Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Eläinpuiston Vuoden Uros-kisa

Eläinpuiston Vuoden Uros-kisa

Ehdokkaat Eläinpuiston Vuoden Uros -kisaan on valittu! Vuoden Uros-kisalla haluamme huomioida kansainvälisen miestenpäivän, jota juhlitaan 19.11. Miestenpäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja hyvien roolimallien korostamiseen.

Esittelemme seuraavaksi kaikki ehdokkaat. Ehdokkaiden kuvia on julkaistu eläinpuiston sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Instagram) pitkin viikkoa. Eniten tykkäyksiä saanut uros voittaa, joten käy peukuttamassa suosikkiasi!

 

Metsäpeura Kalle-Juhani

Tämä salskea tummaverikkö on yksi tärkeä osa eläinpuistomme MetsäpeuraLife –hanketta. Kalle-Juhani, kavereiden kesken Kalle tai Juhis, on iältään noin 7-vuotias, peura parhaassa iässä siis. Kalle on tullut Ähtäriin kevättalvella 2019 Kuhmon totutustarhasta. Kalle on rauhallisena herrasmiehenä hoitajien ja mikä tärkeintä laumansa vaadinten suosiossa. Kalle on saanut Ähtärissä kymmenkunta jälkeläistä. Aikanaan nämä jälkeläiset lähtevät totutustarhojen kautta takaisin villiin luontoon vahvistamaan tätä upeaa suomalaista lajia, mikä kerran jo meiltä Suomesta hävisi.
 
 
Miestenpäivä_Kalle-Juhani.jpg
 
 

Karhu Jaki

 

Jaki-karhumme on 10-vuotias, eli karhu parhaassa iässä. Jaki on syntynyt meillä ja jakaa tarhan emonsa Mimmin kanssa. Jakia voi hyvällä omatunnolla kutsua vähän mammanpojaksi, sillä tarhan viimeinen sana kuuluu Mimmille ja Jaki ei kyseenalaista emonsa mielipiteitä, vaikka onkin kokonsa puolesta ohittanut Mimmin jo monta vuotta sitten. Karhut tulevat kuitenkin hyvin toimeen keskenään, ainoastaan ruokinnassa on hoitajan huomioitava että molemmat saavat selkeästi oman osansa ruuasta. Jaki on touhukas karhu, joka kaipaa jatkuvasti uutta tekemistä, lempipuuhiin kuuluukin hunajan ja muiden herkkujen etsintä ulkotarhasta. Jaki on nyt talviunilla, mutta mikäli valinta osuu Jakiin, se huomioidaan Karhujen Kevätriehassa.
 
 Miestenpäivä_Jaki.jpg
 
 
 

Fasaani Fabio

 

Kaikki tuntevat Fabion! Leukistinen fasaanikukko Fabio ei tavallaan ole eläinpuiston asukas, mutta sen verran vakioväkeä, että päässee mukaan kisaan. Fabio nähtiin ensimmäisen kerran puistolla 2019 huhtikuussa, ja siitä lähtien komea kukko on ilahduttanut niin vierailijoita kuin eläinpuiston työntekijöitäkin ilmestymällä milloin minnekin joko kiekumaan tai vain seurustelemaan. Fabion ikää emme tiedä - liekö sillä niin väliäkään kun on niin tyylikkäästä ja komeasta koiraasta kyse. Esikuvansa mukaan myös fasaani-Fabio onkin ammattimainen viihdetaiteilija, ja sillä on aina aikaa lurauttaa laulu tai vain keikistellä katsojille. Fabiolla on ollut toisinaan puistossa myös rouvansa Carmen mukana, ja olipa parilla valkoisia poikasiakin muutamana kesänä. Selvästi Fabio on päättänyt jäädä puistoon vierailevaksi vakiotähdeksi. Vaikea työ, mutta jonkunhan se on pakko hoitaa.
 
 
Miestenpäivä_Fabio.jpg
 
 

Huuhkaja Vihtori

 

Tulenoransseilla silmillään lumoava huuhkajakoiras Vihtori on syntynyt vuonna 2012, ja se löytyi nuorena poikana Kajaanin korvesta toinen siipi pahoin loukkaantuneena. Vihtori toimitettiin hoitoon Ranuan eläinpuistoon, jossa sen siivessä todettiin niin paha kyynärnivelvamma, että Vihtori ei enää luonnossa pärjäisi. Niinpä Vihtori jäi ihmisten hoitoon. Ranualta Vihtori muutti Ähtäriin kolmen huuhkajanaaraamme Siirin, Saimin ja Sylvin hovimieheksi keväällä 2015.
 
Petolintujen tapaan Vihtori on pienempi ja hennompi kuin huuhkajanaaraat, ja siksi tiukasti kolmen hyypiäemäntänsä tossujen alla. Vihtoria se ei kuitenkaan vaivaa, rooli MELKEIN Euroopan suurimpana pöllönä sopii modernille koiraalle oikein hyvin. Vihtori tykkää erityisesti kylpemisestä, ja sen jäljiltä huuhkajatarhan vesiallas onkin usein melko sotkuinen. Komean koiraan tuleekin toki huolehtia tarkoin ulkonäöstään! Vihtorin lempiruokaa ovat rotat ja kananpoikaset (kunhan vain naaraat ovat syöneet ensin).
 
 
Miestenpäivä_Vihtori.jpg
 
 
 

Panda Pyry

 

Kiinasta vuonna 2018 Suomeen muuttanut Pyry-panda viihtyy Ähtärissä hyvin. Pyry on vielä rento nuori uros, joka keskittyy syömiseen, pallopeleihin ja raikkaaseen juomaan. Torkut voi ottaa aina kun siltä tuntuu. Naapurin ihanasta Lumista joutuu haaveilemaan miltei 364 vrk vuodessa, mutta se yksi yhteinen vuorokausi onkin sitten ikimuistoinen. Pyryn motto on, otetaan rauhallisesti, jaksan odottaa!
 
Miestenpäivä_Pyry.jpg
 
 

Ahma Matti

 

Matti on 5-vuotias ahmauros, joka viettää päivänsä samanikäisen naarasahman Julian kanssa. Matti on tullut meille Ranuan eläinpuistosta ja jakoi tarhan ensin hetken aikaa vanhan ahmanaaraamme Roosan kanssa. Roosa toimi Matille loistavana esikuvana ja nuori uros rohkaistui silminnähden huomattuaan kuinka rennosti Roosa vietti päivänsä ja suhtautui hoitajiin. Vanhuuden vaivojen vietyä Roosan sai Matti myöhemmin seurakseen Julian ja hitaasti mutta varmasti parista on muodostunut vahva kaksikko. Matti suhtautuu uusiin asioihin yleensä pienellä varauksella ja odottaakin usein, että Julia käy ensin tarkistamassa tilanteen ja ilmestyy sitten paikalle itsekin tutkimaan lähemmin. Matti tykkää välillä leikkiä majavaa ja järsiä tarhaan tuotuja puita pieneksi silpuksi. Virikkeeksi tuoduissa maustekasoissa Matti pyörii antautumuksella ja lempiherkkuihin kuuluu mm. sydän ja broilerinsiivet.
 
 
Miestenpäivä_Ahma.jpg
 
 

Korppi Naunau

 

Korppi-koiraamme Naunau on vaikuttava ilmestys koko mustassa sulkapuvussa, nokassa ja jaloissa. Aurinkoisina päivinä tämä tyylikäs puku säteilee myös sinivioletin ja vihertävän kimmeltäviä sävyjä, ei kaikilla tällaista väriä vaihtavaa asua olekaan! Naunau on 13-vuotias, korppien mittapuulla aikuinen. Naunau on luonnonvaraista alkuperää, se oli tullut erään perheen pihamaalla pyörimään nuorena lintuna ja tottui pian ihmisiin siinä määrin, että lintu oli parempi ottaa ihmisen hoitoon kokonaan. Korpit ovat aikuistuessaan pariuskollisia ja paikkauskollisia lintuja ja pian Naunaun muutettua eläinpuistolle löytyikin ehdokas puolisoksi; korppi naaras Tyttö. Naunau ja Tyttö ovat pitäneet yhtä jo 11 vuotta! Pitkän liiton salaisuutena on puolison hellittely sanoin ja teoin, pariskunta istuu usein tarhan yläorsilla vierekkäin kuin hyräillen pehmeästi toisilleen, sulkia sukien tai nokkaa vasten nokkaa kuherrellen. Naunau pitää huolta myös perheen ruokahuollosta lennähtäen yleensä ensimmäisenä maahan järjestelemään päivän ruuat Tytön jakaessa ohjeita yläorsilta kilahtavalla äänellä.
 
 
Miestenpäivä_Naunau.jpg
 
 

Pörri-shetlanninponi

 

Sander, tuttujen kesken Pörri on 10-vuotias, Alankomaissa syntynyt ja Ruotsin kautta Suomeen muuttanut shetlanninponi. Pörriin on todella helppo ihastua, sillä söpömpää ponia saa etsiä. Luonteeltaan Pörri on joskus hieman omapäinen. Usein Pörrin näkee tarhassa seisoskelemassa lempipaikassaan, ison männyn alla. Siinä on mukava mietiskellä! Pörri tykkää lenkkeillä, mutta joskus kesken lenkin se näkee tarpeelliseksi pysähtyä hetkeksi mietiskelemään. Pörrille maistuu heinä, mutta erityisen suurta ovat porkkanat! Niillä Pörriä hemmotellaan silloin tällöin.
 
 
Miestenpäivä_Pörri.jpg
 
 

Lumileopardi Jamal

 

Jamal on 6-vuotias lumileopardiuros, joka on tullut meille Englannista. Jamal on herkkäluontoinen kissa, joka ilmaisee mielipiteensä hyvin selkeästi ja kaipaa hoitajan huomiota. Jamal on nopea oppimaan uusia asioita ja hoitajat ovat opettaneet sille pieniä temppuja virkistykseksi ja samat temput helpottavat eläimen terveyden seurantaa. Välillä Jamalin löytäminen tarhasta ottaa aikansa, sillä se tykkää maastoutua ja vaania hoitajaa kasvuston ja kivien takaa. Samalla se yrittää leikillään yllättää hoitajan hyppäämällä yhtäkkiä esiin piilostaan.
 
 
Miestenpäivä_Jamal.jpg
 
 

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä