Sivuston sisältöjä päivitetään parhaillaan! Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja kiitämme kärsivällisyydestänne!

Gloria-takinin sorkkahoito

Eläinpuiston arkeen kuuluu monen muun asian lisäksi kaikkien eläinten erilaisten hoitotoimenpiteiden teko. Jokaisella puiston asukkaalla on omat tarpeensa ja niiden hoito ja ylläpito on suunniteltua toimintaa yhdessä eläintenhoitajien, Ähtäri Zoon intendentin sekä tarvittaessa eläinlääkärin kanssa. Eläinten tarpeita ennakoidaan taitavasti, jolloin vältetään moni akuutti hoitotapaus, ja ennen kaikkea pidetään eläinten olo mukavana. Viime viikolla oli Glorian vuoro päästä tarkastukseen.

Mikä ja mistä takini oikein tulee?

Takini eli härkägemssi kuuluu onttosarvisiin ja edelleen vuohieläimiin. Nimensä mukaisesti sen sarvet ovat ontot ja pysyvät eläimen päässä koko sen elämän ajan, niin naarailla kuin uroksilla. Mitä vanhemmaksi takini tulee, sitä käyremmäksi sen sarvet käyvät. Takinien sarvet eivät meillä vaadi yleensä hoitotoimenpiteitä, toisin kuin esimerkiksi hirvien ja porojen sarvet.

Takinit elävät luonnonvaraisina Himalajan bambumetsissä 2000–4500 metrin korkeudessa. Takinia ja erityisesti Sichuanin takinia pidetään Kiinassa pandan tavoin kansallisaarteena. Sen vuoksi lajilla on korkea suojelustatus maassa ja se kuuluu kansainvälisen EAZA:n ESB-suojeluohjelmaan.

Glorian sorkkahoito

Takini on sorkkaeläin, ja kuten muidenkin puistomme sorkkaeläinten (hirvien, peurojen, kauriiden, vuohien ja lampaiden) kauniit sorkat vaativat ajoittaista hoitamista, kuten sorkan (kynsimaisen rakenteen) lyhentämistä. Viime viikolla takinimme Gloria nukutettiin, jonka aikana sen sorkat tarkistettiin. Eläintenhoitajat olivat huomanneet yhdessä Glorian sorkassa pienen halkeaman, joten tarkastuksessa haluttiin todeta tarkemmassa katsomisessa esimerkiksi mahdollisen tulehduksen tilanne. Tulehdusta ei ollut ja Gloria heräsi pian uniltaan, ja käveli hoidetuilla sorkillaan saman tien prosessista sen enempää tietämättä.

Ähtäri Zoon takinit

Meillä Ähtäri Zoossa on ollut takineita vuodesta 2014, jolloin pari takinia muutti Korkeasaaresta asumaan uuteen tarhaansa ja on viihtynyt siellä hyvin. Toinen silloin saapuneista takineista olikin tiineenä, ja meillä syntynyt Topi onkin edelleen Glorian seurana. Viime keväänä meille muutti Tanskasta nuori Ninja-takini laumaa kasvattamaan. Eläinten siirto eläinpuistojen välillä on osa lajiensuojelutyötä, joka auttaa pitämään lajien geenipohjan rikkaana.

Uutiset

Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) viettävät pandamaista arkea karanteenissa Kiinalaisessa pandojen suojelukeskuksessa. Aika…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) ovat saapuneet turvallisesti takaisin kotimaahansa Kiinaan. Pandat lähtivät…
Jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana….
Valkoturpakauriit (Cervus albirostris) ovat isokokoisia hirvieläimiä, jotka ovat kotoisin Tiibetin ylängöiltä Kiinasta. Kuten moni muu laji, myös…

Anna palautetta

Saapuminen Ähtäri Zoohon

Ähtäri Zoo sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan keskellä, osoitteessa: Karhunkierros 150, 63920 Ähtäri. 

Autolla

Kun olet saapunut Ähtäriin, löydät Ähtäri Zoohon seuraamalla eläinpuisto-tienviittoja. Pysäköintialueita on kaksi, joista P1 aivan sisäänkäyntien yhteydessä ja P2 muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Pysäköiminen on maksutonta. Invapaikkoja on Pandatalon edessä sekä P1 -pysäköintialueella.

Junalla

Eläinpuistolla on oma junaseisake, jonka löydät VR:n sivuilta nimellä Ähtärin Eläinpuisto Zoo. Pysäkiltä on noin 15 minuutin kävelymatka Ähtäri Zoohon. VR:n sivuille.