Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Viirupöllö

Strix uralensis

Viirupöllö on pohjoisella havumetsävyöhykkeellä viihtyvä laji. Sen esiintyminen painottuu itään. Viirupöllöä tavataan pesivänä lintuna lähes koko Suomessa, mutta runsaimmin niitä on Etelä- ja Keski-Suomessa. Ravinnon saatavuus talvella rajoittaa viirupöllön esiintymistä pohjoisessa, sillä viirupöllö ei kokonsa puolesta pysty sukeltamaan lumihangesta myyriä, eikä se ole sopeutunut vaeltamaan ravinnon perässä pesimisalueiltaan. Se onkin paikkalintu, joka ei vaella myyrien katovuosinakaan, vaan luopuu tällöin pesinnästä. Viirupöllö viihtyy syrjäseutujen iäkkäissä kuusi- ja koivuvaltaisissa havu- ja sekametsissä, hakkuuaukeiden, metsäpeltojen ja rantojen tuntumassa.

Ulkonäöltään viirupöllö muistuttaa lehtopöllöä, mutta viirupöllö isompi ja pitkäpyrstöisempi. Viirupöllö on puvultaan vaalean kellanharmaa ja voimakkaasti pitkittäisviiruinen. Viirupöllön koivet ovat höyhenpeitteiset, kynnet ruskeat, nokka keltainen ja silmän värikalvo tummanruskea.

 

Lempeä ulkonäkö

Lempeästä ulkonäöstään huolimatta viirupöllönaaras puolustaa pesäänsä ja maastoon lähteneitä poikasiaan. Viirupöllö varoittaa napsuttamalla nokkaansa ja murahtelemalla matalasti. Jos varoittelu ei tuota tulosta, viirupöllönaaras kopauttaa petoa kynsillään. Viirupöllö pitää myös ihmistä uhkana, joten pesää tai poikasia ei kannata lähestyä. Viirupöllön ravintoa ovat pikkunisäkkäät ja linnut. Viirupöllö pesi ennen mieluiten katkenneessa puunrungossa sekä petolintujen vanhoissa pesissä. Nykyisin viirupöllöt pesivät usein suurikokoisissa pöntöissä.

 

Suojelu

Viiripöllö on rahoitettu Suomessa luonnonsuojelulailla. Kolopesijänä se kärsii nykyisestä tehokkaasta metsänhoidosta, sillä metsänhoito vähentää sopivia pesäpaikkoja, kuten vanhoja ja sisältä lahoja puita ja pökkelöitä. Viirupöllöjä ja muita kolopesijöitä voi auttaa viemällä talousmetsiin pönttöjä.

Viirupöllöistä

Lahko

Pöllölinnut - Strigiformes

Heimo

Pöllöt - Strigidae

Levinneisyys

Pohjoinen havumetsävyöhyke Norjasta Japaniin asti.

Ravinto

Pikkunisäkkäät ja linnut.

Koko

Paino 0,6-1 kg. Pituus 50-60 cm, siipien kärkiväli 100-125 cm.

Poikasten lkm

Munii maalis–huhtikuussa 2–6 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 27–28 vrk.

Elinikä

Rengastustietojen mukaan vanhin viirupöllö on elänyt 24-vuotiaaksi.

Uhanalaisuusluokitus

LC eli elinvoimainen. Suomessa rauhoitettu.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Ähtäri Zoon suositut päiväleirit tulevat jälleen – nyt ensimmäistä kertaa talvilomalla! Leiriohjelmaa järjestetään sään mukaan sekä sisällä…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.