Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Pikku-Karhun luontokoulu

Mitä muuta luonto on kuin metsää? Miten eläimet selviytyvät erilaisissa olosuhteissa, miksi hirvieläimet pudottavat sarvensa ja kuinka geneettistä monimuotoisuutta suojellaan? Maailma on täynnä hyviä kysymyksiä – tervetuloa etsimään niihin vastauksia ja oppimaan lisää luonnosta ja eläimistä!

Pikku-Karhun luontokoulu on Vieraile ja välität ry:n alaisuudessa, Ähtärin eläinpuiston tiloissa toimiva, voittoa tavoittelematon luontokoulu. Tarjoamme ryhmille mahdollisuuden oppia ja oivaltaa luonnosta elämyksellisesti. Luontokouluopettaja näyttää luonnon monimuotoisuuden merkityksen johdattamalla ryhmät eläinten ihmeelliseen maailmaan sekä luonnonsuojelun pariin hauskojen ja toiminnallisten aktiviteettien kautta. Ohjelmamme tukee opetussuunnitelmien tavoitteita ja sisältöjä täydentäen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tehtävää ympäristökasvatustyötä. 

Luontokoulupäivien ohjelmat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Osa luontokoulupäivien ohjelmista on suunniteltu toteutettavaksi Ähtärin eläinpuiston tiloissa, osa voidaan toteuttaa paikasta riippumatta. Tarjontaamme kuuluvat lisäksi retkireput eli missä tahansa toteutettavat opetusmateriaalipaketit, jotka sisältävät tarvittavia tutkimus- tai mittausvälineitä luonnon tutkimiseen ohjeineen. 

Lisäksi järjestämme opettajille suunnattua lisäkoulututusta muun muassa ulkona oppimisesta, lajintuntemuksesta ja luontosuhteen kehittämisestä.

Luontokouluohjelmien yleiset tavoitteet

Tiedot

Eliölajien tunnistaminen, eliöiden sopeutuminen erilaisiin elinympäristöihin, eliöiden, ihmisen ja luonnon välisten vuorovaikutussuhteiden ymmärtäminen

Taidot

Kysymysten kysyminen, aistien käyttäminen havainnoinnissa, lajintuntemustaidot, havainnointitaidot, päätelmien teko ja niiden esittäminen, tutkimusvälineiden käyttö, käsitteiden käyttäminen

Vuorovaikutus

Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, toisten kuunteleminen ja kunnioittaminen, vastuun ottaminen 

Ympäristökasvatus

kiinnostus luontoa kohtaan, positiiviset elämykset ja onnistumisen kokemukset, eri elämänmuotojen kunnioitus, ympäristövastuullinen käyttäytyminen

Luontokoulupäivät 2024-25

Koulut voivat varata luontokoulupäiviä 1.9.–30.4 välisenä aikana. Kumppanikuntien kouluille päivät ovat maksuttomia. Muut ryhmät voivat varata luontokoulupäiviä niistä aiheutuvien kustannusten hinnalla. Luokka valitsee ennakkoon haluamansa luontokouluohjelman. 

Luontokoulupäiviä avataan lukuvuoden aikana koululaisryhmille korkeintaan 50 luontokoulupäivää. Yhden luontokoulupäivän kesto on 3 h, sisältäen 30 min välipalatauon. Ryhmän koko on korkeintaan 25-30 oppilasta ikäryhmästä riippuen, ja päivään voi osallistua kerralla korkeintaan kaksi ryhmää. Kysythän tarjousta suuremmista ryhmistä!

Pikku Karhun logo

Ilmoittautuminen kevätlukukauden luontokoulupäiviin on auki!

Maksuttomia luontokoulupäiviä järjestetään mukaan ilmoittautuneiden yhteistyökuntien sopimuskouluille ja -luokille. Muut ryhmät voivat ilmoittautua luontokouluun omakustannehintaan (350 €/päivä).

Luontokoulupäivän pituus on noin kolme tuntia ja sen aloitusaika voidaan sopia ryhmän toiveiden mukaan kello 9-12 välille. Hinta sisältää luontokouluohjelman valitsemastanne teemasta sekä sisäänpääsyn farmille ja eläinpuistoon luontokoulupäivän puitteissa. Päivän aikana pidämme evästauon sään ja ryhmän toiveiden mukaan ulkona tai sisällä. Eväät voidaan tarvittaessa tilata erikseen eläinpuistolta. Ryhmä järjestää itse kuljetuksen eläinpuistolle.

Toiminnalliset ohjelmat

Uhanalaiset lajit

Operaatio "Pelasta pikkupanda"

Operaation aikana opitaan, mitä uhanalaisuus tarkoittaa, miksi jotkut eläinlajit ovat uhanalaisia ja miten niitä suojellaan. Tutustutaan kotimaisiin ja ulkomaisiin uhanalaisiin eläinlajeihin ja niiden suojeluun. Tehtävänä on ratkoa arvoituksia, selvittää oikea numerokoodi ja pelastaa pikkupanda. Ryhmätyötaitojen lisäksi tarvitaan suunnistustaitoja! Lopuksi pohdimme miten lajeja voidaan suojella pienen puistokierroksen aikana. Oppimisympäristönä toimivat eläinpuisto, Farmin kotieläinpiha ja sisätilat.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: 4.-7. lk

Pivkoti saukkolassa

Luontosuhde

Minä ja luonto

Luontosuhde syntyy luonnonilmiöitä seuraamalla, leikkimällä ja tutkimalla sekä luonnossa liikkumalla. Hyvän luontosuhteen kannalta on tärkeää saada omia, myönteisiä kokemuksia luonnosta. Luontosuhde-luontokoulupäivän aikana rakennamme luontosuhdetta kokemuksellisesti ja elämyksellisesti. Tavoitteena on parantaa luontosuhdetta, ympäristöherkkyyttä sekä parantaa luonnontuntemusta. Oppimisympäristönä toimii Farmin kotieläinpiha, eläinpuisto ja sen lähiluonto. Lisäksi luontokoulupäivä kannustaa opettajia ja kasvattajia kokeilemaan ulkoluokkatoimintaa.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: Eskari, 1-7 lk.

Eliöiden talvehtiminen

Talvielämää

Talvi on pohjoismaisessa luonnossa oma erityinen vuodenaikansa. Talvielämää-luontokoulupäivänä tutustumme eri eliöiden talvehtimistapoihin leikkien, pelien sekä pienen tutkimuksen avulla. Lumitilanteen mukaan teemme joko lumi- tai siementutkimuksen. Tarkastelemme ja tunnistamme talvisen metsän lajeja ja keskustelemme siitä, millä tavalla kukin selviää talven yli. Tavoitteena on parantaa luonnontuntemusta ja oppia tutkimuksen teon perusteita. Oppimisympäristönä toimii eläinpuisto ja sen lähiluonto.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: Eskari, 1.-7. lk

Luonnon monimuotoisuus

Ihanan erilainen

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on yksi aikamme tärkeimpiä haasteita. Luonnon monimuotoisuuteen keskittyvän luontokoulupäivän aikana opimme näkemään lajien kirjon lähiluonnossa ja arvioimaan ympäristön monimuotoisuutta ikätasoisesti. Pääsemme myös ajattelemaan ja askartelemaan luovasti. Tavoitteena on parantaa luonnon- ja lajintuntemusta sekä oppia arvostamaan erilaisuutta niin luonnossa kuin muissa ihmisissä. Oppimisympäristönä toimii eläinpuisto ja sen luontoympäristöineen.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: Eskari, 1-7 lk.

Petoeläinten ekologia

Kuka pelkää petoa?

Päivää kehitetään. Ole yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse varataksesi päivän.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: 7.-9. lk, lukio

Virtavesien suojelu

Veden äärellä

Päivää kehitetään. Ole yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse varataksesi päivän.

Kesto: 3 tuntia, sisältää välipalatauon. 
Kenelle: 5.-9. lk., lukio

Retkireput

Pikku-Karhun luontokoululla on kolme retkireppua: “Linturetkelle”, “Luontotunteet” sekä “Retkeilytaidot”. Reput ovat lainattavissa eteläpohjalaisille kouluille viikoksi kerrallaan.

Reppu haetaan Ähtäri Zoo Shopista sen aukioloaikojen puitteissa. Varaus ja repun noutoaika alkaa tiistaisin kello 10. Reppu tulee palauttaa Ähtäri Zoo Shopin aukioloaikojen puitteissa seuraavan viikon maanantaihin kello 15 mennessä. Retkireput ovat varattavissa alta Slotti-varausjärjestelmän kautta.

Lisätietoja luontokoulusta

Ympäristökasvattaja Laura Puikkonen
laura.puikkonen@ahtarizoo.fi
+358 43 201 0539 (soittoaika klo 15-16)

Lue mitä eläinpuistossa tapahtuu

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.