on hyvin ketterä liikkuja. Sillä on pitkä häntä, jota se käyttää myös tarttumavälineenä kiipeillessään heinissä. Vaivaishiiri myös hyppii kasvinvarresta toiseen. Se pudottautuu maahan häiriintyessään.

 

Koti pallomaisessa pesässä

Muun muassa heinikossa ja viljapellolla voi törmätä pallomaisen, heinistä ja muusta kasvimateriaalista rakennettuun vaivaishiiren pesään. Läpimitaltaan pesä on noin 10 cm ja se rakennetaan noin 30–60 cm korkeuteen heinien ja viljojen varsistoon. Vastarakennettu pesä on vihreä, sillä siihen punotaan eläviä lehtiä. Syksyn tullen pesä muuttuu ruskeaksi.

 

Suojelu

Vaivaishiiri on maailmanlaajuisesti elinvoimainen laji. Suomessa laji on rauhoitettu, joten sitä ei saa häiritä tai pyydystää lemmikiksi. Koska vaivaishiiret viihtyvät niityillä, hyötyvät ne muun muassa niittyjen suojelusta. Viime vuosina vaivaishiirten pesät ovat kärsineet ympäri maailman muun muassa maanviljelyn ja vuosittaisten tulvien takia. Vuodesta 2001 Wimbledonin tennisturnauksessa käytettyjä tennispalloja on lahjoitettu eläinlajien suojeluun. Tennispallot ovat erinomaisia, vedenkestäviä koteja vaivaishiirille, kun niihin leikkaa pienen suuaukon!

 

Vaivaishiiret Ähtärissä

Vaivaishiiret asustavat Ähtäri Zoossa Rantaelämää-talossa. Hiiret ovat aktiivisia ja vilistävät menemään terraariossaan heiniä ja muita kiipeilytelineitä pitkin.

Vaivaishiiristä

Lahko

Jyrsijät - Rodentia

Heimo

Rottaeläimet - Muridae

Levinneisyys

Eurooppa ja Aasia, Suomessa Rovaniemen eteläpuolella.

Ravinto

Kasvien siemenet, kukat, marjat, hedelmät sekä hyönteiset.

Koko

Pituus 5–8 cm. Hännänpituus 5–7 cm. Paino 5–10 grammaa.

Poikasten lkm

1-8

Elinikä

6-18 kuukautta

Uhanalaisuusluokitus

LC eli elinvoimainen. Laji on hyvin tunnettu, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.