Tillsammans för en hållbar framtid
Fler och fler djurarter i världen hotas idag av utrotning och listan över arter som riskerar att dö ut blir bara längre och längre. Bevarande av hotade arter är idag en gemensam uppgift för världens djurparker. Vår målsättning är att skapa ökad förståelse för det oersättliga värdet av naturen och den biologiska mångfalden. Genom forskning lär vi oss mer om djuren och det ger oss större möjligheter i vårt arbete att bevara utrotningshotade djur.
Våra tre viktigaste uppdrag som djurpark är: bevarande, utbildning och forskning.
Bevarande
Tyvärr är jordens balans mellan människa, djur och natur inte i harmoni.
Vi människor förstör miljöerna som djuren lever i. Vi skövlar regnskogar, bygger industrier och jagar dessutom djuren för deras päls, horn och skelettdelar.
För att inte arterna ska dö ut helt, så bevarar vi ett antal utrotningshotade djur på djurparker runt om i världen. På så sätt kan arterna leva vidare någonstans, även när de inte kan vara i sina naturliga miljöer.
Vad gör man då i djurparkerna för att ta hand om de djur som ingår i olika bevarandeprojekt? Vårt uppdrag är att se till att djuren mår bra, låta dem få ett så naturligt liv som möjligt, ge dem förutsättningarna att föda upp sina ungar på bästa sätt och bidra till att populationen av arten hålls sund och stabil.
Utbildning
Kunskap är det enda som kan lära oss människor att sluta skövla skog, släppa ut gifter och växthusgaser, bespruta marker och förstöra naturen.
Och djurparker är en av få platser där människor får möjlighet att lära sig att ta långsiktigt ta hand om den planet vi bor på och att bevara den biologiska mångfalden.
På Ähtäri Zoo vill vi utbilda, lära, inspirera och engagera i allt vi gör. Vi bedriver utbildning för alla åldrar i form av skolresor och utbildningsprogram, och alla våra djurvisningar och föreställningar är både folkbildande och engagerande.
På Ähtäri Zoo är vår förhoppning att arternas naturliga miljöer ska kunna återhämta sig, så att alla djur ska kunna leva i det vilda.
Men för att det ska bli så behöver vi människor också bli bättre på att ta hand om jorden och våra gemensamma resurser. Att informera och utbilda om det är också en av de viktigaste delarna av djurparkernas arbete.
Varje dag, året om, arbetar vi på Ähtäri Zoo för att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur.
Forskning
Forskning ger kunskap och kunskap krävs för att vi ska kunna ta hand om djur och natur på rätt sätt!
Forskning om djuren utgör en viktig del av djurparkens uppdrag. Genom forskning lär vi oss mer om djuren och det ger oss större möjligheter i vårt arbete att bevara utrotningshotade djur.
Lumi och Pyry, ett pandapar som bor i Ähtäri Zoo, hjälper till exempel att samla in forskningsdata för att främja bevarandet av arten.
Den Europeiska Djurparksföreningen (EAZA)
EAZA:s bevarandeprogram
I dagsläget behandlas runt 400 olika arter av alltifrån insekter till däggdjur inom EAZA:s olika bevarandeprogram. För arter som inte har ett program men där ett visst behov av översikt finns sker en övervakning, så kallad Monitoring.
EEP
EEP-programmen styrs av artkoordinatorer som även har hjälp av en EEP-kommitté. Artkoordinatorerna ansvarar för att samla information om alla individer inom arten, hålla en stambok, genomföra genetiska analyser på stamboken och även att ta fram en långsiktig åtgärdsplan för arten. För riktigt hotade arter sker detta arbete i nära samråd med naturvårdsorganisationer som IUCN. EEP-programmen är intensivare program för artbevarande än ESB och rekommendationer om förflyttning av djur skall följas.
Följande arter i Ähtäri Zoo ingår i EEP: Visent, brunbjörn, lodjur, skogsvildren, utter, snöleopard, järv, kattbjörn, taki, vitläppad hjort, fjälluggla, kattuggla och fjällgås.