Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Gloria-takinin sorkkahoito

Gloria-takinin sorkkahoito

Eläinpuiston arkeen kuuluu monen muun asian lisäksi kaikkien eläinten erilaisten hoitotoimenpiteiden teko. Jokaisella puiston asukkaalla on omat tarpeensa ja niiden hoito ja ylläpito on suunniteltua toimintaa yhdessä eläintenhoitajien, Ähtäri Zoon intendentin sekä tarvittaessa eläinlääkärin kanssa. Eläinten tarpeita ennakoidaan taitavasti, jolloin vältetään moni akuutti hoitotapaus, ja ennen kaikkea pidetään eläinten olo mukavana. Viime viikolla oli Glorian vuoro päästä tarkastukseen.

Mikä ja mistä takini oikein tulee?

Takini eli härkägemssi kuuluu onttosarvisiin ja edelleen vuohieläimiin. Nimensä mukaisesti sen sarvet ovat ontot ja pysyvät eläimen päässä koko sen elämän ajan, niin naarailla kuin uroksilla. Mitä vanhemmaksi takini tulee, sitä käyremmäksi sen sarvet käyvät. Takinien sarvet eivät meillä vaadi yleensä hoitotoimenpiteitä, toisin kuin esimerkiksi hirvien ja porojen sarvet.

Takinit elävät luonnonvaraisina Himalajan bambumetsissä 2000–4500 metrin korkeudessa. Takinia ja erityisesti Sichuanin takinia pidetään Kiinassa pandan tavoin kansallisaarteena. Sen vuoksi lajilla on korkea suojelustatus maassa ja se kuuluu kansainvälisen EAZA:n ESB-suojeluohjelmaan.

Glorian sorkkahoito

Takini on sorkkaeläin, ja kuten muidenkin puistomme sorkkaeläinten (hirvien, peurojen, kauriiden, vuohien ja lampaiden) kauniit sorkat vaativat ajoittaista hoitamista, kuten sorkan (kynsimaisen rakenteen) lyhentämistä. Viime viikolla takinimme Gloria nukutettiin, jonka aikana sen sorkat tarkistettiin. Eläintenhoitajat olivat huomanneet yhdessä Glorian sorkassa pienen halkeaman, joten tarkastuksessa haluttiin todeta tarkemmassa katsomisessa esimerkiksi mahdollisen tulehduksen tilanne. Tulehdusta ei ollut ja Gloria heräsi pian uniltaan, ja käveli hoidetuilla sorkillaan saman tien prosessista sen enempää tietämättä.

Ähtäri Zoon takinit

Meillä Ähtäri Zoossa on ollut takineita vuodesta 2014, jolloin pari takinia muutti Korkeasaaresta asumaan uuteen tarhaansa ja on viihtynyt siellä hyvin. Toinen silloin saapuneista takineista olikin tiineenä, ja meillä syntynyt Topi onkin edelleen Glorian seurana. Viime keväänä meille muutti Tanskasta nuori Ninja-takini laumaa kasvattamaan. Eläinten siirto eläinpuistojen välillä on osa lajiensuojelutyötä, joka auttaa pitämään lajien geenipohjan rikkaana.

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä