Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Valkoturpakauris

Eläinpuistoon saapui uusi uhanalainen eläinlaji

Valkoturpakauriit ovat saapuneet Ähtärin eläinpuistoon!

Siis mitkä? Valkoturpakauriit (Cervus albirostris) ovat isokokoisia hirvieläimiä, jotka ovat kotoisin Tiibetin ylängöiltä Kiinasta. Kuten moni muu laji, myös valkoturpakauris on uhanalainen ihmisen toiminnan vuoksi ja se luokitellaan nykyään vaaraantuneeksi. Valkoturpakauris on osa Euroopan eläintarhojen kattojärjestö EAZA:n EEP-suojeluohjelmaa uhanalaisille lajeille. Uudet tulokkaat saapuivat Ähtäriin lajikoordinaattorin suosituksesta Riikan eläintarhasta Latviasta ja Prahan eläintarhasta Tsekeistä. Ähtärin eläinpuisto on uusien tulokkaiden myötä osa valkoturpakauriiden euroopanlaajuista suojeluohjelmaa ja lajiin pääsee tutustumaan ensimmäistä kertaa myös Suomessa!

Valkoturpakauris on yksi suurimpia kaurislajeja ja aikuinen hirvas on näyttävä ilmestys: Ähtäriin saapuneet yksilöt ovat vielä nuoria, mutta täysikasvuisten hirvaiden säkäkorkeus voi olla jopa 140 senttimetriä ja paino kahden sadan kilon tuntumassa. Hirvaiden sarvet ovat suuret kuten kantajansakin ja niiden korkeus voi olla jopa 110 senttimetriä ja paino neljä kiloa. Valkoturpakaurishirvaat pudottavat sarvensa yleensä maaliskuussa ja kasvattavat uudet, täysikokoiset sarvet jo loppukesään mennessä.

Ei ole ihme, jos valkoturpakauris ei ole ennestään tuttu laji. Historiallisessakin mittakaavassa laji tunnistettiin lännessä myöhään, vasta 1800-luvun lopulla, kun Nikolay Przhevalsky kuvasi sen vuonna 1883. Valkoturpakauriita vaelsi aikoinaan Tiibetin ylängöillä runsaasti, mutta nykyään ne elävät hajanaisissa ryhmissä ja ovat metsästyksen vuoksi hyvin arkoja. Nykyään niitä uhkaa elinympäristöjen katoaminen ja sirpaloituminen sekä metsästys lihan ja sarvien vuoksi. Lisäksi esiintymisalue on syrjäinen ja vaikeapääsyinen, minkä vuoksi yksilömääriä on vaikea arvioida ja lajia on hankala tutkia. Olemme iloisia, että saamme Ähtärin eläinpuistossa olla osa lajin suojelua tulevaisuudessa. 

Tervetuloa tutustumaan uusiin tulokkaisiimme

Löydät valkoturpakauriit noin eläinpuistokierroksemme puolivälistä, juuri ennen kettua. Valkoturpakauriit ovat tämän kesän eläinopastusohjelmassa joka päivä, suosittelemme lämpimästi osallistumaan opastuksille, jotka kuuluvat päivälipun/vuosilipun hintaan. Opastuksilla eläintenhoitaja tai ympäristökasvattajamme kertoo lisää eläinlajeista, meillä asuvista yksilöistä, lajien suojelusta ja eläintarhojen toiminnasta. Voit katsoa eläinopastusajat täältä. 

Voit lukea lisää tästä mielenkiintoisesta ja harvinaisesta lajista eläinlaji-sivustoltamme.

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä