Sammakko
Rana temporaria
Sammakko eli ruskosammakko, tavallinen sammakko (Rana temporaria) on aitosammakoihin kuuluva yleinen sammakkolaji. Se on yleisin Suomen sammakkoeläimistä. Lajia tavataan koko maassa pohjoisin Lappi mukaan luettuna. Sammakko on yleinen myös Euroopassa, lukuun ottamatta Pyreneiden niemimaata, Italiaa ja Balkanin niemimaan eteläosia. Sammakko ja sammakon kutu ovat Suomessa rauhoitettuja. Sammakko elää erilaisissa metsissä, niityillä ja puutarhoissa. Valtaosan vuodesta laji elää maalla, jolloin piilottelee päivät ja lähtee liikkeelle vasta hämärän aikaan ja sateella.
Muodonvaihdos
Sammakko talvehtii joko vesien pohjamudassa tai maalla erilaisissa maakoloissa ja kivien alla. Koko talven auki pysyvään vesialtaaseen tai sopivaan lampeen voi kerääntyä tuhansiakin sammakoita horrostamaan samanaikaisesti. Leutoina talvina ruskosammakoita voi tavata hangelta loikkimasta tai jään alta uiskentelemasta.
Sammakon lisääntymiskausi kestää huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Kutunsa sammakko laskee mieluiten reheväkasvuiseen, runsasvetiseen lammikkoon. Koiraat odottelevat naaraita kutupaikoilla suurin joukoin kurnuttaen. Sammakon kudussa mätimunia ympäröi läpinäkyvä hyytelö. Musta ydin lämpenee päivällä auringossa ja hyytelövaippa eristää ja estää lämmön poiskarkaamista. Mätimunista kehittyy toukkia, nuijapäitä. Aluksi nuijapäät hengittävät kiduksilla, mutta vähitellen niille kehittyy keuhkot. Sammakolle kehittyvät muodonvaihdoksessa ensin takajalat.
Suojelu
Sammakko on Suomessa rauhoitettu. Kosteikkojen vähenemisen myötä laji on viime vuosina harvinaistunut.