Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Lapinpöllö

Strix nebulosa

Lapinpöllö on huuhkajan jälkeen Suomen toiseksi suurin pöllö. Lapinpöllö pesii nimensä mukaisesti pääasiassa Pohjois-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalta Lounais-Lappiin sekä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, mutta satunnaisia pesintöjä esiintyy myös Keski- ja Etelä-Suomessa. Parhaina myyrävuosina laji pesii hajanaisesti myös Satakunnan, Itä-Hämeen ja Etelä-Karjalan kuusivaltaisissa havu- ja sekametsissä. Lapinpöllö suosii iäkkäitä, aukioiden, metsäpeltojen ja soiden pilkkomia, melko luonnontilaisia metsiä. Lapinpöllö suosii pesäpaikkana vanhoja haukanpesiä, pökkelöitä tai joskus jopa vanhan muurahaiskekoja maassa.

Vaikka lapinpöllö näyttää suurelta pöllöltä, koostuu sen ruokavalio vain pikkunisäkkäistä. Myyrien määrä vaihtelee rajusti vuodesta toiseen. Hyvänä myyrävuonna lapinpöllöemot pystyvät kasvattamaan ison poikueen. Huonona myyrävuonna emot jättävät pesinnän väliin ja voivat jopa kuolla itse nälkään.

 

Höyhenpeitteiset jalat

Tunturipöllön tavoin lapinpöllön jalat ovat höyhenpeitteiset. Pää on hyvin suuri, ja naamassa on pienehköjä keltaisia silmiä ympäröivät tummat ohuet renkaat. Ilmeeltään lapinpöllö on arvokas.

Lapinpöllö höyhenpuku toimii talvella eristävänä lämmikkeenä. Erinomaisen kuulonsa avulla se pystyy paikantamaan saaliin lumihangen alta. Suuren kokonsa avulla se puolestaan pystyy rikkomaan jopa kantavan hangen ja nappaamaan saaliinsa lumen läpi.

 

Suojelu

Lapinpöllö on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 300–2000 paria.

Lapinpöllöistä

Lahko

Pöllölinnut - Strigiformes

Heimo

Pöllöt - Strigidae

Levinneisyys

Euraasian ja Pohjois-Amerikan boreaalinen havumetsävyöhyke.

Ravinto

Pikkujyrsijät, pääravintona myyrät.

Koko

Paino 0,65-1,4 kg. Pituus 65-70 cm, siipien kärkiväli 135-160 cm.

Poikasten lkm

4-7 munaa, haudonta-aika 28-30 vrk.

Elinikä

Rengastustietojen mukaan vanhin lapinpöllö eli 15-vuotiaaksi.

Uhanalaisuusluokitus

LC eli elinvoimainen. Rauhoitettu.

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….
Valkoturpakauriit (Cervus albirostris) ovat isokokoisia hirvieläimiä, jotka ovat kotoisin Tiibetin ylängöiltä Kiinasta. Kuten moni muu laji, myös…
Viime viikon perjantaina Ähtärin eläinpuiston pikkupanda naaras Phoenixiä puri nuori kyy. Iltaruokintakierroksella ollut hoitaja sattui paikalle ja…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.