Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Pyry täyttää 8 vuotta lauantaina 10.7.

Ähtäri Zoon Pyry -panda täyttää kahdeksan vuotta lauantaina 10.7. Merkkipäivän kunniaksi on sankarille tietenkin luvassa YLLÄTYS! 

Tule mukaan juhlimaan!

Eläinpuistokierroksella aarrejahti lapsille. Etsi aarrekortti ja palauta se Zoo Shopin kassalle. Palkinto odottaa!

klo 13.00 Synttärisankari Pyry saa yllätyksen  

klo 14.30 Halipanda Pandatalossa 

* Herkuttele päivänsankarin kunniaksi – Deli & Cafén synttäripäivän tarjouksena pillimehu ja leivos tai leivoskahvit 4,50 €

 

TIEDOTE 10.7.2021

Miksi pandat syövät bambua?

Ähtäri Zoon Pyry -panda täyttää 8 vuotta tänään 10.7. ja synttärisankarille on luvassa ainakin herkullisia ja tuoreita bambun oksia. Mutta liikkuvatko Pyryn leuat pureskellessa sivusuuntaan? Ja miksi pandat syövät bambua? ”Mielenkiintoisen ja tuoreen tutkimuksen mukaan pandojen kyky syödä bambua johtuu leukojen rakenteesta. Pandoja on ollut jo miljoonien vuosien ajan maapallolla. Panda on kehittynyt lihansyöjästä kasvissyöjäksi, koska luonnon valinta on suosinut tätä kehityssuuntaa. Bambua on ollut tarjolla eivätkä muut lajit ole käyttäneet sitä vastaavia määriä ravinnoksi. Ravinnon saannin välttämättömyys on muovannut pandan leukanivelen ja hampaiden muotoa tehokkaaseen bambun varren kuorimiseen ja pureskeluun. Panda on käytännössä kokonaan kasvissyöjä” kommentoi Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski perjantaina julkaistua tutkimusta.

Siinä missä lihansyöjien hammaskalusto on erikoistunut leikkaavaan liikkeeseen ja purenta on ylös-alas-liikettä, on kasvisyöjien purenta enemmän jauhamista muistuttavaa sivuttaisliikettä. Pandojen leukanivel on erilainen kuin jää- tai rukeakarhuilla. Se mahdollistaa paitsi auki-kiinni-liikkeen myös sivusuuntaisen liikkeen. Lisäksi käytössä on suuret kulmahampaat, joilla kuoria bambua ja joita urokset saattavat käyttää myös taistelutilanteessa. Pandojen purentaa koskeva tutkimus julkaistiin 9.7. Tutkimustyöhön osallistui Turun yliopiston hammaslääketieteen ja biodiversiteettiyksikön tutkijat yhdessä Kiinan pandatutkimuslaitoksen CCRCGP:n tutkijoiden kanssa sekä professori Jukka Salo.

Pyry saa synttäriyllätyksensä lauantaina ulkotarhassaan klo 13. Intendentti Marko Haapakoski on myös paikalla vastaamassa Ähtäri Zoon pandoja koskeviin kysymyksiin.

Lisätiedot:

Intendentti
Marko Haapakoski
p 050 3010756
marko.haapakoski(at)ahtarizoo.fi

Uutiset

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….
Valkoturpakauriit (Cervus albirostris) ovat isokokoisia hirvieläimiä, jotka ovat kotoisin Tiibetin ylängöiltä Kiinasta. Kuten moni muu laji, myös…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.