Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Ähtärin eläinpuiston lumileopardeilla kevättä rinnassa

Ähtärin eläinpuiston lumileopardeilla kevättä rinnassa

Ähtärin eläinpuiston lumileopardeilla kevättä rinnassa

Ähtärin eläinpuistossa asuu kaksi lumileopardia, vuonna 2015 syntynyt, Englannista Ähtäriin muuttanut uros Jamal sekä vuonna 2017 syntynyt, Saksasta Ähtäriin muuttanut naaras Juma. EEP-ohjelman lumileopardikoordinaattori valitsi Juman Jamalin kumppaniksi Ähtäriin, sillä ne ovat geneettisesti toisilleen sopivat lisääntymiskumppanit. Lajikoordinaattori suosittelee lisäännyttämistä vuosittain tietyille tarhoille.

zooJoulu-56385_1.jpg

Uroslumileopardi Jamal

 

Hajuyhteys tarhasta toiseen

Lumileopardi elää luonnossa yksin ja hakeutuu lajitoverin seuraan lähinnä lisääntymiskaudella. Tästä syystä Jamal ja Juma asuvat eläinpuistossa omissa tarhoissaan. Niillä on kuitenkin jatkuvasti näkö- ja hajuyhteys tarhasta toiseen. Jokainen lemmikkikissan omistaja tietää, että kissojen tutustuttaminen toisiinsa on pitkäjänteinen ja herkkä prosessi kissaeläinten erakkoluonteen vuoksi, sama pätee myös lumileopardeihin. Pitkin syksyä Jamalin ja Juman tarhoja vaihdeltiinkin niin, että välillä Juma oli Jamalin tarhassa ja päinvastoin – jotta yksilöt tottuisivat toistensa hajuihin. Jamal ja Juma ovat koko ajan olleet kiinnostuneita toisistaan, mutta kiinnostus lisääntyi entisestään kiima-ajan lähestyessä.

 

Tutustuminen on sujunut hyvin

Lumileopardin kiima-aika alkaa usein loppuvuodesta joulukuun aikana ja kestää helmikuuhun asti. Kiimakäyttäytyminen muistuttaa suuresti lemmikkikissan kiimakäyttäytymistä mouruiluineen, merkkailuineen ja kiehnäämisineen. Varsinaisen kiima-ajan alettua Jamal ja Juma päästettiin samaan tarhaan eläintenhoitajien valvovien silmien alla tammikuun alkupuolella. Pariskunta tulee hyvin toimeen keskenään, vaikka Juma hieman äriseekin sulhaselleen kiimakäyttäytymisen mukaisesti. Jamal puolestaan kosiskelee Jumaa ja on mielin kielin tälle. Muun muassa vatsan näyttäminen kissaeläinten kohdalla merkitsee hyvän tahdon elettä. Lumileopardilla kantoaika on noin reilu kolme kuukautta, joten jos kaikki sujuu hyvin, myöhään keväällä tai alkukesästä Ähtärin eläinpuistoon saattaa syntyä lumileopardinpentuja! 



Vaarantunut laji 

DSC_6180-Edit.jpg

Lumileopardi on IUCN:n punaisella listalla vaarantunut laji. Himalajan vuoristoalueilta kotoisin olevaa lajia uhkaavat erityisesti elinympäristöjen väheneminen rakentamisen vuoksi, puurajan nouseminen ilmastonmuutoksen seurauksena sekä salametsästys.  Tällä hetkellä luonnonvaraisena lumileopardeja elää arviolta noin 4000–6000 yksilöä 12 valtion alueella, joista eniten lumileopardeja on Nepalissa ja Intiassa. 

Lumileopardeja on elänyt tarhaoloissa Euroopassa vuodesta 1851 alkaen. Kantakirjaa tarhaoloissa elävistä lumileopardeista on pidetty vuodesta 1976 lähtien. Nykyään Euroopan eläintarhojen yhdistys EAZA:n EEP-ohjelma (EAZA Ex-situ Programme) vastaa kantakirjan ylläpidosta.  Ohjelmaan kuuluvista lajeista pidetään kantakirjaa, ja niiden lisääntymistä ja siirtymistä eläintarhojen välillä säädellään lajikoordinaattorin antamien ohjeiden mukaan. Tavoitteena on pitää yllä elinvoimaista ja tervettä tarhakantaa, ja mahdollistaa uhanalaisten tai jo luonnosta kadonneiden lajien luontoonpalautukset. 

 Naaraslumileopardi Juma  

                                                                                                                                                                                                                                 

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä